Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Χαιρετίζει τη συμφωνία η διεθνής κοινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαιρετίζει τη συμφωνία η διεθνής κοινότητα

Συγχαρητήρια στις ηγεσίες των δυο χωρών απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη» "επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής". Προτρέποντας μάλιστα "όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά", ο κ. Γκουτέρες θεωρεί πως η συμφωνία θα εμπνεύσει για λύση και σε άλλες διενέξεις ανά τον κόσμο.

Χαιρετίζουν ΗΠΑ - Γερμανία

Μια "ιστορική συμφωνία", που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών, χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συγχαίροντας ονομαστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, που "επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση". "Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες" ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ως «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας» χαρακτηρίζει το αμερικανικό Ινστιτούτο Brookings τη συμφωνία, ενώ η Αμάντα Σλοτ, που διετέλεσε βοηθός υπουργός Εξωτερικών επί Ομπάμα, έγραψε ότι πρέπει να δοθούν εύσημα στην κυβέρνηση Τραμπ για το αποτέλεσμα.

"Εμφατικά" χαιρέτισε τη συμφωνία η ΠΓΔΜ να ονομαστεί "Βόρεια Μακεδονία" το Βερολίνο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να εκφράζει την ελπίδα η συμφωνία να μπορέσει πολύ σύντομα να υπογραφεί. Σήμερα μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «η προσέγγιση στην Ε.Ε. προϋποθέτει η κάθε χώρα να πληροί για κάθε βήμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις», για να σημειώσει ότι «ο πρωθυπουργός Ζάεφ και η κυβέρνησή του έχουν καταθέσει ένα αποφασιστικό και φιλόδοξο σχέδιο». Αναφορικά με τη γραφή της ονομασίας «Severna Makedonija» στα γερμανικά, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ είπε ότι θα αποφασιστεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας αν στη γερμανική μετάφραση θα αποδίδεται ως «Nord-Mazedonien» ή ως «Nord Mazedonien».

Στόλτενμπεργκ: Να μην χαθεί η ευκαιρία

Να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία για τη λύση του ονοματολογικού και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προέτρεψε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ μετά το απορριπτικό διάγγελμα Ιβανόφ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα Σκόπια και στην Αθήνα ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι αποφάσεις εναπόκεινται στους δημοκρατικούς θεσμούς των δυο χωρών και ότι η συμφωνία προβλέπει ξεκάθαρα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Αλβανία: "Ιστορική συμφωνία"

«Η ιστορική συμφωνία φθάνει την πολύ αναμενόμενη στιγμή ως ευρωατλαντική προοπτική για την περιοχή μας» έγραψε στο Twitter ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Στο ίδιο μέσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε τους δύο πρωθυπουργούς "προοδευτικούς ηγέτες" που "έγραψαν σήμερα την Ιστορία. Σήμερα τα Βαλκάνια είναι ένα καλύτερο μέρος χάρη σε εσάς".

Κυπριακή συμπαράσταση

Τη συμπαράσταση της κυπριακής κυβέρνησης στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου υπογραμμίζοντας "τη μεγάλη σημασία της τελικής συμφωνίας για την Ελλάδα. Τα εθνικά οφέλη, που θα προκύψουν, είναι πολλά" τόνισε.

Γκ. Τσίμερ: Νίκη κατά του εθνικισμού

"Είναι πολύ καλά νέα" σχολίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μικέλε Νικολέτι.

Τη συμφωνία καλωσόρισαν Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι. Η Γκάμπι Τσίμερ μίλησε για "ιστορική στιγμή": "Αποδεικνύεται πως η αμοιβαία κατανόηση και η φιλική συνύπαρξη, η συνεργασία και ο ρεαλισμός νικούν τον εθνικισμό, την εθνική και πολιτική εχθρότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL