Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΑΝ.ΕΛΛ.: "Δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση από τους τυχοδιωκτισμούς Μητσοτάκη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝ.ΕΛΛ.: "Δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση από τους τυχοδιωκτισμούς Μητσοτάκη"

Κατά της συμφωνίας για το "Μακεδονικό" και σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκαν στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα κλονισμού της σταθερότητας της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες από τη μεριά των ΑΝ.ΕΛΛ. διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση «δεν κινδυνεύει από τους τυχοδιωκτισμούς του Κ. Μητσοτάκη», επιμένοντας παράλληλα στην αντίθεσή τους στη συμφωνία για το "Μακεδονικό", όπως ξεκάθαρα δήλωσε και ο Π. Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου. Την ίδια ώρα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος διαφοροποιήθηκε από τα άλλα στελέχη τονίζοντας ότι «η επιλογή του πρωθυπουργού θα καταγραφεί στα θετικά της Ιστορίας».

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. επιμένουν ότι η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία είναι χρήσιμη σημειώνοντας ότι το ζήτημα της κύρωσης της συμφωνίας είναι ζήτημα μελλοντικό. Άλλωστε ο Π. Καμμένος περιέγραψε αναλυτικά όλους τους «σκοπέλους» στην ΠΓΔΜ από τους οποίους πρέπει να περάσει η συμφωνία πριν φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί και πέρα, η εξειδίκευση της στάσης των ΑΝ.ΕΛΛ. μετά το «Όχι» στη συμφωνία θα γίνει υπό τις συνθήκες της στιγμής εκείνης. Πάντως οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν αμφισβητούν το δικαίωμα του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία.

«Ντροπή» η επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παράλληλα, από τη μεριά των ΑΝ.ΕΛΛ. εκφράζεται απογοήτευση από τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι ακόμα και τώρα δεν παίρνει καθαρή θέση για το ζήτημα της ονομασίας επιλέγοντας τη δημαγωγία και τη «χρυσαυγίτικη» γλώσσα. Ιδιαίτερα επικριτική είναι η τοποθέτηση των ΑΝ.ΕΛΛ. για τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, τις οποίες χαρακτηρίζουν «ντροπή». Σχετικά με τη διαφοροποίηση του Θ. Παπαχριστόπουλου επισημαίνεται ότι ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταθέσει τις απόψεις του στα όργανα του κόμματος.

Κ. Κατσίκης: Εθνική ήττα

«Εθνική ήττα» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Κατσίκης υποστηρίζοντας ότι «συντελείται πολιτικό και εθνικό λάθος, για να μην το πω έγκλημα». Μιλώντας στο Θέμα FM, o Κ. Κατσίκης σχολίασε ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από τα κοινοβούλια για να έχει ισχύ, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους πρωθυπουργούς, ενώ συμμερίστηκε την εκτίμηση ότι η συμφωνία δεν θα φτάσει στη Βουλή ή, ακόμα και «στην αδόκητο περίπτωση» που αυτό γίνει, τότε η συμφωνία θα καταψηφιστεί.

Πάντως ο Κ. Κατσίκης αντιμετώπισε με ειρωνεία την πιθανότητα πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση θυμίζοντας ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μια σειρά από νομοσχέδια που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και δεν στηρίχτηκαν από τους ΑΝ.ΕΛΛ., όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και η αποτέφρωση των νεκρών.

Δ. Καμμένος: Δίνουμε το όνομα χωρίς να κερδίσουμε κάτι

«Τους δίνουμε το όνομα χωρίς να κερδίσουμε κάτι» υποστήριξε από τη μεριά του ο Δ. Καμμένος μιλώντας στον «Πολίτη» της Κύπρου, εκφράζοντας φόβους ότι οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για την Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκβαση της κύρωσης της συμφωνίας. Ο Δ. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ακόμα κι αν η ΠΓΔΜ είναι αυτή που θα αθετήσει τη συμφωνία, οι πιέσεις θα κινηθούν προς τη μεριά της Ελλάδας δεδομένων των τετελεσμένων που θα αρχίσει να παράγει μόνο η υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Δ. Καμμένος παρατήρησε ότι ο Π. Καμμένος είναι αυτός που θα αποφασίσει για την παραμονή ή όχι των ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, αν και σχολίασε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «λογική εξέλιξη». Παράλληλα, ο Δ. Καμμένος συμφώνησε με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της καταψήφισης της συμφωνίας και αναφέρθηκε προσωπικά στον Θ. Παπαχριστόπουλο προειδοποιώντας τον ότι «από τώρα μέχρι τότε δεν θα πρέπει να μιλά υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να πηγαίνει ενάντια στον πρόεδρο».

Θ. Παπαχριστόπουλος: Υπεράνω κομματικών γραμμών η συμφωνία

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος εκφράστηκε θετικά για τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική στιγμή», χωρίς να διευκρινίσει αν θα την ψηφίσει ή όχι. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος θύμισε πάντως ανάλογες ιστορικές επιλογές ηγετών της χώρας κατά το παρελθόν, που πήραν εν μέσω έντονων αντιδράσεων δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό και προσωπικό κόστος, επιλογές όμως που τελικά δικαιώθηκαν ιστορικά. Παράλληλα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος επισήμανε ότι, παρά την αντίθεση των ΑΝ.ΕΛΛ. στη συμφωνία, ο Π. Καμμένος δεν θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και ανατροπής της δεδηλωμένης.

Σχετικά με το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας που επέβαλε ο Π. Καμμένος, ο Θ. Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε έμμεσα παρατηρώντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι πάνω από κομματικές γραμμές». Σχετικά με την προσωπική του στάση, ο Θ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε ότι «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, πάω και σπίτι μου», θυμίζοντας τη μακρά επαγγελματική του πορεία. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος συμπλήρωσε ότι ακριβώς επειδή δεν είναι «παιδί του κομματικού σωλήνα» δεν έχει μάθει καλά το ζήτημα των ισορροπιών ούτε να υποκρίνεται, αλλά, αντίθετα, μιλά πάντα ανοιχτά για τις θέσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL