Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
"Η Severna Macedonija γεννήθηκε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Severna Macedonija γεννήθηκε"

"Η 'Μακεδονία' συμφώνησε να αλλάξει την ονομασία της ώστε να επιλυθεί η μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα". Η σχετική αναφορά των "New York Times" επαναλαμβανόταν έως και μονότονα από προχθές το βράδυ σε όλες τις διεθνείς ιστοσελίδες και συνεχίστηκε χθες σε όλα τα μεγάλα και έγκυρα διεθνή φύλλα αποτυπώνοντας το νόημα της συμφωνίας που μόνον η Ν.Δ. δείχνει να μην κατανοεί -και αυτό είναι το μόνο σημείο όπου διαφοροποιείται από το VMRO...

"Η Ελλάδα και η 'Μακεδονία' συμφώνησαν να μετονομαστεί η βαλκανική χώρα σε 'Βόρεια Μακεδονία'" έγραφε και η "Wall Street Journal" επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενδεχόμενη είσοδος των βορείων γειτόνων μας -ως αποτέλεσμα της συμφωνίας- στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. "θεωρείται στις δυτικές πρωτεύουσες ζωτικό βήμα για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων".

"Χρειάστηκαν 27 χρόνια. Την Τρίτη, όμως, η Αθήνα και τα Σκόπια κατέληξαν τελικά σε συμφωνία στη μακρόχρονη διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ. 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'" σημειώνουν οι "Financial Times" επισημαίνοντας τη διεθνή επιδοκιμασία για τον Αλ. Τσίπρα. "Ο Έλληνας και ο Μακεδόνας πρωθυπουργός συμφωνούν στο όνομα της 'Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας'" σημείωσε με τη σειρά του ο "Guardian" καταγράφοντας τις εθνικιστικές αντιδράσεις και από τις δυο πλευρές των συνόρων.

"Η Severna Macedonija γεννήθηκε: η Αθήνα και τα Σκόπια ανακοινώνουν συμφωνία για το όνομα. Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν μια ιστορική συμφωνία" ανέφερε το "Al Jazeera", ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος η γερμανική "Die Welt" σημείωσε: "Η 'Μακεδονία' λαμβάνει τον πρόσθετο όρο 'Βόρεια'".

"Η 'Μακεδονία' θα γίνει Βόρεια Μακεδονία" σημείωσε η γαλλική "Le Figaro", ενώ η επίσης γαλλική "Le Monde", εκτός από τη μετονομασία, επισήμανε πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ - Ε.Ε. αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση. "Συμφωνία. Η Αθήνα αναγνωρίζει τη 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'", γράφει η "Liberation". "Η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται στο εξής 'Severna Macedonija'" έγραψε το Euronews.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL