Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευρωσοσιαλιστές: "Στηρίξτε τη συμφωνία"

Ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο (S&D) Ούντο Μπούλμαν

Ισχυρό μήνυμα προς αδελφά κόμματα, αλλά και προς το ΕΛΚ - Σ. Στάνισεφ (ΕΣΚ): "Οι προοδευτικές κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος" - Ού. Μπούλμαν (S&D): Πέτυχαν εκεί όπου απέτυχαν οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις για πάνω από 25 χρόνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Ενόσω το Κίνημα Αλλαγής συνεδρίαζε αμφιταλαντευόμενο και αμήχανο, χωρίς να καταλήγει εάν θα στηρίξει ή όχι τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη “Βόρεια Μακεδονία”, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες έσπευδαν να χαιρετίσουν με τον πιο θερμό τρόπο την εξέλιξη ως “επιτυχία”.

Επισήμαναν τη σημασία της για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και έστειλαν μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών -με σαφή αποδέκτη το αδελφό κόμμα τους στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ΚΙΝ.ΑΛΛ.- να στηρίξουν τη συμφωνία και να μην υπολογίσουν “βραχυπρόθεσμα οφέλη στις κάλπες”.

Τόσο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σχολίασαν τη συμφωνία ως αποτέλεσμα των προσπαθειών δύο “προοδευτικών” κυβερνήσεων (Ελλάδας και ΠΓΔΜ), την ώρα που η Χαρ. Τρικούπη έχει σχολιάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει καν στη δημοκρατική Αριστερά...

 

Συγχαρητήρια Μπούλμαν

 

Ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο (S&D) Ούντο Μπούλμαν δήλωσε ότι “η σημερινή επιτυχία είναι μια απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι ικανές να επιλύουν πολύχρονες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, κάτι που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να κάνουν παραπάνω από 25 χρόνια τώρα”. Συνεχάρη δε τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα “γι’ αυτή την ιστορική συμφωνία, καθώς και τους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας που προσεγγίζουν τις πόρτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ”.

“Θα ήθελα επίσης”, σημείωσε, “να παροτρύνω όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να αδράξουν την ευκαιρία και να αποδείξουν ότι το μέλλον των χωρών τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από βραχυπρόθεσμα οφέλη στις κάλπες”. Κάλεσε μάλιστα την αντίπαλη πολιτική οικογένεια, το ΕΛΚ, “να χρησιμοποιήσει το βάρος του προς τα αδελφά κόμματά του στις δύο χώρες”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ούντο Μπούλμαν ήταν εκείνος που πρόσφατα είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν με δήλωσή του συνέστησε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να μην πέσουν (ξανά) στην παγίδα της Δεξιάς, όπως έπαθε το SPD, τονίζοντας πως “δεν βλέπει καμία βελτίωση αν επιστρέψει η κυβέρνηση της Ν.Δ.”.

 

"Νίκη της προοδευτικής οικογένειας"

 

Η δήλωση του προέδρου του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ ήταν στο ίδιο κλίμα. Άλλωστε, μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στην προσύνοδο του ΕΣΚ στη Σόφια, παρόντων των Τσίπρα - Ζάεφ, οι ευρωσοσιαλιστές, έδιναν συγχαρητήρια για τις προοδευτικές προσπάθειές τους. “Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η ιστορική συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια δυο προοδευτικών κυβερνήσεων στις δύο χώρες” είπε χθες ο Στάνισεφ.

“Αυτό είναι εξαιρετικό και για τις δύο χώρες, είναι μια νίκη της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και μια νίκη της προοδευτικής πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη”. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως απόδειξη ότι “οι προοδευτικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που ενδιαφέρονται για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κωμωδία

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το πόρισμα της Προανακριτικής. Γιατί, αν τελικά η πλειοψηφία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφασίσει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι ύποπτος τελέσεως του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας, θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε ποιο ακριβώς αδίκημα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις