Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
"Όχι" των ΑΝ.ΕΛΛ. σε όνομα με τον όρο "Μακεδονία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" των ΑΝ.ΕΛΛ. σε όνομα με τον όρο "Μακεδονία"

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα καταψηφίσουν, και μάλιστα με επιβολή κομματικής πειθαρχίας ("Όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα", είπε), τη συμφωνία για την επίλυση του "Μακεδονικού", όπως τόνισε ο Π. Καμμένος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Π. Καμμένος σημείωσε παράλληλα ότι η συμφωνία θα αργήσει να φτάσει στη Βουλή, αν φτάσει ποτέ, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την μεριά της ΠΓΔΜ, καθώς κατά τις διαπραγματεύσεις έχουν επιτευχθεί «σημαντικοί στόχοι» από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, στόχοι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν επιτευχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή το 2008.

Ο Π. Καμμένος υπενθύμισε ότι πριν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, πρέπει αυτή πρώτα να περάσει από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, να εγκριθεί από δημοψήφισμα και να επιστρέψει στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για επικύρωση με 2/3. Ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι η συμφωνία «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή από την ΠΓΔΜ» θεωρώντας πιο πιθανή την περιθωριοποίηση του Ζ. Ζάεφ, καθώς η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικούς όρους σε σχέση με τη σλαβική διάσταση της ιστορίας, της καταγωγής και της γλώσσας του λαού της ΠΓΔΜ.

"Κέρδος για την Ελλάδα"

Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα κέρδισε από τις διαπραγματεύσεις καθώς φάνηκε ότι δεν διακόπτει αυτή την πορεία της ΠΓΔΜ προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρόσκλησης ένταξης προς την ΠΓΔΜ κατά την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

"Δεν υπονομεύουμε την έξοδο"

Ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι αν τελικά η συμφωνία εγκριθεί από την ΠΓΔΜ, θα πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του 1992. Ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι «αφού δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας άμεσα στη Βουλή» για το θέμα της ΠΓΔΜ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο, υπενθυμίζοντας ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια ήταν ο λόγος και για τον οποίο ιδρύθηκαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. και για τον οποίο συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές για Ν.Δ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. άφησε αιχμές προς τη Ν.Δ. γιατί μέσω του Γ. Κουμουτσάκου προσθέτει ανά λίγες μέρες περισσότερες προϋποθέσεις για να δεχτεί τη λύση, καλώντας την να ξεκαθαρίσει από τώρα τη θέση της για τη συμφωνία.

Καταψηφίζει ο Κ. Ζουράρις

«Όποιος εκχωρεί όνομα, εκχωρεί έδαφος» επανέλαβε ο Κ. Ζουράρις μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία αν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Κ. Ζουράρις τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

Δ. Καμμένος: Λόγος τερματισμού της συνεργασίας

«Μεγαλειώδης, και ιστορική ήττα» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» ο Δ. Καμμένος εκτιμώντας ότι το Μακεδονικό «μπορεί να είναι μέσα στη λίστα των λόγων για να χωρίσουν οι δρόμοι» ΑΝ.ΕΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ.

"Χαμένο μελάνι" τα πρωτοσέλιδα για τις συντάξεις

Παράλληλα, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από τα Μνημόνια έχουν πάει «εξαιρετικά καλά», προβλέποντας «πολλές εκπλήξεις» μέσα στον Ιούνιο και χαρακτηρίζοντας «χαμένο μελάνι» τα πρωτοσέλιδα που τρομοκρατούν τους συνταξιούχους για τις περικοπές στις συντάξεις.

Εξελίξεις για την ΑΟΖ

Ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για «εξελίξεις» και στο ζήτημα των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της χώρας μας. Επίσης ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε «αλητεία» τους ισχυρισμούς περί συνάντησής του με την εισαγγελέα Ε. Τζίβα στο Μονακό, επικρίνοντας και το ανακριβές δημοσίευμα για φιλοξενία των 8 Τούρκων αξιωματικών σε στρατόπεδο.

Οι "8" στο ΝΑΤΟ

Σε σχέση μάλιστα με τους 8 στρατιωτικούς είπε ότι ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του ενώπιον του γ.γ. του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την απειλή του Τούρκου αντιπροέδρου περί απαγωγής των "οκτώ" και εκείνος δεν απάντησε καθώς είτε θα έπρεπε να διαψεύσει τον αντιπρόεδρό του είτε να παραδεχθεί ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε πολεμική ενέργεια στο έδαφος συμμάχου χώρας.

Ο Θ. Τοσουνίδης, νέος εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ.

Τον ορισμό του Θ. Τοσουνίδη ως νέου εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος, ενώ η μέχρι τώρα εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Παπαδοπούλου αναλαμβάνει τον συντονισμό του προεκλογικού αγώνα για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 (βουλευτικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL