Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή: / Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή: "Ο πολίτης θα κερδίσει από την ανάπτυξη που πετυχαίνουμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή: / Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή: "Ο πολίτης θα κερδίσει από την ανάπτυξη που πετυχαίνουμε"

Το "μυστικό" που θα κρίνει τις εκλογές του 2019 αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο που σηματοδοτεί την έξοδο από τα Μνημόνια. "Σε ένα χρόνο ο κόσμος θα ψηφίσει γι’ αυτόν που του υπόσχεται κάτι καλύτερο. Γι’ αυτόν που του υπόσχεται συμμετοχή στην ανάπτυξη που θα υπάρξει" υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι επιτροπές της Βουλής ενέκριναν επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος (υπέρ τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο ανοίγει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Κάθε καθυστέρηση στην ψήφισή του, είπε, "συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος - μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της".

"Ανακρίβειες και στατιστικές αλχημείες"

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο εγκλωβίστηκε στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τέταρτο Μνημόνιο. "Τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων και στατιστικών δεν έχω συναντήσει. Και δεν έχω συναντήσει τέτοια απόσταση ανάμεσα στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα" επεσήμανε ο Ευκλ. Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για "ανακρίβειες και στατιστικές αλχημείες".

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει προληπτική γραμμή ή νέα μέτρα, αλλά "ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς νέα μέτρα", ότι έρχεται ελάφρυνση του χρέους, ότι η χώρα απέκτησε ρυθμούς ανάπτυξης, ότι αυξάνονται οι εξαγωγές και η αύξηση της απασχόλησης καταγράφει ρεκόρ κάθε μήνα.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας διαμαρτυρήθηκε ότι ο υπουργός τα περιγράφει ρόδινα. "Όχι, δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά δεν είναι καταστροφή" του απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα. Να πάτε στις 5.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν και στους 265.000 που βρήκαν δουλειά και να τους πείτε ότι δεν σας νοιάζει".

Όσον αφορά τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι προκύπτει "επειδή μειώνεται η ανεργία και πάει καλά ο ΕΦΚΑ και μειώνεται η φοροδιαφυγή και πάνε καλά τα έσοδα". Δεσμεύθηκε πως ό,τι προκύψει πάνω από πλεόνασμα 3,5% θα αποδοθεί στους πολίτες και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει προτάσεις.

Εγγύηση, όχι υποθήκη

Για το υπερταμείο ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν υποθηκεύεται η δημόσια περιουσία, αλλά δίδεται εγγύηση, καθώς λαμβάνεται δάνειο. Υπενθύμισε ότι "υπάρχει μόνο μία μετοχή και ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών" και υπενθύμισε ότι "δεν πρόκειται για ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως το δικό σας, αλλά αξιοποίησης, όπου τα μισά θα πάνε στους δανειστές και τα υπόλοιπα για επενδύσεις".

Ελάχιστες διαφορές στον ΕΝΦΙΑ

"Το να φέρνετε αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε αυτές τις περιοχές είναι έγκλημα. Είναι πρόκληση" υποστήριξε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στον ΕΝΦΙΑ. "Θα εκπλήξουμε και την Ντ. Μπακογιάννη και τις εφημερίδες που γράφουν για τον ΕΝΦΙΑ. Ελάχιστες διαφορές θα υπάρξουν. Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα. Ελάχιστοι θα έχουν αύξηση, αλλά μάλλον θα είναι ψηφοφόροι σας. Ο λαϊκός κόσμος δεν θα δει αύξηση" απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη μη εκταμίευση 1 δισ. "Ακόμα και σήμερα η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από την τρίτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία" είπε. "Η εισήγηση του ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών ήταν να εκταμιευθεί το 1 δισ. ήταν η εμμονή μίας συγκεκριμένης χώρας να δει τις αποδείξεις πληρωμής που οδήγησε σε καθυστέρηση ολίγων ημερών" απάντησε ο Γ. Χουλιαράκης "φωτογραφίζοντας" τη Γερμανία.

Μ. Μπαλαούρας: Φοροελαφρύνσεις

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την αίθουσα από αισχύνη λόγω των θετικών ρυθμίσεων σε εργασία και υγεία υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις επερχόμενες φοροελαφρύνσεις σημειώνοντας ότι: "Ο δημοσιονομικός χώρος από την υπέρβαση των πλεονασμάτων θα χρησιμοποιηθεί για μόνιμες μειώσεις φόρων και κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Το 2019 θα έχουμε υπερβάλλον πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πάει για μόνιμη μείωση φόρων. Το 2020 το 75% θα πάει σε μείωση φορολογίας και το 25% σε αύξηση κοινωνικών δαπανών. Το 2021 και το 2022 το ποσοστό μείωσης φόρων και αύξησης κοινωνικών δαπανών θα είναι 50-50".

Αντιπρόταση Ν. Φίλη

"Το υπερταμείο με οποιαδήποτε μορφή είναι μία επιλογή που καθιστά τη χώρα αποικία χρέους. Πρέπει να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης σε βάθος χρόνου και όταν βελτιωθούν τα πράγματα; Νομίζω ναι" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προτείνοντας ως αντίμετρο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ.

"Το βάρος του νομοσχεδίου δεν είναι τα 122 άρθρα. Είναι το 109 που αναθεωρεί το τρίτο Μνημόνιο και έχει συμπληρωματική σύμβαση που εκχωρεί δημόσια περιουσία. Τίθενται μείζονα ζητήματα συνταγματικής τάξης και θέλουμε γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής" σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

"Στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται νέα απρόκλητη επίθεση στα λαϊκά στρώματα ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 12,5 δισ. είναι από τις συντάξεις και τα 6 δισ. από την μείωση του αφορολόγητου" ισχυρίσθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Αν η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε, δεν φταίνε μόνο οι φιλελεύθερες πολιτικές -ακόμη και μία φιλελεύθερη πολιτική, αλλά όχι ακραία νεοφιλελεύθερη, μπορούσε να πετύχει. Είναι γιατί έβαζαν το χέρι στο μέλι" είπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

"Η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο στους δανειστές κρατική περιουσία ύψους 25 δισ. ευρώ, χωρίς η χώρα να πάρει ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται για ρεκόρ αποτυχίας και υποτέλειας" εκτίμησε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL