Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Συμπαγές μέτωπο υπέρ λύσης εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπαγές μέτωπο υπέρ λύσης εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ έστειλαν -ανήμερα των συλλαλητηρίων - ο Στ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι αποστασιοποιήθηκαν και κριτίκαραν ευθέως ενδεχόμενη παρουσία βουλευτών και στελεχών και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις συγκεντρώσεις ανά την περιφέρεια.

Το Ποτάμι και η ΔΗΜ.ΑΡ., παρά την κριτική τους προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ., έχουν εξαρχής υπογραμμίσει προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ότι ο νέος φορέας δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται από τη στάση άλλων κομμάτων, πόσο μάλλον στα εθνικά ζητήματα (και στα θέματα δικαιωμάτων). Έχουν τονίσει ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα πρέπει να επιβεβαιώνει το προοδευτικό πρόσημό του στην πράξη, εξηγώντας έτσι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που παρουσιάζεται για λύση ενός προβλήματος που επί δεκαετίες ταλανίζει τη χώρα.

Η παρέμβαση Παπανδρέου

Είχε προηγηθεί, μια μέρα νωρίτερα, η ηχηρή παρέμβαση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γ. Παπανδρέου, στηλιτεύοντας καυστικά (υπό τον τίτλο “Κυριάκος Σαμαράς;”) τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ ως εθνικούς μειοδότες, ό,τι δηλαδή είχε κάνει ο Αντ. Σαμαράς εις βάρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερης σημασίας και η παρέμβαση του Δ. Κρεμαστινού, μια ημέρα πριν, από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του φορέα. Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. επιχειρηματολογούσε υπέρ της αναγκαιότητας λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό (Άνω ή Βόρεια Μακεδονία) και ασκούσε κριτική ουσιαστικά προς τη Ν.Δ. για την άρνηση σε σύνθετο όνομα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο “ιστορικό και εγκληματικό λάθος” να αναγνωριστεί η γείτονα “από όλο τον κόσμο πλην ημών με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει εγκαθιδρυθεί ένα συμπαγές μπλοκ κομμάτων - εταίρων που δύσκολα θα επέτρεπε στη Φ. Γεννηματά να "στρίψει" την κρίσιμη στιγμή για μικροκομματικούς λόγους (σ.σ.: προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι στηρίζει την κυβέρνηση) από τις έως τώρα δύο αποφάσεις του Π.Σ. και μία της ΚΠΕ, για λύση του ζητήματος, με τους όρους που έχει θέσει το κόμμα και οι οποίοι προσιδιάζουν με την εθνική γραμμή που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Θέλουν να καλύψει το κενό η Τουρκία;

“Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μια συμφωνία με τα Σκόπια. Ο κόσμος στην ΠΓΔΜ στηρίζει τη λύση του 'Μακεδονικού' λόγω της ανάγκης τους για μια ευρωπαϊκή ταυτότητα”, δήλωσε (ρ/σ Alpha) ο Στ. Θεοδωράκης.

Επιχειρηματολογώντας, έθεσε το ερώτημα στους πολίτες “αν με τη στάση μας δίνουμε τα Σκόπια 'πακέτο' στους Τούρκους" και “αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τουρκικό μέτωπο και στα βόρεια σύνορά της”. Εξήγησε πως “αν η Ελλάδα δεν καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί, αν η Ελλάδα δεν δώσει το χέρι προς τους γείτονές μας, αν δεν τους βοηθήσει να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας, το κενό θα το γεμίσουν οι Τούρκοι”, οι οποίοι “θέλουν πολεμική αεροπορική βάση στα Σκόπια”.

Για το ζήτημα της γλώσσας, είπε πως “είναι ένα σλαβικό ιδίωμα πολύ παλιό βέβαια”, ότι “μας νοιάζουν όλα”, ωστόσο υπογράμμισε πως “κυρίως μας νοιάζει η διάθεσή τους να μην έχουν αλυτρωτικές βλέψεις προς την Ελλάδα”.

Ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως δεν νιώθει απειλούμενος από τα Σκόπια και πως “αν κάποιοι νιώθουν απειλούμενοι, να το συζητήσουν με την παρέα τους, πιθανότατα και με τον γιατρό τους”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την αντίθεσή του με την παρουσία των πολιτικών στα συλλαλητήρια λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν αντιλαμβάνομαι πώς κάποιοι πολιτικοί που θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό θα είναι σήμερα στα συλλαλητήρια". Επισήμανε ότι “είναι δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει", υπογραμμίζοντας ότι ωστόσο "οι πολιτικοί μάλλον πάνε εκεί για να 'ψαρέψουν' ψήφους». Κάλεσε το πολιτικό προσωπικό να πάρει "καθαρή απόσταση από τέτοιες εκδηλώσεις που δεν βοηθούν την πολιτική λύση της υπόθεσης".

"Ο Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να μιλά για μειοδοσία"

“Είναι ευκαιρία για επίλυση”, τόνισε (ΕΡΤ1) ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., ζητώντας άπαντες “να μείνουμε σταθεροί στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος”. Μιλώντας για τα συλλαλητήρια αλλά και γενικότερα χρησιμοποίησε το προσωπικό του παράδειγμα για να σημειώσει τη θέση του ότι στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν υπολογισμοί: “Εγώ έχω κρατήσει αυτή την υπεύθυνη στάση και είμαι από τη Μακεδονία, από τη Βέροια”, “δεν μπορώ σε εθνικά ζητήματα να κοιτάξω με βάση το πολιτικό κόστος”.

Είπε ότι “η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. είναι κατώτερη των περιστάσεων” και σχολίασε πως έρχεται από το παρελθόν η κατηγορία του Κυρ. Μητσοτάκη για εθνική μειοδοσία, την οποία “τουλάχιστον ο ίδιος δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί”. “Δεν συμφωνώ με αυτά, νόμιζα ότι τα είχαμε αφήσει πίσω”, είπε για τη δήλωση του Κ. Κυρανάκη ότι ο Ν. Κοτζιάς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Σκοπίων. Πρόσθεσε ότι δεν έχει καταλάβει τι λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης, “θέλει σύνθετη ονομασία ή όχι”, καθώς μετά τα συλλαλητήρια άλλαξε θέση. “Θέλει να χαϊδέψει αυτιά για να έρθει στην εξουσία", τόνισε, ενώ χαρακτήρισε ως “βαθιά αντιδημοκρατικό” τον τρόπο που ορισμένοι εκ των “διοργανωτών” προπαγάνδισαν υπέρ των συλλαλητηρίων.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι “στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. σ' αυτό το θέμα, έχουμε κρατήσει την πιο υπεύθυνη στάση, γιατί δεν την έχουμε αλλάξει καμία στιγμή, ακόμα και μετά τα συλλαλητήρια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL