Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευρύτατη πλειοψηφία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Γ. Σταθάκης: Κυρώσαμε το 39% των δασικών χαρτών, ενώ πριν είχε κυρωθεί το 0,8%

Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίσθηκε από τη Βουλή και ο θαλάσσιος χωροταξικό σχεδιασμός. Η ψήφιση συνέπεσε με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. "Μέσα σε έναν χρόνο κυρώσαμε το 39% των δασικών χαρτών. Τα προηγούμενα χρόνια είχε κυρωθεί μόλις το 0,8%" τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση:

* Διαμόρφωσε εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

* Επενδύει 1,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και 1 δισ. ευρώ για επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

* Αύξησε από 1.700 σε 30.000 τις επιχειρήσεις που δηλώνουν τα απόβλητά τους.

* Δημιούργησε Εθνικό Μητρώο Αποβλήτων.

* Έκλεισε και αποκατέστησε τις 260 από τις 293 παράνομες χωματερές.

* Χρηματοδότησε 162 δήμους για σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και 172 δήμους για προγράμματα αστικής αναζωογόνησης.

* Όλες οι περιοχές Natura διαθέτουν αρμόδιο φορέα.

* Ίδρυσε 8 νέους φορείς διαχείρισης προστατευμένων περιοχών.

Με το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε η νομοθεσία για τον θαλάσσιο και τον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος πλέον περνά στους δήμους.

Η Ν.Δ., το ΚΚΕ και το Ποτάμι διαμαρτυρήθηκαν ότι κατατέθηκαν και έγιναν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες που έχουν υπαγορευτεί από την κυβέρνηση. Ωστόσο η Ν.Δ. ψήφισε επί της αρχής του νομοσχεδίου, παρά το ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για "λαθρονομοθετική διαδικασία"...

Σ. Φάμελλος: Ταμείο για Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι υπάρχει πλέον ειδικό ελληνικό ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση, το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, που μέχρι σήμερα βασίζονται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Εναντίον της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο