Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
"Καλούμαστε όλοι ν' αλλάξουμε την καταναλωτική συμπεριφορά μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καλούμαστε όλοι ν' αλλάξουμε την καταναλωτική συμπεριφορά μας"

“Όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και να μάθουμε να δρούμε από κοινού για χάρη του πλανήτη μας και προς όφελος των κατοίκων του". Με αυτό το διαχρονικό μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου “Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του” στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι “μία απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα για έναν βιώσιμο πλανήτη και για κοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερή παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους, και ιδίως για τα παιδιά μας”.

Το συμπόσιο που διοργανώνει ο “πράσινος Πατριάρχης”, όπως έχει ονομαστεί, διεξάγεται έως τις 8 Ιουνίου και διερευνά ακριβώς τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας, εξετάζοντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ οικολογίας και οικονομίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των πιεστικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είπε πως, ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν "με στόχο, για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές της Αττικής, με τους απαράδεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στον βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. Περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων που πέφτουν στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον Σαρωνικό».

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης τόνισε πως “η Ελλάδα εργάζεται για μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας”.

Σημείωσε ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων και εργάζεται προς επίτευξη των στόχων μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που της αναλογούν για το 2030.

Ο υφυπουργός εξήρε τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι “η πολυετής προσωπική συμβολή του Παναγιότατου στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων επέφερε την επίτευξη ορισμένων σημαντικών βημάτων της ανθρωπότητας προς ‘τη διατήρηση του πλανήτη και την προστασία του κόσμου’, όπως για παράδειγμα τη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

Στην έναρξη του Συμποσίου διαβάστηκαν μηνύματα του Πάπα της Ρώμης, του αρχιεπισκόπου Αθηνών, του αρχιεπισκόπου Καντουαρίας καθώς και διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων (εκτός της Χ.Α.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL