Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Αισιοδοξία Κοτζιά ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιοδοξία Κοτζιά ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα

Την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξέφρασε σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε πως η συμφωνία σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών έχει καταλήξει με το μπαλάκι να βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων, με τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και διατυπώσεις να μένουν ως ανοιχτά ζητήματα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα προχωρήσει η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη γείτονα, πιθανότατα, τον Οκτώβριο.

"Η ηγεσία στα Σκόπια, τώρα που πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της, για την προώθησή της και αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί, να συζητήσει για ορισμένες διευκρινίσεις της ίδιας της συμφωνίας, αλλά έχω τη βαθιά πεποίθηση και ελπίδα ότι αυτά πολύ σύντομα, σε λίγες μέρες, θα ξεπεραστούν" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, "ποτέ μην πεις ποτέ".

Χθες ο Ζ. Ζάεφ εξέφραζε την εκτίμηση πως το τηλεφώνημα στον Αλ. Τσίπρα "είναι θέμα ημερών". "Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι να έχει μια πηγή θρησκευτικού ισλαμικού φανατισμού στα βόρεια σύνορά της δεν έχει καταλάβει τίποτα από τη σημερινή διεθνή πολιτική" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που προκρίνουν "λύση αργότερα".

Τα τρία ονόματα...

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως για την ελληνική πλευρά το κύριο, ήταν ότι πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση "ανάμεσα στα Σκόπια ως κράτος που φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη ‘Μακεδονία’ και τη Μακεδονία τόσο την ελληνική τη σημερινή, όσο και τη Μακεδονία της αρχαιότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που εμείς είμαστε οι φορείς της". Σημείωσε μάλιστα, πως από τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει στα: Gorna, Nova και Severna Makedonija.

...η Ν.Δ. έδινε το "Μακεδονία - Σκόπια"...

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη πως ελληνικές κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει το "Μακεδονία - Σκόπια" ως διεθνή ονομασία. Και ταυτόχρονα δέχονταν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα "Μακεδονία" σκέτο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε, μάλιστα, δήλωση της τότε πρέσβη στα Σκόπια πως "την άνοιξη του 2006 ο Νίμιτς πρότεινε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια", η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά". "Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (ονομασία), ολόκληρο" συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς ζητώντας τους "να είναι λίγο πιο σεμνοί".

Διεμήνυσε δε ότι, εάν προκληθεί ξανά, "όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή αν χρειαστεί". Όπως τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση βρήκε μπροστά της ως δεδομένο, το οποίο ανέτρεψε, το όνομα «Μακεδονία» που έχει δοθεί από το 1993 πρώτη φορά, το 1995 με ενδιάμεση συμφωνία, καθώς και τα επόμενα χρόνια.

...επιβεβαιώνει ο Γ. Κουμουτσάκος

Υπενθύμισε ακόμη συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου τον Ιανουάριο του 2007 (αναλυτικά σελ. 10), όπου ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ. και τότε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας ισχυρίζεται ότι από τις αρχές του 2005 υπάρχει η πρόταση "Μακεδονία - Σκόπια", η οποία είναι συζητήσιμη και ήταν στο τραπέζι πάνω των διαπραγματεύσεων και το ξέρει γιατί ήταν στη διαπραγματευτική ομάδα.

"Το να βγαίνει και να μου λέει ότι δεν δεχόμαστε να υπάρχει συμφωνία με σύνθετη ονομασία τη λέξη ‘Μακεδονία’ είναι υποκρισία" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Έμμεσα επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ν. Κοτζιά ο Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε "απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια".

Μυστική διπλωματία στον ΟΗΕ

Συζήτηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών ότι υπήρξε κυβέρνηση που επιχείρησαν να αποφύγουν τη συμφωνία, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να να πάρει απόφαση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ το οποίο θα υλοποιούνταν από την Αθήνα, που δεν είχε συντάξει καν σχέδιο συμφωνίας.

"Αυτό κι αν είναι μυστική διπλωματία" σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς συμπληρώνοντας ότι γι’ αυτό δεν υπήρχαν αρχεία στο ΥΠΕΞ, αλλά στον ΟΗΕ. "Μην κάνουν τις παρθένες και τους παρθένους" είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση έφερε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης τέσσερις επίσημες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ενώ έγιναν τέσσερις επίσημες ενημερώσεις σε πέντε μήνες.

Πώς αφέθηκε η "μακεδονική γλώσσα"

Να "μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει" κάλεσε τον Γ. Μπαμπινιώτη ο Ν. Κοτζιάς μετά την αρθρογραφία του γνωστού λεξικογράφου για το ζήτημα της "μακεδονικής" γλώσσας, τονίζοντας πως στην ειδική συνέλευση του ΟΗΕ για τις γλώσσες στην Αθήνα το 1977 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποδέχτηκε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να θεωρηθεί επίσημη γλώσσα και με λατινικούς χαρακτήρες, πέρα από τους κυριλλικούς, η "μακεδονική" γλώσσα.

Από τότε, επισήμανε, η "μακεδονική" εμφανίζεται στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας και μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ ή στον επίσημο πίνακα των γλωσσών που έχει αναφέρεται ως γλώσσα της ΠΓΔΜ.

"Το 1992-94, στη διεθνή διάσκεψη της ISO και στη συζήτηση για τη μακεδονική γλώσσα, είπε ο Ν. Κοτζιάς, "η Ελλάδα έλαμψε διά της απουσίας της, καθώς δεν πήγε κανείς για να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση" υπογράμμισε. "Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι εξαιρετικός λεξικογράφος, άσχετος όμως με τη λειτουργία του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου" ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Εκτός από την απουσία της χώρας μας στη διάσκεψη της ISO, η Ελλάδα αρνήθηκε την επιτροπή Μπαντεντέρ, που συγκροτήθηκε από την Ε.Ε. μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καθώς δεν συμμετείχε ούτε ως παρατηρητής. "Η Επιτροπή που συζητούσε την αναγνώριση αυτού του κράτους ως ‘Μακεδονία’ ή όχι και που προχώρησαν, όπως ξέρετε, 140 κράτη και την αναγνώρισαν σκέτο κράτος ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς. "Αυτή ήταν η πολιτική τους. Δεν θέλανε. Με αυτή την αδράνεια δεν πηγαίνανε πουθενά" συμπλήρωσε.

"Η Ν.Δ. όχι μόνο κοιτάει το εσωτερικό της χώρας που θα κάνει εξωτερική πολιτική", ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς, αλλά "κοιτάει το εσωτερικό του κόμματός της". "Αυτό είναι πρωτοφανές για την εξωτερική πολιτική και την ιστορία της" επισήμανε.

Απάντηση στην Άγκυρα για τους "8"

"Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που μίλησε δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο βέβαια απαράδεκτο και απορριπτέο εξ αρχής" σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ. "Δυστυχώς μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου" σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL