Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ημερίδες - Μελέτες της GUE στη Θεσσαλονίκη / Οι εθνικισμοί απειλούν τη συνοχή της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδες - Μελέτες της GUE στη Θεσσαλονίκη / Οι εθνικισμοί απειλούν τη συνοχή της Ε.Ε.

Θεσσαλονίκη. Ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίστηκε η έξαρση των εθνικισμών και η άνοδος της Ακροδεξιάς, σχεδόν στο σύνολο των κρατών - μελών της, από την ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη τις καθιερωμένες «Ημερίδες - Μελέτες». Την ίδια άποψη εξέφρασε, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ευρωομάδας, και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, που πρόσφατα δέχτηκε δολοφονική επίθεση από φασιστοειδή.

Παρέμβαση Μπουτάρη

«Η προσπάθεια ‘ανοίγματος’ της πόλης συναντά ακόμη πολλές αντιδράσεις. Οργανωμένες αντιδράσεις που εκμεταλλεύονται τα πατριωτικά αισθήματα των ανθρώπων, προτάσσοντας τη λαϊκιστική και εθνικιστική πολιτική τους ατζέντα. Τελευταία έμαθα από πρώτο χέρι ότι δεν προωθούν μόνο τη ρητορική μίσους, προωθούν οργανωμένα και πράξεις μίσους και βίας εναντίον οποιουδήποτε δεν ταιριάζει με τα χνώτα τους» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουτάρης. Αφού ανέφερε τα ανοίγματα που έκανε ο ίδιος σε γειτονικές χώρες και στο Ισραήλ, βασιζόμενος και στην πολυπολιστιμική ιστορία της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι σήμερα μόνο από την ΠΓΔΜ υπάρχουν ένα εκατομμύριο διελεύσεις. Τάχθηκε υπέρ της λύσης του ονοματολογικού ζητήματος με τη γείτονα και πρόσθεσε ότι "ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αυτός ο οποίος έδωσε κατεξοχήν το παράδειγμα της πολυπολισμικότητας". Τόνισε την αντίθεσή του απέναντι στον κάθε είδους εθνικισμό, που, όπως είπε, "όντως απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή", όπως και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής μας ευρωπαϊκής ταυτότητας, της αλληλεγγύης στην Ε.Ε. και της εγκατάλειψης της εκάστοτε εθνικής ατζέντας.

Παρέμβαση Τσίμερ

«Ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια» τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ (Die Linke), τόσο υποδεχόμενη τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης όσο και όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε ο Γ. Μπουτάρης, αλλά και στην άνοδο της Ακροδεξιάς (και) στη χώρα της, τη Γερμανία, για να επισημάνει ότι «χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε.». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ρατσισμός δεν θα υπάρχει στην Ευρώπη και δεν θα παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων», σημείωσε για να τονίσει πως «ο εθνικισμός συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια», ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου εξασφαλισμένου εισοδήματος σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., αλλά και σε αυτά που πρόκειται να ενταχθούν. «Αν μειωθεί η στήριξη στους μετανάστες, δεν θα αυξηθεί η στήριξη στους φτωχούς», επισήμανε.

Παρέμβαση Παπαδημούλη

Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης για τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι «η ευρωομάδα της Αριστεράς αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ε.Ε. στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ηγεσίες των δύο κρατών για να δοθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή και προς το κοινό συμφέρον». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη να στηρίξει την προσπάθεια, ενώ για την επιθετικότητα της Τουρκίας τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν καταδικάσει τις παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, αλλά και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θύμισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για το χρέος

Μιλώντας το πρωί στις εργασίες της ευρωομάδας, ο Δ. Παπαδημούλης κάλεσε επίσης τους δανειστές «να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας”. «Αυτό που πρέπει να κοινοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η συμφωνημένη ελάφρυνση του χρέους, όπως την έχει αποφασίσει το Eurogroup με τις αποφάσεις του το 2016 και το 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε την ευρωομάδα της Αριστεράς για τη στήριξη που παρείχε στη χώρα μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL