Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Λύση στο "Μακεδονικό" προκρίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύση στο "Μακεδονικό" προκρίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε πιο θετικό πνεύμα προς την κατεύθυνση επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εμφανίζεται κεντρικά πλέον το Κίνημα Αλλαγής, η ηγεσία του οποίου τους τελευταίους μήνες -και ειδικότερα αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο του Συντάγματος- είχε σκληρύνει τη στάση της. Σε κάθε περίπτωση, θα αναμένουν να εξετάσουν την τελική συμφωνία προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν την κοινοβουλευτική στάση τους.

Παράλληλα, τα κόμματα του φορέα, Ποτάμι και ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΙΔΗΣΟ διακριτικότερα, αλλά και βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. συνεχίζουν να πιέζουν την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην υποχωρήσει από την αρχική θετική διάθεση στήριξης μιας συμφωνίας που θα πληρεί τους όρους που έχει θέσει το Π.Σ., αλλά και η Κεντρική Επιτροπή από την περασμένη Κυριακή. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιβεβαίωσε “την ομόφωνη απόφασή του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM”, όπως είπε στην εισήγησή της η Φ. Γεννηματά, επικαλούμενη τις κατευθύνσεις της εθνικής γραμμής “που εδώ και χρόνια ακολουθούμε, από το 1995 με την 'Ενδιάμεση Συμφωνία' του Αντρέα Παπανδρέου, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Ν.Δ.".

Παρέμβαση Κρεμαστινού

Μια ημέρα νωρίτερα, με αρθρογραφία του, ο Δ. Κρεμαστινός υπενθύμιζε τους χειρισμούς του Ανδ. Παπανδρέου για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναγκαιότητας λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό (Άνω ή Βόρεια Μακεδονία). Στηλιτεύοντας εμμέσως πλην σαφώς τους χειρισμούς της Ν.Δ. και παράλληλα στέλνοντας μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταλήγει: “Δυστυχώς κόμματα και οργανώσεις που υποστηρίζουν την ακραία γραμμή, δηλαδή να πούμε 'όχι' σε σύνθετο όνομα που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, το μόνο που μπορεί να καταφέρουν τελικά θα είναι το αντίθετο. Δηλαδή, να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο πλην ημών με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Κάτι που, όπως σημείωσε, “θα ήταν ένα μεγάλο ιστορικό και εγκληματικό λάθος από πλευράς Ελλάδος”.

Κατά Ν.Δ.

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε μεν την κυβέρνηση για “διγλωσσία” και “μυστική διπλωματία”, ωστόσο στηλίτευσε τη Ν.Δ. που “υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της”. Την κατηγόρησε επίσης ότι “ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων”. Η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επαναβεβαιώθηκε στην Κ.Ε. υπέρ "λύσης συνολικής και αποτελεσματικής που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια ενιαία συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με αλλαγή του συντάγματος".

Υπέρ της λύσης, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισαν ότι ο φορέας δεν πρέπει να ετεροπροσδιοριστεί στο ονοματολογικό.

ΑΠΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ

Κριτική στη Φ. Γεννηματά για τον τρόπο λήψης αποφάσεων

"Ο φορέας δεν είναι μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ"

Στη συνεδρίαση η επικεφαλής του φορέα δέχτηκε τα κριτικά βέλη του επικεφαλής του Ποταμιού και του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο Στ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη διαφωνία του με τη γραμμή τού “εκλογές τώρα”, προσθέτοντας ότι τα σημαντικά ζητήματα “που καθορίζουν τη δράση μας δεν μπορούν απλώς να εκφωνούνται, πρέπει να συζητούνται, να κατανοούνται από τα στελέχη”.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, που ήδη από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Παρασκευή είχε καταθέσει τις διαφωνίες του με τον τρόπο λειτουργία και είχε λεκτικό επεισόδιο με τον Χρ. Πρωτόπαπα, τόνισε ότι “σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά και εν στενώ” και ότι ο φορέας “δεν είναι μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL