Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση

Στάση αναμονής κρατάνε στην Αθήνα, με την μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων και της κυβέρνησης Ζάεφ, από τον οποίο η ελληνική πλευρά περιμένει να κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Στο μεταξύ, κατώτερο των προσδοκιών ήταν το συλλαλητήριο του VMRO στην πόλη των Σκοπίων το περασμένο Σάββατο, ενώ αύριο διοργανώνονται και στη χώρα μας συγκεντρώσεις σε πόλεις της Μακεδονίας.

Όπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Ρ/Σ News 247, διανύουμε πλέον την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης του ονοματολογικού καθώς, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλίων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, οι οποίες κατέληξαν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας, η ελληνική πλευρά αναμένει από τον Ζ. Ζάεφ να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία. "Πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση", όπως τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος. "Το αν θα υπάρχουν κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να πάνε προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση, δεν είναι σε καμία περίπτωση άνοιγμα των διαπραγματεύσεων σε νέο κύκλο" επισήμανε.

Περιμένοντας τον Ζάεφ

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει στα χέρια του το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, βάσει του οποίου αποτελεί το πλαίσιο της εθνικής γραμμής, δηλαδή η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με κοινή χρήση έναντι όλων και άρα αλλαγή στα συνταγματικά κείμενα της γείτονος. Αναφορικά με το όνομα, αυτό θα είναι ένα εκ των τεσσάρων που περιέχονται στην πρόταση Νίμιτς, με το Severna Makedonija να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία δεν διαψεύδονται ούτε στη χώρα μας ούτε στην ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, "εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν υπάρχει συμφωνία".

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά καθιστά σαφές ότι η κλεψύδρα του χρόνου, που αδειάζει έως τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, δεν πιέζει την Αθήνα. "Έχουμε καταλήξει στα γενικά αυτής της συμφωνίας και αυτή τη στιγμή αναμένουμε την πλευρά των γειτόνων μας", επισήμανε την Κυριακή στην τηλεόραση του Kontra ο Δ. Τζανακόπουλος. Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένουν το τηλεφώνημα Ζάεφ που θα δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς να προσδιορίζεται το πότε.

Χωρίς πλήθος και πάθος

Κι ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελευταία και κρισιμότερη φάση της, το Σάββατο που μας πέρασε, μερικές χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα Σκόπια ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του VMRO και του νέου αρχηγού του Χρ. Μιτσκόσκι, ο οποίος κατήγγειλε τον Ζ. Ζάεφ πως κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Για 50.000 κάνουν λόγο τα αντιπολιτευόμενα μέσα, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις να ρίχνουν τον αριθμό των διαδηλωτών στις 15.000. Δημοσιεύματα της γείτονος σημειώνουν τον μειωμένο παλμό σε σχέση με προηγούμενες συγκεντρώσεις, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα της χώρας.

Αμφιταλαντεύσεις Μητσοτάκη

Για "αντιπολίτευση σκοπιμότητας" κατηγορεί η κυβέρνηση τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, η αξιωματική αντιπολίτευση "βρίσκεται σε διαρκή σύγχυση, σε διαρκή αμφιταλάντευση". "Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τους εσωτερικού πολιτικούς συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα και στο κόμμα της Ν.Δ. συνολικά", εκτίμησε ο Δ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τις συνεχείς αμφιταλαντεύσεις του Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και κάλεσε "να σταματήσει να κρύβεται" και να πάρει μια καθαρή θέση για το αν και κατά πόσο θα στηρίξει μια συμφωνία η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις της ελληνικής γραμμής, έτσι όπως διαμορφώθηκε από το 2008, από την κυβέρνηση Καραμανλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL