Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Δέσμευση για συνολική συμφωνία για το χρέος στις 21 ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμευση για συνολική συμφωνία για το χρέος στις 21 ιουνίου

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ η πίεση του χρόνου για επίτευξη συμφωνίας γίνεται αισθητή πλέον σε όλους. Στις σχετικές συνομιλίες κατά το χθεσινό Washington Group (την άτυπη συνεδρίαση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ με τους υπουργούς Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, η οποία προηγήθηκε του Eurogroup) υπήρξε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόοδος, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε κάποιο αποφασιστικό βήμα προς την τελική συμφωνία. Ως εκ τούτου, οι βασικοί «παίκτες» ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Ουίστλερ του Καναδά, όπου την ερχόμενη εβδομάδα (31.5-2.6) θα λάβει χώρα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7, παρουσία και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup ήταν αρκετά σύντομη, αν και περιεκτική, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών επικύρωσαν την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση και εναπόκειται στους θεσμούς η ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ για το χρέος διαπιστώθηκε η «πρόθεση σύγκλισης» μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αντίστοιχα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωνε χθες ότι η απόσταση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ παραμένει, ωστόσο οι δύο πλευρές φάνηκαν να απομακρύνονται από τις «ακραίες» τους θέσεις, δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες για συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, μια προθεσμία που έχει θέσει το ίδιο το Ταμείο μέσω δηλώσεων του Πολ Τόμσεν.

Τι ζητάει το ΔΝΤ

Ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητάει για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα τουλάχιστον δεκαετή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που θα αφορά όμως μόνο τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος (και όχι όπως είχε ακουστεί νωρίτερα και τα τρία προγράμματα), την πρόωρη αποπληρωμή των δικών του δανείων καθώς και την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών - μελών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SNPs).

Η γερμανική θέση

Από την άλλη, το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και επιμένει ότι η όποια εφαρμογή τους στο πλαίσιο του λεγόμενου «γαλλικού μηχανισμού» θα πρέπει να παίρνει πρώτα το «πράσινο φως» των εθνικών κοινοβουλίων. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας στην εφαρμογή κάποιων εμπροσθοβαρών μέτρων επιμήκυνσης, μικρότερου, όμως, χρονικού ορίζοντα.

Σεντένο: Βρισκόμαστε "κοντά"

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωνε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τη συμμετοχή του στο Washington Group. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «σημαντική», χαρακτηρίζοντας κοινό στόχο όλων την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Μήνυμα Μοσκοβισί

Με φόντο τη μάχη Βερολίνου - ΔΝΤ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε σαφές μήνυμα στους δανειστές της Ελλάδας να «σεβαστούν τις δεσμεύσεις» τους, όπως κάνει και η Αθήνα.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.

Λεμέρ: Σε καλό δρόμο

Στην ίδια γραμμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο προς μια συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος», «ισχυρός» και «αξιόπιστος» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ρέγκλινκ: Η ανάπτυξη επανήλθε

Τέλος, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "Cinco Dias", ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ορατή» πρόοδο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η ανάπτυξη έχει επανέλθει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εντάξει, η ανταγωνιστικότητα έχει επιστρέψει». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να καταλήξουν στην «πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL