Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στ. Κοντονής: Βασική επιλογή της κυβέρνησης η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Κοντονής: Βασική επιλογή της κυβέρνησης η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές

Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας με βάση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, τόνισε απόψε από τα Χανιά μιλώντας σε εκδήλωση για την αντιεγκληματική πολιτική και την ασφάλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στην ομιλία του ο κ Κοντονής άσκησε δριμεία κριτική στη σωφρονιστική πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων η οποία όπως υποστήριξε είχε ως αποτέλεσμα να αναπαράγεται το έγκλημα σε όλα τα επίπεδα , έχοντας όπως είπε ως πυρήνα το δόγμα ότι ο κρατούμενος δεν είναι πολίτης, δεν χαίρει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 
Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδίκασε τη χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού κατά την χρονική περίοδο 2013 -2014 .

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στο σκεπτικό της απόφασης που όπως τόνισε αναγνώριζε ότι οι συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού έχουν βελτιωθεί από τα μέσα του 2016.

Στην ομιλία του ο κ Κοντονής αναφέρθηκε στην πολιτική που σήμερα ακολουθείται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ως αποτέλεσμα οι φυλακές να γίνουν σωφρονιστικά καταστήματα».

Στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας στα καταστήματα κράτησης, στη λειτουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης και δράσεων πολιτισμού.

«Η αντιεγκληματική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με ρητορείες και λαϊκισμούς. Μια σοβαρή αντιεγκληματική πολιτική θέλει στόχο προσήλωσης, διάρκεια και συνέπεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντονής στην ομιλία του χαρακτήρισε βάναυσο και άθλιο τον τρόπο με τον οποίο είχε κατηγορηθεί ο προκάτοχος του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για τον νόμο που ορίζει τους υπό όρους απόλυση κρατουμένων κάνοντας λόγω για κούφιες αντιπολιτευτικές ρητορίες, ενώ παράλληλα εξήρε την προσπάθεια και το έργο του, το οποίο όπως είπε έχει αναγνωρισθεί εκτός χώρας.

Από τα Χανιά ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και σε θέματα ασφάλειας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ασφάλεια είναι δικαίωμα του πολίτη» ενώ τόνισε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επιδείξει σημαντικό έργο στον τομέα αυτό έχοντας στο ενεργητικό του λαμπρές όπως είπε επιτυχίες.

Ωστόσο και για το θέμα αυτό άσκησε δριμεία κριτική στα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση για τα θέματα ασφάλειας των πολιτών.

«Αυτές οι κατηγορίες ξεπερνούν το πολιτικό μέτρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του υποστήριξε ακόμα ότι η οικονομική κρίση, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, ενίσχυσε το οργανωμένο έγκλημα.

Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος σε τοπικά θέματα ανακοίνωσε ότι το αρχείο των παλαιών φυλακών Ιτζεδίν στα Χανιά θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προωθείται η αξιοποίηση των παλιών δικαστικών φυλακών Χανίων ώστε να μεταφερθούν εκεί τα αρχεία των δικαστηρίων.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι κελιά των αγροτικών φυλακών Αγιάς στα οποία κρατούντο κατά τη γερμανική κατοχή Έλληνες πατριώτες θα μετατραπούν μετά από μελέτες σε μουσειακό χώρο.

Από τα Χανιά ο κ. Κοντονής εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας επισημαίνοντας ότι μετά το τέλος των μνημονίων η χώρα θα μπει σε μια νέα πορεία.

«Έχουμε μπροστά μας ένα μέλλον που αν εργασθούμε όλοι με γνώμονα τη δίκαιη και την ισόρροπη ανάπτυξη τότε μπορούμε να κερδίσουμε πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος το οποίο βρήκαμε μπροστά μας και έπρεπε να διορθώσουμε».

Τέλος ο κ. Κοντονής στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για στήριξη των φτωχών και αδυνάτων ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κοινή προσπάθεια των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης τόνισε η αντιεγκληματική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στο κράτος δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η καλή ισορροπία ανάμεσα σε αυτές πολιτικές είναι ο βασικός μας γνώμονας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι «εμείς προτάσσουμε το προληπτικό και αποτρεπτικό μοντέλο αστυνόμευσης και λιγότερο το κατασταλτικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν απαιτηθεί δεν θα υπάρξει και η καταστολή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL