Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η δύσκολη συγκατοίκηση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δύσκολη συγκατοίκηση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την ακατανόητη επιμονή στη γραμμή της για “εκλογές τώρα” κορύφωσε από βήματος της Βουλής η Φ. Γεννηματά.

Με αμέτρητα “κατηγορώ” προς την κυβέρνηση ("μια κακοποίηση του Ζολά με περιορισμένη λογοτεχνική εγγραμματοσύνη" σχολίασε αργότερα ο Ευ. Τσακαλώτος), με αμέτρητες επαναλήψεις του αιτήματος για εκλογές και με έναν αντιπολιτευτικό τόνο που ενθουσίασε και “ξεσήκωσε” από τα πρώτα λεπτά την πιο “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” πτέρυγα της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ., η Φ. Γεννηματά ανταγωνίστηκε στα ίσα τον Κυρ. Μητσοτάκη σε αντιπολιτευτικό οίστρο.

Παράλληλα όμως άφησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο απυρόβλητο επιβεβαιώνοντας σε μια ακόμη σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία ότι η στρατηγική επιλογή της για “ίσες αποστάσεις” απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχει εγκαταλειφθεί εξίσου μονομερώς, όπως μονόπλευρα επιβλήθηκε εκ μέρους της η στρατηγική των άμεσων πρόωρων εκλογών. Μόνη “κριτική” στον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν το ότι δεν ζητάει εκλογές τώρα, αλλά το φθινόπωρο... “Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο. Γι' αυτό ζητάω εκλογές” είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προκύψει “μια νέα ηγεσία και κυβέρνηση που να εκφράζει την ισχυρή βούληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και της μέγιστης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης”. Στα πολλά “κατηγορώ” εναντίον της κυβέρνησης η “φτωχοποίηση του λαού”, η “καταστροφή της μεσαίας τάξης”, η “κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους”. Κατέληξε δε λέγοντας ότι “προϋπόθεση για να γίνουν πραγματικά παρελθόν τα Μνημόνια είναι να γίνετε πολιτικό παρελθόν εσείς, κύριε Τσίπρα”.

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

Καθώς μετά από κεντρική παρέμβαση του επικεφαλής ενός φορέα δεν είθισται να εκδίδονται ξεχωριστές ανακοινώσεις των εταίρων - συνιστωσών, η κίνηση του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου να εκδώσει ένα σχόλιο για την ομιλία Μητσοτάκη και μια ανακοίνωση με αποδέκτη και εκείνον και τον πρωθυπουργό έμοιαζε με προσπάθεια να απαντήσει για τον εαυτό του και να... επαναφέρει τις “ίσες αποστάσεις” ελλείψει επαρκούς κάλυψης από τις τοποθετήσεις της Φ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης για "Μακεδονικό"

Στον αντίποδα της ισοπεδωτικής ομιλίας Γεννηματά (ίσως της πιο σκληρής που έχει απευθύνει έως τώρα κατά της κυβέρνησης), ο αρχηγός του Ποταμιού -ο οποίος είχε προβάλει εντονότερα απ’ όλους στον ενιαίο φορέα την αντίθεσή του με το εκλογικό αίτημα-, άσκησε εμφανώς ηπιότερη κριτική στην κυβέρνηση. Απέφυγε κορώνες και ανέξοδες υπερβολές. Ταυτόχρονα απέφυγε το περιβόητο “εκλογές τώρα” της Φ. Γεννηματά.

Προχώρησε μάλιστα σε παρέμβαση για το ονοματολογικό συνδέοντας άμεσα το κλίμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το “Σκοπιανό” με την ηθική αυτουργία για ό,τι επακολούθησε με την πρόσφατη επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη. Τόνισε ότι πρέπει “να βρεθεί λύση με τη σφραγίδα της Ε.Ε. και με σεβασμό στη γραμμή που υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1992" και σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί ξανά η ευκαιρία όπως με τον Γκλιγκόροφ, τότε που “κάποιοι στην Ελλάδα έχτιζαν καριέρες και σαμποτάριζαν τη λύση”.

“Αν λοιπόν ο Ζάεφ τολμήσει, εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία!” είπε καλώντας όσους εγείρουν ως επιχείρημα ότι δεν πρέπει να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να αναλογιστούν αν θα υπάρξουν και στο μέλλον συνθήκες επίλυσης, αν “θα έχουμε και στο μέλλον πρωθυπουργό Ζάεφ” “και να πράξουμε ανάλογα”.

Τελευταία ευκαιρία

Η καταληκτική έκφρασή του για την “αναγκαία πολιτική αλλαγή”, με την οποία έκλεισε την ομιλία του, πέρα απ' το ότι αποτελεί πάγια θέση του Ποταμιού, μοιάζει να λειτουργεί ως η συμβιβαστική προσπάθειά του να εξισορροπήσει με εύσχημο τρόπο τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχει από τη Χαρ. Τρικούπη χωρίς να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με τη Φ. Γεννηματά.

Στον απόηχο του τετ α τετ που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Στ. Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά προσπαθούν να “τα βρουν” και να συμβαδίζουν δίνοντας μια “δεύτερη ευκαιρία” στο εγχείρημα του νέου φορέα μετά τον ισχυρό τραυματισμό που είχαν δεχτεί οι σχέσεις τους με τη σκληρή αντιπαράθεση για το εκλογικό αίτημα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε... ψήφο εμπιστοσύνης ολοκληρώνοντας την ομιλία του, λέγοντας ότι “το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. απέτυχε και αποτυγχάνει καθημερινά” και ότι “ο νέος δρόμος απαιτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή”, “με μια συμμαχία δημιουργικών προοδευτικών δυνάμεων, όπως αυτή που επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής”. “Μπροστά μας έχουμε μία τελευταία ευκαιρία. Αν πάλι αποτύχουμε αυτή τη φορά, μετά τον Αύγουστο θα είμαστε μόνοι” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL