Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Δυο κόσμους ανέδειξε η συζήτηση στη Βουλή / Κυβέρνηση με σχέδιο, αντιπολίτευση με κρυφή ατζέντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυο κόσμους ανέδειξε η συζήτηση στη Βουλή / Κυβέρνηση με σχέδιο, αντιπολίτευση με κρυφή ατζέντα

Η εικόνα από τη μία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αντιπαραβάλλει τις εκατοντάδες σελίδες του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου που συγκροτήθηκε μέσα από 14 αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια και από την άλλη το ολιγοσέλιδο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που είχε παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 έφθανε και περίσσευε χθες στη Βουλή.

Σε αυτή την εικόνα προστέθηκε η προγραμματική φτώχεια των κομμάτων που έχουν ασκήσει εξουσία. Παρά το ότι εκείνα προκάλεσαν τη συζήτηση στη Βουλή, δεν είχαν τίποτα να προτείνουν. Ουσιαστικά το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν έτυχε κριτικής πέρα από κάποιες γενικότητες και τη γνωστή καταστροφολογία για την οικονομία.

Βασικές παράμετροι όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έμειναν ασχολίαστες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να απαντήσει αν θέλει να επιστρέψουμε στην περίοδο "μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις" στο Δημόσιο, την ώρα που η κυβέρνηση μετέτρεψε την αναλογία σε ένα προς ένα. Και φυσικά αποσιώπησε την θέση του για πλεονάζον προσωπικό στην Υγεία.

Η Ν.Δ. οδηγεί σε απολύσεις

Το μόνο που αντιπρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν η μείωση της φορολογίας. Όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανε πως, εφόσον δεν αμφισβητεί το δημοσιονομικό πλαίσιο, για να καλύψει τη μείωση των εσόδων από τη χαμηλότερη φορολογία θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο.

Τα μπρος - πίσω Μητσοτάκη

Η πραγματικότητα είναι ότι "τον Αύγουστο του 2018 τα Μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τσίπρας εγκλώβισε τον Κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για την προληπτική πιστωτική γραμμή επισημαίνοντας ότι αυτό που για την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ήταν το "ταβάνι" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί "πάτωμα".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. (έχοντας νωπές τις μνήμες από τις συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σόφια, όπου ματαίως επέμενε να αμφισβητεί τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας...) υποχρεώθηκε πρώτη φορά να δηλώσει ότι είναι εναντίον της προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε απέναντι στο στρατόπεδο Στουρνάρα - Σαμαρά - Βενιζέλου με άγνωστες συνέπειες για τον ίδιο. "Ουδέποτε έχουμε ζητήσει πιστοληπτική γραμμή" είπε ο Κ. Μητσοτάκης εκπλήσσοντας και τους βουλευτές του. Όμως ο Αλ. Τσίπρας τον ρώτησε: "Στην πρωτομιλία σας λέτε ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Στη δευτερομιλία σας λέτε ότι δεν ζητήσατε και δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε λοιπόν; Μνημόνιο; Παράταση του Μνημονίου; Συνέχεια του Μνημονίου; Νέο Μνημόνιο; Αυτό ίσως είναι μια τρίτη εκδοχή".

Κριτική Γεννηματά στη Ν.Δ. από δεξιά

Η Ν.Δ. προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης μιλώντας για τον... Ρουβίκωνα, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές. Αρνητικά σχολιάστηκε η θεατράλε ομιλία της Φώφης Γεννηματά με επανάληψη της λέξης "κατηγορώ"... "Φτάσατε να κάνετε κριτική στη Ν.Δ. από τα δεξιά" σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Σε διαφορετικό από το (στείρα αρνητικό) κλίμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι "αν ο Ζάεφ τολμήσει, εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία" για το όνομα της ΠΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL