Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
"Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι εποχές των Γκοτζαμάνηδων και του τρικύκλου" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι εποχές των Γκοτζαμάνηδων και του τρικύκλου" (Video)

«Η αριστερά σε αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη. Η βία κράτους και παρακράτους την έστειλε στις φυλακές και στα ξερονήσια. Τη βία την έχει υποστεί στα ξερονήσια αλλά και στους δρόμους. Από τον Λαμπράκη και τον Τεμπονέρα, τον Κουμή και την Κανελλοπούλου ως τον Παύλο Φύσσα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, απαντώντας στα όσα είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι εποχές των Γκοτζαμάνηδων και του τρικύκλου ποτέ» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για θράσος.

https://www.youtube.com/embed/DRfmqcdvqIk

«Δεν θέλετε να καταλάβετε από πού προήλθε η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Αν εγώ είχα ένα στέλεχος που έβγαινε μετά την επίθεση που έλεγε "καλά του κάνανε", θα μπορούσα να σταθώ; Εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε το θράσος να στέκεστε και να μου επιτίθεστε κιόλας. Αν έκανε δικό μας στέλεχος τη δήλωση για "πολιτικό τραβέλι" θα μπορούσα να σταθώ; Την ίδια στιγμή δεν τολμάτε ούτε να αποπέμψετε από τη Ν.Δ. δήμαρχό σας που είπε "καλά του κάνανε του προδότη". Αυτή είναι η διαφορά ήθους εσάς με εμάς» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό «τις απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».

Ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο Κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.

«Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται "παμμακεδονικές ενώσεις" ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.

Το «εκλογές τώρα» της Γεννηματά δεν το συμμερίζονται όλοι στο Κίνημα Αλλαγής

Την άποψη της Φ. Γεννηματά για «εκλογές τώρα» δεν τη συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί της στο Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το ΕΣΚ; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας και ανέφερε ότι δεν βλέπει καμία βελτίωση αν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί εκ νέου από τη ΝΔ, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος.

«Εκλογές τώρα, δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο, σημαίνει να μην βγούμε από το μνημόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα»

Ως προς το ονοματολογικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως και πως το ίδιο έκανε και ο ίδιος προσωπικά επιδιώκοντας την τάχιστη δυνατή ενημέρωση και συνεννόηση.

«Πριν ακόμα γυρίσω απ' τη Σόφια, είπα ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να έχουμε συμφωνία, παρά την πρόοδο που έχει γίνει και ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η εξασφάλιση του erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση» είπε και σχολίασε ότι σε αυτό το ζήτημα υπήρξε «σημαντική πρόοδος κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τις συζητήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δήλωσε σαφώς πως διαπραγματεύεται στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν με το πακέτο προτάσεων του κ. Νίμιτς.

«Η δική μας κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται. Δεν κρύβεται. Εσείς κρυφτήκατε, αλλάξατε θέσεις, κρυφτήκατε πίσω από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της παράταξής σας» απηύθυνε προς τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα», κατηγορώντας τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη (σσ: Αντ. Σαμαρά) ότι τα καπηλεύτηκε και «έριξε» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, πάντως, δεν κρυβόμαστε σε κανένα θέμα» είπε.

 «Η καθαρή έξοδος είναι "βρώμικο ψέμα" και του Ζ. Κ. Γιούνκερ;»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, υπογράμμισε ότι «δώσαμε όλες τις δυνάμεις να υλοποιήσουμε την εντολή του λαού και όταν βρεθήκαμε σε αδιέξοδο γυρίσαμε πίσω και ζητήσαμε εκ νέου εντολή».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε πως «συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μεγάλες οικονομίες ή οικονομίες που έχουν βγει εδώ και χρόνια από μνημόνια. Η διαφορά μας είναι ότι αυτές οι χώρες δεν εκτόξευσαν το χρέος τους στο 180% του ΑΕΠ, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου (από το 120% στο 180%. Είναι δικό σας κατόρθωμα αυτό». «Η Κύπρος έκανε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό ζητάτε να κάνουμε; Και συγκρίνετε προβλέψεις Κομισιόν με πραγματικά αποτελέσματα, δηλαδή μήλα με πορτοκάλια. Να σας θυμίσω ότι το 2011 έβλεπε ανάπτυξη και είχαμε ύφεση 10%, το 2012 ανάπτυξη 1% και είχαμε ύφεση 6%», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε επίσης ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι κρυφό, καθώς συζητήθηκε στα 14 περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. πως καλούσε τους προσκείμενους στο κόμμα του δημάρχους να μην παρευρεθούν. «Μας είπατε η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του Τσίπρα. Είναι και βρώμικο ψέμα του κ. Γιούνκερ η καθαρή έξοδος; Λέει βρώμικα ψέματα η Κομισιόν;», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «μέσα σε τρία καταφέρατε να καταστρέψετε κάθε προστατευτική δικλείδα».

«Πόσα σχολεία θα κλείσετε, πόσους θα απολύσετε για να καλύψετε το κενό; Λέτε ότι έχετε κοστολογημένο πρόγραμμα. Επιμένετε για το πλεονάζον νοσηλευτικό προσωπικό;» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι ζητάτε λοιπόν; Νέο μνημόνιο;»

Την απορία του για το ποια τελικά είναι η πρόταση της ΝΔ για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ.

«Σας άκουσα να λέτε στην πρωτομιλία σας ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Στη δευτερομιλία σας ότι δεν ζητήσατε και δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε λοιπόν; Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Μνημόνιο; Παράταση του μνημονίου; Νέο μνημόνιο; Αυτό είναι ίσως μια τρίτη εκδοχή από τις δύο υπαρκτές εναλλακτικές εκδοχές», είπε χαρακτηριστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το γεγονός ότι δεν ζητά προληπτική γραμμή, ωστόσο τον ρώτησε εκ νέου τι προτείνει.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στα σχόλια του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με πίνακα που είχε καταθέσει νωρίτερα στα πρακτικά σχετικά με τις τιμές των σπρεντ και τη διακύμανση των δεκαετών ομολόγων. Είπε ότι πράγματι υπήρχε μια αποκλιμάκωση κατά της διάρκεια των αξιολογήσεων του β΄ προγράμματος, πριν από την πέμπτη αξιολόγηση, η οποία δεν έκλεισε ποτέ και πριν από την οποία, το καλοκαίρι του 2014, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε έξοδο στις αγορές. «Με το που έγινε αυτή η αποτυχημένη δοκιμαστική προσπάθεια τότε, θα δείτε στον πίνακα την κατακόρυφη άνοδο». Σημείωσε ότι στον πίνακα που κατέθεσε «φαίνεται η παταγώδης αποτυχία του β΄ μνημονίου και τής προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να πείσει ψευδεπίγραφα ότι υπάρχει success story». Και τόνισε ότι «σήμερα έχουμε ήδη δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, έχουμε μια ουσιαστικότατη αποκλιμάκωση των ομολόγων». Ανέφερε δε ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι από τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ, κατάλαβε πως ο κ. Μητσοτάκης ζητά να μην προχωρήσουν προσλήψεις και ενδεχομένως το κατά τη γνώμη του "πλεονάζον προσωπικό" να φύγει, «μπας και μειωθούν λίγο οι φορολογικοί συντελεστές». Ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαφωνία του με αυτή τη θέση, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να έρθει και θα έρθει απ΄ το 2019 και μετά σταδιακά μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που κατακτιέται από τη συνετή πολιτική δημοσιονομική διαχείριση».

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε και την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι λέει στους επενδυτές να έρθουν. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του ΣΕΒ που είπε να φέρουν τα χρήματα τους επενδυτές στην Ελλάδα, όταν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα. «Αν αυτή τη δήλωση σας έχετε την παρρησία να την αφήσετε στην άκρη ως ένα κακό συμβάν και να τοποθετηθείτε εκ νέου για την ανάγκη να επιστρέψουν οι επενδυτές τα χρήματα τους στις τράπεζες, να έρθουν εδώ, να συνεχίσουν αυτή την ανοδική πορεία του 2017 και του 2018, είναι καλοδεχούμενη τοποθέτηση», είπε.

Σε χιουμοριστικό τόνο "κατήγγειλε" την "αδόκιμη επίθεση" που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Γεννηματά σε σχέση με τον κ. Ψωμιάδη, σχολιάζοντας ότι «ορθώς λέτε ότι ψήφισε στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά πριν από δέκα μέρες ψήφισε και στις δικές σας εσωκομματικές εκλογές και έκανε και δηλώσεις μάλιστα έξω απ΄ το εκλογικό κέντρο».

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL