Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η Βουλή αναλαμβάνει τα Μουσεία Αντίστασης σε Κορυσχάδες και Βίνιανη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή αναλαμβάνει τα Μουσεία Αντίστασης σε Κορυσχάδες και Βίνιανη

Τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση δύο ιστορικών μουσείων της Εθνικής Αντίστασης ανέλαβε η Βουλή. Με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ουσιαστικά «υιοθετεί» τα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη. Την Κυριακή, στις Κορυσχάδες, παρουσία εκατοντάδων πολιτών σε εκδήλωση για τα 74 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο χωριό της Ευρυτανίας, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων.

Χρ. Βερναδάκης: Είναι το φωτεινό μονοπάτι της δράσης μας

«Οι δομές και οι διαδικασίες που δημιουργήθηκαν και σημάδεψαν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούν ένα πρότυπο υπόδειγμα πολιτικής αντιπροσώπευσης και σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας, που πρέπει να αποτελεί πάντοτε το φωτεινό μονοπάτι της πολιτικής μας δράσης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η εθνική ενότητα αποτυπωνόταν και στο συμβολικό σκηνικό του Εθνικού Συμβουλίου», υπενθύμισε ο Χρ. Βερναδάκης δίνοντας έμφαση στην ταξική διαστρωμάτωση των εθνοσυμβούλων: 25% αγρότες και εργάτες, 21% γιατροί και δικηγόροι, 13% δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι τραπεζών, 16% κληρικοί, παιδαγωγοί καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι και 10% στρατιωτικοί.

«Διατρανώνουμε εμπράκτως ότι η μνήμη θα νικήσει τη λήθη και κάθε μικρή νίκη απέναντι στη λήθη είναι μια μεγάλη νίκη ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας’, υπογράμμισε ο Χρ. Βερναδάκης.

«Πατριώτες είμαστε όλοι»

«Βγαίνοντας από μια πολύχρονη περιπέτεια που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού μας ιστού, τη δικαιοσύνη ως στοιχείο προόδου. Πέραν της παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουμε ανάγκη να δούμε κατάματα ως κοινωνία τον εαυτό μας πριν από την κρίση και ακόμα παλιότερα, έτσι ώστε τα νέα παιδιά να δουν το δικό τους μέλλον σε μια ανοικτή λεωφόρο και όχι στα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί», τόνισε ο Ν. Βούτσης και επεσήμανε: «Δεν ξαναγράφουμε την Ιστορία. Επανασυστήνουμε τη μνήμη της αμερόληπτα για να δώσουμε κουράγιο, θάρρος, μεράκι, περηφάνια στις νέες γενιές. Ο πατριωτισμός δεν χρειάζεται επαγγελματίες. Επαγγελματίες εθνικόφρονες, επαγγελματίες μακεδονομάχους, επαγγελματίες του ποντιακού ελληνισμού, επαγγελματίες της αιωνόβιας Αριστεράς. Δεν είναι έτσι. Πατριώτες ήμασταν και είμαστε όλοι».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Κορυσχαδιτών Αλέκα Δήμα, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.

Ο Γ. Βαρεμένος στη Βίνιανη

Το Σάββατο στη Βίνιανη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Ο Γ. Βαρεμένος υπογράμμισε ότι η Βουλή στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που επιχειρεί να συνδέσει την Ιστορία με τον πολιτισμό, αλλά και την αξία της Εθνικής Αντίστασης και της ενότητας του λαού ως παρακαταθήκη αλλά και ως δίδαγμα για τη γενιά μας και το μέλλον.

«Είναι μια μικρή συμβολή σε αυτό το ιστορικό μεγαλούργημα που λέγεται Εθνική Αντίσταση, που είναι μια αιώνια παρακαταθήκη που 'φέγγει' και όποια προσπάθεια κι αν έγινε, δε μπόρεσε να συσκοτιστεί στο πλαίσιο ενός θεωρητικού αναθεωρητισμού», τόνισε ο Γ. Βαρεμένος και σημείωσε ότι «είναι μια κηλίδα για την Ελλάδα να υπάρχουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, όπου μπορεί κανείς να βρει ακόμα το αίμα των αγωνιστών, κάποιοι που ορκίζονται στα σύμβολα του ναζισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL