Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ψηφοφορία για το σκάνδαλο Novartis σήμερα στη Βουλή

Eurokinissi

Η Ν.Δ. σκέφτεται να αποχωρήσει

Με ακραία πόλωση και ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis η Ν.Δ., ενώ χθες έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τέθηκαν στο αρχείο οι μηνύσεις πολιτικών προσώπων κατά των εισαγγελικών λειτουργών που διερεύνησαν την υπόθεση.

Ο κοινοβουλευτικός “μαραθώνιος” ξεκινά στις 10 το πρωί και αφορά το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, ενώ θα ολοκληρωθεί το βράδυ με μυστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, η Βουλή καλείται να αποφασίσει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Π. Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δ. Αβραμόπουλου, Αν. Λοβέρδου, Αν. Λυκουρέντζου, Μ. Σαλμά, Άδ. Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σημειωτέον ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή έχει προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Βουλή λόγω αναρμοδιότητας, αλλά να διαβιβάσει διά του υπουργού Δικαιοσύνης το πόρισμα στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον λόγο αναμένεται να λάβουν οι 9 από τους 10 αναφερόμενους, καθώς ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί -όπως και την προηγούμενη φορά- λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, η ανακοίνωση ότι τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις κατά των εισαγγελικών λειτουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

“Επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου - και για τα πολιτικά πρόσωπα, και για τους δικαστικούς λειτουργούς! Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ. Αντιλαμβάνομαι τον φόβο της κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από τη διάταξη Αγγελή. Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν”, δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, καταλογίζοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης “απώλεια κάθε αίσθησης νομιμότητας και κάθε σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης”. Σε ό,τι αφορά τον Δ. Αβραμόπουλο, συνεργάτες του τόνιζαν χθες ότι “δεν κατετέθη ποτέ μήνυση κατά των εισαγγελικών λειτουργών κ. Ελ. Τουλουπάκη, κ. Χρ. Ντζούρα και κ. Στυλ. Μανώλη”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο