Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Αλ. Τσίπρας για “Μακεδονικό”: Σημαντική πρόοδος αλλά απέχει η συμφωνία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας για “Μακεδονικό”: Σημαντική πρόοδος αλλά απέχει η συμφωνία (Video)

Για πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο όπως ανέφερε, πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση.

«Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

«Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Σούνιο ήταν ουσιαστική» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

Όπως αποκάλυψε, με τον Ζ. Ζάεφ είχε συζήτηση όλο το βράδυ μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε». «Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά»,

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη, ούτε το όνομα»

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, ακόμη, και για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας «με χαρά άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να υπερασπίζεται την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Στη διαπραγμάτευση εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες».

Αναφορικά με το ζήτημα της Αλβανίας επισήμανε ότι «πρόκειται για μία μακροχρόνια διαπραγμάτευση που αφορά θέματα ήδη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, είμαι σχετικά αισιόδοξος για θετική έκβαση μέσα στον Ιούνιο, όμως η πορεία της δεν εξαρτάται μόνο από την επίλυση των διμερών διαφορών, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από κάποιες άλλες χώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL