Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Αύριο στη Σόφια η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ / "Πολύ πιθανόν να χρειαστεί και επόμενος γύρος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο στη Σόφια η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ / "Πολύ πιθανόν να χρειαστεί και επόμενος γύρος"

Στη Σόφια και στη συνάντηση που θα έχουν αύριο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης επί του “Μακεδονικού” έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι Βρυξέλλες, την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει πως το ραντεβού κορυφής στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων δείχνει μεν πως υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμη απομένει κάποια απόσταση να διανυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των Βρυξελλών για την επίλυση του θέματος.

Επιδιώκουμε μέγιστη συναίνεση

Ενόψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ, λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε χθες τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τις “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας: “Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του συντάγματος στην ΠΓΔΜ” διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τυχόν ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, αν υπάρξει συμφωνία προς κατάθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της».

“Μίζερη στάση Ν.Δ.”

«Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της Ν.Δ. ακόμη και στα εθνικά θέματα» ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος, για να διαβεβαιώσει εκ νέου: “Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικων διαστάσεων γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αβεβαιότητες”.

“Συνάντηση δεν σημαίνει συμφωνία”

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για την αυριανή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη Σόφια τονίζοντας ότι «η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του κ. Ζάεφ θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές».

Επικοινωνία με Τουσκ

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ντ. Τουσκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα ενόψει της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, αλλά και της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους. Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων.

Στο Μαξίμου Καμμένος - Κοτζιάς

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χθες το πρωί υπήρξε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για “ευρεία συζήτηση” μεταξύ των τριών ανδρών για όλα τα τελευταία δεδομένα της διαπραγμάτευσης, με δεδομένη και τη δεδηλωμένη διαφωνία των ΑΝ.ΕΛΛ. στη χρήση του όρου “Μακεδονία” από την ΠΓΔΜ.

Ικανοποίηση Βρυξελλών

Πάντως, χθες, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι στη βελγική πρωτεύουσα φτάνουν από την Αθήνα και τα Σκόπια “θετικά μηνύματα σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας”.

«Οι δύο πρωθυπουργοί -Τσίπρας και Ζάεφ- θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της συνόδου των δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο, που είναι ο μήνας - κλειδί για αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση» ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Βουλγαρία: "Παράθυρο ευκαιρίας"

Παράλληλα για “παράθυρο ευκαιρίας” ως προς την επίλυση του “Μακεδονικού” έκανε λόγο χθες και η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. "Οι δύο πολιτικοί (σ.σ.: ο Αλ. Τσίπρας και ο Ζ. Ζάεφ) θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις". "Βλέπω μία ευκαιρία. Πραγματικά ελπίζω ότι θα ολοκληρώσουν αυτές τις περίπλοκες, αλλά θετικές διαπραγματεύσεις, γεγονός που θα αποβεί προς όφελος των πολιτών και στις δύο χώρες" δήλωσε στο Euractiv η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκ. Ζαχαρίεβα.

Ν.Δ.: Πράξη πριν από την κύρωση!

Πάντως η Ν.Δ. επέμεινε χθες σε ακραίους μαξιμαλισμούς, προδιαγράφοντας την αρνητική της στάση σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε “απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδη εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων” την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Μόνο που ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για αλλαγή που “όχι απλώς θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας”, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις εποχές και παντού στον κόσμο οι συμφωνίες... πρώτα επικυρώνονται και μετά εφαρμόζονται!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL