Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Η έξοδος από τα Μνημόνια ορίζει εκ νέου την πολιτική σύγκρουση / Ή με την πρόοδο ή με τη συντήρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η έξοδος από τα Μνημόνια ορίζει εκ νέου την πολιτική σύγκρουση / Ή με την πρόοδο ή με τη συντήρηση

Με το βλέμμα στραμμένο στους τελευταίους κρίσιμους κόμβους μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και, φυσικά, τη μεταμνημονιακή εποχή, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ χαράζουν με προσοχή τη στρατηγική τους και τα επόμενα βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου αποφάσισε τη διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο, ενώ χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, με κεντρικά θέματα την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τη στρατηγική ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών σε έναν χρόνο από τώρα. Την ίδια στιγμή, καθίσταται σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα εξαντλήσει την τετραετία από το 2004. Αυτό ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους με παρεμβάσεις τους κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, καταρρίπτοντας τον διακαή πόθο της αντιπολίτευσης για εκλογές... την "επόμενη Κυριακή" ή το φθινόπωρο του 2018.

Σαφώς η οικονομία αποτελεί τη βασική προτεραιότητα, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική προϋπόθεση για το τέλος των Μνημονίων. Ωστόσο, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η χάραξη των επόμενων βημάτων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου, η στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση και η ενίσχυση των προοδευτικών συμμαχιών, η ανασυγκρότηση του κόμματος, είναι βασικά συστατικά για την επόμενη ημέρα.

Στην κινητικότητα και στην αναζωογόνηση του κομματικού διαλόγου έρχονται να προστεθούν και οι κινήσεις ανακατάταξης του εσωκομματικού σκηνικού, όπως η ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνουν την Τρίτη στο Caravel στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από την Ενωτική Κίνηση, την Πλατφόρμα 2010 και την Σοσιαλιστική Τάση. Κεντρικό θέμα της συζήτησης, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία καθώς και η πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Προ δύο εβδομάδων η κίνηση των 53+ πραγματοποίησε πανελλαδική σύσκεψη. Κοινός τόπος της συζήτησης, η ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος καθώς και η ανάκτηση των κοινωνικών επαφών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προοδευτικές τομές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο και έπειτα.

Πρόοδος απέναντι στη συντήρηση

Βέβαια, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δίνουν μια εικόνα από το εγγύς μέλλον. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια ορίζουν ένα νέο πεδίο πολιτικού ανταγωνισμού: Πρόοδος απέναντι στη συντήρηση. Σε αυτό το δίπολο θα κληθούν οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν.

Από τη μια, η κυβέρνηση, που θα επιδιώξει να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες σε προοδευτική κατεύθυνση, στην επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, στο βάθεμα της δημοκρατίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων.

Από την άλλη, οι δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου τόξου, που ποντάρουν πεισματικά στην καταστροφή, χωρίς να διστάζουν ακόμη και να ασκήσουν πιέσεις σε θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης ζητώντας σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Οι τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη για το "ξεπερασμένο" οκτάωρο και η εμμονή του στον εργασιακό Μεσαίωνα, στις απολύσεις και στην διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι ενδεικτικές. Ταυτόχρονα, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για την αναδοχή "σφράγισε" αφενός το διαζύγιο του κόμματος του Κ. Μητσοτάκη με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και το φλερτ με την Ακροδεξιά. Αφετέρου το μπάχαλο στο εσωτερικό του κόμματος, με την "ανάποδη" ψήφο της εισηγήτριάς του και στη συνέχεια το νέο καπέλωμα του προέδρου από τον Άδ. Γεωργιάδη όσον αφορά τις εκλογές.

Κρίσιμο το σταυροδρόμι και για την Κεντροαριστερά, με το Κίνημα Αλλαγής να κινδυνεύει με διάλυση πριν καλά-καλά υπάρξει ως πολιτική συμμαχία. Οι απειλές της Φ. Γεννηματά ενάντια στους διαφωνούντες -βλέπε Ποτάμι- μετά τη μονομερή απόφασή της για "εκλογές τώρα", οι νέες ακραίες δηλώσεις Λοβέρδου, που αποκάλεσε "αρχισυμμορίτη" τον πρωθυπουργό, έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ο. Μπούλμαν, που έκανε λόγο για ανάγκη προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να απεμπλακεί από τη Ν.Δ.

Οι πολιτικές ανακατατάξεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς αντικειμενικά η χώρα περνάει σε νέα φάση, μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακής περιπέτειας. Και εδώ είναι που οι πολιτικές δυνάμεις θα μετρηθούν. Στο εσωτερικό τους αλλά κυρίως στην κοινωνική πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL