Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Η ΕΕ να αποδείξει ότι είναι παραγωγός ευμάρειας και όχι μνημονίων και κυρώσεων"

Eurokinissi

«Κάποιοι θέλουν Ευρώπη δύο ή τριών ταχυτήτων. Η Ευρώπη όμως πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται ως σύνολο» υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης "Visegrad-4 plus Balkan-4 plus"

"Η ΕΕ δεν μπορεί να υπογραμμίζει την ανάγκη των μνημονίων, των κυρώσεων, των μέτρων, όπως το εμπάργκο, έναντι τρίτων, και να υποβαθμίζει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ίδιες συνθήκες για την υλοποίηση θεμελιακών αξιών, όπως ελευθερίες, δημοκρατία, δικαιώματα, ιεραρχία του κανόνα δικαίου και της δικαιότητας" επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης "Visegrad-4 plus Balkan-4 plus", που διεξάγεται στο Σούνιο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη "είναι ένα κέντρο που δημοκρατικά πρέπει συνεχώς να διεκδικεί μια καλύτερη θέση στον κόσμο της εποχής μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Να τη διασφαλίζει στο εσωτερικό της, στα σύνορα και στον περίγυρο της. Να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και την ασφάλεια ως προς την απασχόληση. Την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της εκτεταμένης εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για το μετασχηματισμό της σε μια δημοκρατική, ασφαλή και δίκαια ψηφιακή ΕΕ".

"Ανησυχούμε ότι, αν δεν προωθηθούν όλα αυτά, κινδυνεύει η ΕΕ από μια πλούσια περιοχή να μετασχηματιστεί σε μια περιοχή παρακμής", είπε, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ενότητάς της η οποία όμως "δεν μπορεί να είναι προϊόν υποταγής των μικρότερων στους ισχυρότερους, ούτε αγνόησης των εθνικών παραδόσεων και των επιθυμιών των πολιτών της".

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προέταξε τη σημασία περισσότερου και πιο οργανωμένου διάλογου με τους πολίτες αλλά και της κινητοποίησης των πολιτών για μία πιο αξιόπιστη ΕΕ η οποία "εγκλωβισμένη σε μια ‘παγίδα’ σύνθετης κρίσης" σήμερα δεν συγκινεί εξίσου με το παρελθόν τους ίδιους τους πολίτες των κρατών-μελών της.

Παράλληλα, ως προς στις αιτίες των κρίσεων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο Ν. Κοτζιάς έκανε αναφορά σε αυτούς που προτιμούν να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις εν γένει, ή σε άλλους που δεν θέλουν αποφάσεις με ρίσκο, υποστηρίζοντας ότι "η ΕΕ κινδυνεύει σήμερα να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο