Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Αναταράξεις στην Κεντροαριστερά από την τακτική Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναταράξεις στην Κεντροαριστερά από την τακτική Γεννηματά

Ζυμώσεις, προβληματισμό και αναταράξεις φέρνουν στην Κεντροαριστερά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, η απλή αναλογική καθώς και η αποκάλυψη της "Α" για το σχέδιο κατάτμησης της Β' Αθηνών, που επιβεβαιώνεται από τα κυβερνητικά στελέχη. Τον διάλογο "ζωηρεύουν" τοποθετήσεις παραγόντων του χώρου αλλά και εμπράγματες πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωση Ραγκούση.

Από τη μια οι αποστάσεις του Ποταμιού από την πρωτοβουλία Γεννηματά να ζητήσει άμεσα εκλογές - διακριτικές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε χθες, αιχμηρές όμως στις δηλώσεις στελεχών του κόμματος. Από την άλλη η συζήτηση για τις συμμαχίες την "επόμενη ημέρα" βαθαίνει όσο το μεταμνημονιακό τοπίο έρχεται πιο κοντά.

Η τοποθέτηση του πρόεδρου των Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, που κάλεσε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους "στον δρόμο για το μέλλον της χώρας" και να απομακρυνθούν από τη Ν.Δ., προσέθεσε άλλη μια μεταβλητή στη συζήτηση φέρνοντας σε αμηχανία την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Π. Σκουρλέτης: Κανένας αιφνιδιασμός

"Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός" επανέλαβε ο Π. Σκουρλέτης σχετικά με το θέμα της απλής αναλογικής μιλώντας στον Alpha 989 και εξέφρασε την εκτίμηση πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα περάσει από τη Βουλή.

"Υπάρχει ένας νόμος, αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές" σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών αφήνοντας "παραθυράκι" να επανέλθει, εάν υπάρχει μια επανατοποθέτηση από οποιοδήποτε κόμμα που συμμετείχε στη συζήτηση που είχε γίνει και υπερψηφίσει τη διάταξη. "Μόνο τότε θα έχει αξία" είπε, ενώ υποστήριξε ότι το αίτημα για εκλογές ενώ ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δεν είναι κάτι ωφέλιμο. "Θα υπάρξει μια νέα, αντικειμενικά, ώθηση στην ίδια την οικονομία και εκ των πραγμάτων μπαίνουμε σε μια νέα φάση με περισσότερες δυνατότητες στον σχεδιασμό της πολιτικής ανέφερε.

"Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία" τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου στο CNN Greece. Ερμηνεύοντας την εμμονή της αντιπολίτευσης να ζητάει εκλογές επισήμανε ότι "το κάνει περισσότερο για να δημιουργεί θόρυβο και για να κρατά ψηλά την αντιπολιτευτική σημαία και λιγότερο επειδή θεωρεί ότι ένα τέτοιο αίτημα έχει βάση, με δεδομένη την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης".

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της "Αυγής” της Κυριακής ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι το "σπάσιμο" της Β' Αθήνας είναι ανάγκη που "όλος ο πολιτικός κόσμος αναγνωρίζει". "Υπάρχει και μια ανάγκη ανανέωσης και του πολιτικού σκηνικού" επισήμανε εξηγώντας ότι στις μεγάλες περιφέρειες αυτός που τελικά κερδίζει είναι το λεγόμενο "star system", σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα που "βολεύτηκε με την ιστορία της Β’ Αθήνας".

Για σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες που δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια την κατάτμηση της Β' Αθήνας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. "Η κατάτμηση οδηγεί στην αποδυνάμωση διασυνδέσεων, επιρροών και αρκετές φορές επιρροών μη νομίμων" είπε χαρακτηριστικά . Μιλώντας για την απλή αναλογική τόνισε ότι, ακόμη κι εάν δεν υπήρχε, "θα έπρεπε να την εφεύρουμε, να την καθιερώσουμε, να την εφαρμόσουμε". "Όχι για κανέναν άλλο λόγο", συμπλήρωσε, "αλλά γιατί αυτό επιτρέπει τη γνήσια έκφραση των πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, υπηρετεί την ισότητα της ψήφου και βεβαίως οδηγεί στις αναγκαίες και χρήσιμες συνθέσεις".

Θετικά έχουν εκφραστέι μέχρι στιγμής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός και Ε. Χριστοφιλοπούλου και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος. Το Ποτάμι από την πλευρά του συζήτησε επί της αρχής το ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επαναλάβει πιο αναλυτικά αυτή τη συζήτηση.

Ποτάμι: Πρώτα στα όργανα

Στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού του Ποταμιού συζητήθηκε η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές και επιβεβαιώθηκαν οι αντιρρήσεις του κόμματος. Επισημάνθηκαν οι συνέπειες που θα έχουν στην οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να μην σηκωθούν οι τόνοι, αλλά να επιμείνει το Ποτάμι στην ανάγκη οι κορυφαίες κινήσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συζητούνται εκτενώς ανάμεσα στα κόμματα.

Παρέμβαση του Μ. Κύρκου

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου Στο Κόκκινο, όπου χαρακτήρισε "πυροτέχνημα" το αίτημα της Φ. Γεννηματά για εκλογές πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης και πριν από το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, το αίτημα για πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή είναι "για να παίξουμε λίγο με τους αριθμούς στις δημοσκοπήσεις". "Εγώ θέλω να ανεβάζουμε τα ποσοστά μας στις δημοσκοπήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις που πείθουν τους πολίτες και όχι με πυροτεχνήματα" πρόσθεσε. Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης, ο οποίος προ ημερών χαρακτήριζε το αίτημα για πρόωρες εκλογές αντίθετο στην πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας που έχει καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με αφορμή την εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση, αν και διευκρίνισε ότι δεν συμφωνεί μαζί του, ο Μ. Κύρκος σημείωσε ότι ήδη υπάρχει η βάση για διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας, όμως τόνισε ότι τα θέματα πρέπει να μπουν στο τραπέζι πριν από τις εκλογές και από τώρα να μπουν "δύσκολα ερωτήματα" στον διάλογο με σκοπό "να ορίσουμε τα προβλήματα, να αναζητήσουμε λύσεις και να δούμε αν θα υπάρχουν συμπτώσεις".

Φ. Κουβέλης: Συγκλίσεις

"Όσες δυνάμεις αναφέρονται στην Αριστερά, την Κεντροαριστερά, το Κέντρο, τη Σοσιαλδημοκρατία οφείλουν να αποκόψουν οποιοδήποτε στοιχείο τις συνδέει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να συμβάλουν στο να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις" επισήμανε ο Φ. Κουβέλης υποστηρίζοντας ότι η επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια ανοίγει ένα πεδίο που χρειάζεται και τις συγκλίσεις των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL