Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Βήμα-βήμα προς τη λύση του "Μακεδονικού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήμα-βήμα προς τη λύση του "Μακεδονικού"

Καθοριστικής σημασίας για την επίλυση του "Μακεδονικού" προμηνύεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών το προσεχές Σάββατο στο Σούνιο, καθώς την ώρα που οι διεθνείς πιέσεις προς την ΠΓΔΜ εντείνονται, Αθήνα και Σκόπια προχωρούν βήμα προς βήμα στην εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί στην erga omnes εφαρμογή τής υπό διαπραγμάτευση ονομασίας και στην αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κατά πόσο θα υπάρξει ενιαία χρήση του ονόματος και έναντι όλων παραμένει ο πυρήνας του προβλήματος, με την κυβέρνηση Ζάεφ να ζυγίζει την πολιτική της αντοχή έναντι της πολιτικής της βούλησης. Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι “όπου υπάρχει βούληση, βρίσκεται τρόπος”, υπονοώντας πως αν παραμείνει δεδομένη η θέληση και των δύο πλευρών να λυθεί το "Μακεδονικό", τότε είναι εφικτή η συμφωνία.

Άλλωστε, για μια συμφωνία που “θα περιγράφει με σαφήνεια τα βήματα της επίλυσης” έκανε λόγο προχθές στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 (Β. Πάικος) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, περιγράφοντας ένα προς ένα τα βήματα αυτά: “Αλλαγή του ονόματος στις διεθνείς σχέσεις, στη συνέχεια αναγνώριση, για παράδειγμα από την ελληνική μεριά, στη συνέχεια αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στο σύνταγμα η νέα ονομασία και στη συνέχεια η υποστήριξη από τη μεριά της Ελλάδας της ένταξης της γείτονος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι “αυτή είναι η θέση την οποία έχουμε παρουσιάσει στη διαπραγμάτευση”. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε πως “μια διεθνής συμφωνία η οποία προσπαθεί να επιλύσει ένα διμερές πρόβλημα, το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο, περιγράφει ένα χρονοδιάγραμμα, αμοιβαίες υποχρεώσεις μεταξύ των μερών και εξαρτά την υλοποίηση της συμφωνίας από συγκεκριμένα ορόσημα”. Πάντως, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως “προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος είναι να δεχθεί η ΠΓΔΜ την υποχρέωση αλλαγής της συνταγματικής της ονομασίας”.

Προς συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το Σάββατο υπάρξει πρόοδος μεταξύ του Ν. Κοτζιά και του Ν. Ντιμιτρόφ, τότε ανοίγει ο δρόμος προκειμένου στις 17 Μαΐου να συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ στη Σόφια, στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και εκείνων των δυτικών Βαλκανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL