Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τσίπρας - Αναστασιάδης - Νετανιάχου σήμερα στη Λευκωσία

EUROKINISSI

Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα με τον ρόλο της Τουρκίας στα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της αν. Μεσογείου, συζητώνται στη σημερινή τριμερή σύνοδο των ηγετών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την τέταρτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες.

Πέρα από τις συζητήσεις επί των περιφερειακών εξελίξεων, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας». Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτηρίου για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ιδιαίτερης σημασίας επίσης είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο και τους ομολόγους του, η οποία αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Στο πλαίσιο της συνόδου διοργανώνεται και τριμερής συνάντηση των εμπορικών επιμελητηρίων με στόχο την από κοινού προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης. Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο