Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΚΕ / Επιμένει στις εργολαβίες στο Δημόσιο ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΚΕ / Επιμένει στις εργολαβίες στο Δημόσιο ο Μητσοτάκης

Σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς απολύσεις και τιμωρητικές διατάξεις και ανένδοτο αγώνα κατά του πελατειακού κράτους και των στρατιών συμβούλων στο Δημόσιο υποσχέθηκε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΚΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, χωρίς όμως να απαντήσει στην εύλογη ερώτηση: Γιατί άραγε δεν τα έκανε όλα αυτά τους 18 μήνες της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

Και όχι μόνο δεν έπραξε επί υπουργίας του (Ιούνιος 2013 με τέλος 2014) αυτά που υποσχέται σήμερα, αλλά αντιθέτως προχώρησε σε αντιδραστικές και συντηρητικές επιλογές απολύοντας δημοσίους υπαλλήλους, διαλύοντας κρίσιμες κοινωνικές δομές, ενώ επιχείρησε να θεσμοθετήσει ένα από το πιο αντιδραστικά και ανθρωποφαγικα σύστηματα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιχειρώντας να αποτινάξει τη ρετσινιά του υπουργού που ανέλαβε να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 εργαζομένους στο Δημόσιο και να απολύσει συνολικά 15.000 (σε τομείς, μάλιστα, όπως του καθαρισμού, της φύλαξης, του ιατρικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών τεχνικών επαγγελμάτων), ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε αρχικά στη "μαύρη προπαγάνδα" του ΣΥΡΙΖΑ, που "θέλει να περιορίσει το δικό μας σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση στο ότι δήθεν θα απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους". "Δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου" υποστήριξε με σθένος ο πρόεδρος τη Ν.Δ., ενώ εμφανίστηκε ακόμη πιο προοδευτικός στην ατζέντα του για το Δημόσιο ισχυριζόμενος ότι "θα εφαρμόσει σχέδιο αξιολόγησης που δεν θα είναι τιμωρητικό και θα έχει στόχο την επιβράβευση των άξιων δημοσίων υπαλλήλων».

Κατά τη θητεία του ωστόσο στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρεξέκλινε... κατά τι από τη σημερινή όψιμη θέση του, καθώς αποπειράθηκε να εφαρμόσει ένα από τα πιο τιμωρητικά και ανθρωποφαγικά συστήματα αξιολόγησης, το οποίο μέχρι και ο τεχνολογικός γίγαντας της Microsoft είχε απορρίψει στις γραμμές των υπαλλήλων του. Επρόκειτο για το περιβόητο σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης με τη χρήση της ποσόστωσης, με την υποχρεωτική δηλαδή βαθμολόγηση του 15% ως ανεπαρκών, του 60% ως μέτριων και του 25% ως άριστων. Πέρα από τα προφανή φαινόμενα ανθρωποφαγίας που θα καλλιεργούσε μεταξύ των εργαζομένων του Δημοσίου, είχε προφανή στόχο την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού απολύσεων των υπαλλήλων που θα κρίνονταν ανεπαρκείς.

Κατά των στρατιών συμβούλων, αλλά με 51 μετακλητούς στο γραφείο του

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε ακόμη κατά της αναξιοκρατίας και των κομματικών στρατών στο Δημόσιο επιτιθέμενος ταυτόχρονα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει στόχο την "άλωση του κράτους για λογαριασμό του κόμματος", παρεμβαίνοντας στην κορυφή και στη βάση της δημόσιας διοίκησης, διορίζοντας στρατιές ανθρώπων που είναι κοντά στο κόμμα.

Πέρα από τον περίφημο μνημειώδη αριθμό των 51 (!) μετακλητών υπαλλήλων που διέθετε ο ίδιος στο γραφείο του, ο κραδαίνων τη σημαία της αξιοκρατίας πρόεδρος της Ν.Δ. "ξέχασε" ότι στη θητεία του δεν είχε διστάσει να καθαιρέσει εν ριπή οφθαλμού μέσα στο ίδιο του το υπουργείο τον γενικό διευθυντή Δ. Παπαδημητρόπουλο, που είχε επιλεγεί από υπηρεσιακό συμβούλιο και μάλιστα είχε καταταγεί πρώτος στις κρίσεις του 2010, προκειμένου να τοποθετήσει στη θέση του "ημέτερους" αναπληρωτές διευθυντές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν καταταγεί έβδομοι ή και τελευταίοι στις ίδιες κρίσεις!

Σταθερός στο outsourcing για το Δημόσιο

Σταθερός, πάντως, αν μη τι άλλο, παρέμεινε ο πρόεδρος τη Ν.Δ. στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο, καθώς υπεραμύνθηκε της πρακτικής του outsourcing, της παραχώρησης δηλαδή δημόσιων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. H επιλογή, εξάλλου, του outsourcing ήταν ρητά διατυπωμένη δράση στην περίφημη "Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016" με την εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης, να εμφανίζεται ως διακαής πόθος του προέδρου της Ν.Δ. Ο τελευταίος επιχειρηματολόγησε και χθες υπέρ αυτής της εκχώρησης προκειμένου, όπως είπε, να επιτυγχάνεται ο συνδυασμός μικρότερου κόστους και μεγαλύτερης αποδοτικότητας, προσθέτοντας μάλιστα ότι, αν τη δουλειά κάποιου υπαλλήλου μπορεί να την κάνει ο ιδιωτικός τομέας, τότε αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL