Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Από το βήμα του 14ου περιφερειακού συνεδρίου στη Λέσβο / Στήριξη στους πρόσφυγες, μέτρα ενίσχυσης των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το βήμα του 14ου περιφερειακού συνεδρίου στη Λέσβο / Στήριξη στους πρόσφυγες, μέτρα ενίσχυσης των νησιών

Μία από τις τελευταίες ψηφίδες στον αναπτυξιακό σχεδιασμό μπήκε χθες με την ολοκλήρωση του 14ου περιφερειακού- αναπτυξιακού συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο στη Μυτιλήνη. Παρά το κλίμα έντασης και τρομοκρατίας που δημιουργήθηκε με πρωτεργάτες στελέχη της Ν.Δ., οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, πλούσιο διάλογο και δεσμεύσεις για πάγια αιτήματα των νησιωτών. Πλήρη κάλυψη στους ακροδεξιούς που προκάλεσαν επεισόδια παρείχε η Ν.Δ.

"Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες" τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. "Δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε από την καθημερινή πάλη για την επίλυση των προβλημάτων" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "δεν είναι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί, αλλά ούτε θα τους χαρίσουμε στην Ακροδεξιά".

Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, έργα υποδομών και αντιμετώπιση των ελλείψεων και των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί όσον αφορά το προσφυγικό ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη ο Αλ. Τσίπρας. "Με την ανθρωπιστική τους στάση, την αλληλεγγύη τους, τη συμβολή τους στη διάσωση των προσφύγων, οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου, όλων των νησιών της Περιφέρειας, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης" είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως έδειξαν έμπρακτα "ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο με την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την πολύπλευρη βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη".

Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε, η οργάνωση της υποδοχής και της φροντίδας ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τον κρατικό μηχανισμό, εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης, με πολλές χώρες της Ε.Ε. να αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στη φιλοξενία προσφύγων.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, έθεσε ως προϋποθέσεις την αύξηση των εργαζόμενων στην Πρώτη Υποδοχή, των χειριστών στην εξέταση των αιτήσεων, τη συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά και περισσότερους διερμηνείς. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί και αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες.

"Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα", σημείωσε, "εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης". Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής στο αποχετευτικό της Μόριας. "Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν άμεσα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του Χαλκειού στη Χίο.

Εισαγόμενη Ακροδεξιά

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα θλιβερά γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς. "Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη δολοφονική επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων" τόνισε κάνοντας λόγο για ελάχιστους Λέσβιους, καθοδηγούμενους από "σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού" που "επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την Ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

"Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτό τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον ναζισμό". "Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία και η Δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες, και ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά.

Ρήτρα νησιωτικότητας

Την εξαγγελία για το μεταφορικό ισοδύναμο επανέλαβε από τη Λέσβο ο Αλ. Τσίπρας, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 και από την 1η Ιανουαρίου σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως, εκτός από τους κατοίκους και τα προϊόντα, η κυβέρνηση θα εντάξει και τα καύσιμα, κάτι που θα αποτελέσει μια χειροπιαστή διαφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς οδηγεί σε φθηνότερα καύσιμα και θέρμανση για τους νησιώτες.

Ωστόσο, επισήμανε πως "δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική", σημειώνοντας πως τις δεσμεύσεις για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ τις έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, ενώ συμπεριλαμβάνονταν στο περιβόητο mail Χαρδούβελη. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η χώρα θα ανακτήσει τη φορολογική πολιτική της μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη ότι εξετάζεται η εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, που θα αφορά κάθε σχέδιο νόμου το οποίο θεσμοθετεί νησιωτικές πολιτικές, ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε όλους

"Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους φορείς που αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν. "Αν ήταν εδώ, θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις" πρόσθεσε. Όπως τόνισε, όσοι διάλεξαν την αποχή και την ένταση δεν έχουν να προτείνουν λύσεις.

"Με τους ανθρώπους του μόχθου, όχι με τους ολιγάρχες"

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την καθαρή έξοδο που επιβεβαιώσαν τις προηγούμενες ημέρες Γιούνκερ και Γκουρία. "Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη επειδή δεν ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει" είπε, προσθέτοντας πως δεν τον αφορά "μια σκιαμαχία χαρακωμάτων", αλλά η πραγματική μάχη με τα προβλήματα της οικονομίας, της ανεργίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, οι δυσκολίες της προσφυγικής κρίσης.

"Όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει, η πραγματικότητα είναι πεισματάρα, δεν αλλάζει" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Παλεύουμε για να δώσουμε σε αυτή τη χώρα αυτό που της αξίζει, μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον. Ένα αύριο ελπίδας και προσδοκίας" επισήμανε. "Σύμμαχό μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστούν η χώρα και οι πολίτες" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Έχουμε έναν σύμμαχο. Την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας". "Γι' αυτόν δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε" πρόσθεσε.

Η Ν.Δ. κάλυψε την Ακροδεξιά

Την ώρα που ακροδεξιοί έκαιγαν κάδους, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. τους πρόσφερε κάλυψη χαρακτηρίζοντάς τους "πολίτες των νησιών" που διαμαρτύρονται "για τις επιλογές της κυβέρνησης" και κατηγόρησε τον "θλιβερό Τσίπρα" ότι "ανοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες". "Θλιβερούς και επικίνδυνους" χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη. "Έσπευσαν να προσφέρουν κάλυψη σε μια μειοψηφία ακροδεξιών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL