Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Σήμερα στην Κ.Ο. το θέμα της αναδοχής / "Θετικό" το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την αναδοχή, αλλά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στην Κ.Ο. το θέμα της αναδοχής / "Θετικό" το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την αναδοχή, αλλά...

Οι ηγεσίες ΔΗ.ΣΥ. - Ποταμιού (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα για την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια “κινείται στη σωστή κατεύθυνση”. Ωστόσο, η στάση που τελικά θα κρατήσει η ΔΗ.ΣΥ. στην ψηφοφορία για την επίμαχη διάταξη δεν μπορεί να προεξοφληθεί, δεδομένου ότι εγείρει επιφυλάξεις που μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν είτε κεντρικά (ως "γραμμή") είτε μεμονωμένα (για τους διαφωνούντες) ως άλλοθι για μη υπερψήφιση.

Στις επιφυλάξεις που επικαλούνται επιτελικά στελέχη αλλά και βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. συνυπολογίζεται και η διαφωνία μελών της Κ.Ο. με τη συγκεκριμένη διάταξη. Ήδη ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με “αναδοχή” του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά πρότεινε στο κόμμα του: “έως ότου οδηγηθούμε σε εκλογές, να μην ψηφίζουμε κανένα νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. με το αίτημα να φύγουν τώρα”.

Κατά πληροφορίες, επιπλέον οκτώ βουλευτές (Β. Κεγκέρογλου, Ανδ. Λοβέρδος, Μ. Τζελέπης, Γ. Μανιάτης, Γ. Καρράς, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Αρβανιτίδης, Δ. Κρεμαστινός) έχουν εμφανιστεί από επιφυλακτικοί μέχρι αρνητικοί, γεγονός που εντείνει την πίεση προς τη Φ. Γεννηματά. Οι διαφωνίες εδράζονται είτε στην ουσία της διάταξης είτε στον αντιπολιτευτικό οίστρο ορισμένων βουλευτών κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυσφορία για Κωνσταντινόπουλο

Η στάση του φορέα συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ., με τη Σεβαστουπόλεως να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Χαρ. Τρικούπη. Εκκρεμεί και η τελική θέση του Ποταμιού, το οποίο πάντως έως σήμερα -διά του αρχηγού του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και του εισηγητή του κόμματος στην αρμόδια Επιτροπή και των βουλευτών του-, έχει συνολικά τοποθετηθεί αναφανδόν υπέρ της αλλαγής που επιφέρει το νομοσχέδιο. Φαίνεται όμως ότι αναμένει τις εξελίξεις στη ΔΗ.ΣΥ.

Επιτελικά στελέχη διαμηνύουν συνομιλώντας με την "Α" ότι στοχεύουν σε “ενιαία στάση” και προανήγγειλαν ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα. Μεταξύ αυτών και η κάθε άποψη που έχει διατυπωθεί δημόσια χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση εσωτερικά, αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι η παρέμβαση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου προκάλεσε σημαντική ενόχληση στα ανώτερα κλιμάκια της Χαρ. Τρικούπη.

Στον αντίποδα ο Θ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε εκ νέου “την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές μακριά από διακρίσεις”, αποσαφηνίζοντας ότι δεν καθορίζει τη στάση του το τι κάνουν τα άλλα κόμματα της Βουλής. Αλλά και η Φ. Γεννηματά την περασμένη Πέμπτη ήταν η πρώτη φορά που δήλωνε: “Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε με βάση τις στρατηγικές και τις επιλογές των 'άλλων'”. Αυτή είναι και η θέση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Αναζητούνται τροπολογίες

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ίδιες πηγές δεν μπορούσαν να προεξοφλήσουν την "απόφαση" που θα ληφθεί, καθώς, παρ' ότι σημείωναν ότι το ν/σ βρίσκεται “στη σωστή κατεύθυνση”, συμπλήρωναν ότι το σχέδιο είναι “πρόχειρο και θέλει αλλαγές”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει προτάσεις, συμπληρωματικές ή διορθωτικές, για ορισμένα ζητήματα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η αποδοχή ή μη από την κυβέρνηση αυτών των προτάσεων θα τεθεί κεντρικά ως όρος εκ μέρους του ενιαίου φορέα για να υπερψηφίσει ή όχι. Δηλαδή εάν οι τροποποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως εποικοδομητική συνεισφορά ή ως άλλοθι για να ξεπεράσει πρόσκαιρα η ΔΗ.ΣΥ. τις εσωτερικές διχογνωμίες αναφορικά με τη “γραμμή” για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

"Χαλαρή γραμμή"

Τυχόν μη συμπερίληψη των προτεινόμενων αλλαγών από την κυβέρνηση θα αξιοποιηθεί από τους διαφωνούντες βουλευτές για να “δικαιολογήσουν” την αρνητική ψήφο τους. Αυτή η πρακτική είχε ακολουθηθεί κεντρικά από τη ΔΗ.ΣΥ. και στην ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όταν -με εξαίρεση το “Ναι” του Θ. Θεοχαρόπουλου- είχαν ψηφίσει “παρών” επικαλούμενοι τροποποίηση που δεν έγινε δεκτή.

Υπό τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν θα επιβληθεί "κομματική πειθαρχία", η ΔΗ.ΣΥ. δεν αποκλείεται να καταλήξει σε "χαλαρή" γραμμή, χωρίς "επίσημη απόφαση", με το σκεπτικό ότι πρόκειται για "ευαίσθητο" θέμα. Κάτι που θα προσφέρει στην ηγεσία δυνατότητα αποσυμπίεσης από τις πολιτικές προεκτάσεις που σηματοδεί για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η εικόνα που παρουσιάζει η Κ.Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL