Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ζ.Κ. Γιούνκερ: "Η πιο σαφής και καθαρή έξοδος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζ.Κ. Γιούνκερ: "Η πιο σαφής και καθαρή έξοδος"

Οκτώ χρόνια Μνημονίων, η εμπειρία από τις επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων που εμπλέκονταν στα προγράμματα στη χώρα μας δεν ήταν και η καλύτερη. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού κάθε φορά η Αθήνα "στοιχημάτιζε" για το πόσα νέα μέτρα και "θυσίες" και πόση παραπάνω λιτότητα θα ζητούσαν από τον ελληνικό λαό. Χθες όμως το παιχνίδι άλλαξε, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να ανοίγει την πόρτα για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Η επίσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Ελλάδα έρχεται να σφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας, ενώ την ίδια στιγμή "τελείωσε" το καταστροφολογικό αφήγημα αντιπολίτευσης, ΜΜΕ και Γ. Στουρνάρα περί νέου Μνημονίου, παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και πιστοληπτικής γραμμής. "Τον ερχόμενο Αύγουστο, με το τέλος του προγράμματος στήριξης, ξεκινάει μια νέα εποχή για την Ελλάδα" διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έγινε, μάλιστα, ο πρώτος αξιωματούχος της Ε.Ε. που μιλάει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.

"Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα" ανέφερε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τον Ζ.Κ. Γιούνκερ ως "καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές". "Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, που μαζί με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ συμφώνησαν ότι εργάζονται για να διασφαλιστεί "η πιο καθαρή έξοδος" για την Ελλάδα.

Τα μηνύματα Γιούνκερ

Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αφού πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από το κρίσιμο σημερινό Eurogroup στη Σόφια, που θα συζητήσει τα επόμενα βήματα προς την ολοκήρωση του προγράμματος για την Ελλάδα. Μια επίσκεψη ταυτόχρονα ουσιαστική, αφού ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν στάθηκε απλά στη στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έστειλε σαφή και καθαρά μηνύματα προς όλες τις πλευρές:

Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το "τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα" ξεκαθάρισε. Χωρίς περιθώρια παρερμηνειών, επισήμανε ότι η έξοδος θα είναι καθαρή, ενώ έκλεισε το σενάριο της πιστοληπτικής γραμμής. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι "δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή".

Η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική, όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. "Τον ερχόμενο Αύγουστο, με το τέλος του προγράμματος στήριξης, ξεκινάει μια νέα εποχή για την Ελλάδα η οποία θα αποκτήσει εκ νέου όλα τα δικαιώματά της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που έχει κυρίαρχο κράτος απέναντι στην Ευρωζώνη" είπε στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Pacta sunt servanda αναφορικά με το χρέος. Όπως είπε χαρακτηριστικά από τη Βουλή ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, "πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, τα μέτρα που έχουν αναληφθεί για το χρέος". Κατέστησε σαφές ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, όπως ισχύει για όλη την Ευρώπη, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, "που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος".

Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η ανεργία μειώνεται. "Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές" είπε χαρακτηριστικά. "Η ανεργία, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχει μειωθεί" σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 15,1% που ήταν στο τέλος του 2009 σε πλεόνασμα 0,8% το 2017.

Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση ακολουθούν τη σωστή πορεία. "Τώρα πρέπει να δούμε τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν" συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες, να μη λοιδορήσετε, να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που μπορέσατε να έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες" είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και να υλοποιηθούν οι προϋπολογιστικές και οικονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί "προκειμένου να υπάρξει μια ανάκαμψη η οποία θα είναι διαρκής και θα είναι ανάκαμψη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας".

Ανάγκη οι τράπεζες να εξυπηρετούν την ανάπτυξη και μάχη κατά της διαφθοράς. "Η χώρα έχει ανάγκη από τράπεζες υγιείς, στην υπηρεσία της ανάπτυξης και του γενικότερου συμφέροντος και όχι στην υπηρέτηση ιδίων συμφερόντων" είπε, ενώ τόνισε την ανάγκη να να εκριζωθεί η διαφθορά "μια και έξω" και να υπάρξει μια οικονομία η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και "όχι χρέη για όλους τους νέους Έλληνες".

Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ. "Ένα πρόγραμμα ύψους άνω των 270 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά με επενδύσεις 9,2 δισ. ευρώ" εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της.

Άλλο ένα μήνυμα σε Ευρώπη και ΉΠΑ που επέλεξε να στείλει από την Αθήνα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε να κάνει με την εμμονή διάφορων παραγόντων στη λιτότητα. "Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής και της άκαμπτης λιτότητας" ήταν η απάντηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ σε ερώτηση της ΕΡΤ για το εάν με δεδομένα την υπεραπόδοση της οικονομίας και τα μεγάλα πλεονάσματα, είναι δυνατόν να ζητούν ακόμη οι θεσμοί να υπάρξει μεγαλύτερη λιτότητα για το 2019 και το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL