Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τις συντηρητικές πιέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τις συντηρητικές πιέσεις

Το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί το πρώτο δυνατό crash test από την επίσημη συγκρότηση του νεοπαγή φορέα της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να επιδείξει έμπρακτα το “προοδευτικό πρόσημο” που διακήρυξε στο ιδρυτικό συνέδριό του και το οποίο άλλωστε θα συμβαδίζει έτσι με τα προτάγματα τη ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, από την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κ.Ο. διαφαίνεται ότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. δεν προτίθενται να στηρίξουν, καθώς “εμφανίστηκαν με επιφυλάξεις”. Ορισμένα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτιμούν πως δεν αποκλείεται στο τέλος στα “συντηρητικά αντανακλαστικά” κάποιων βουλευτών να προστεθούν και “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” αντανακλαστικά άλλων, με αποτέλεσμα περισσότερες “διαρροές”.

Σε αντίθεση με την αμφιταλαντευόμενη στάση της Φ. Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. τοποθετήθηκε ευθέως χθες, δηλώνοντας "θετικός σε προοδευτικές αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον τόπο, όπως συμβαίνει και στην Ε.Ε.". Αδιαφορώντας μάλιστα για το πολιτικό κόστος που έχουν “τέτοιες προοδευτικές τομές” λόγω των “συντηρητικών αντανακλαστικών που έχει ορισμένο τμήμα της κοινωνίας”, σημείωσε ότι "αυτό δεν αναιρεί τη δική μας προοδευτική θέση".

Ομοίως, ο Σπ. Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού -το οποίο σταθερά με την ψήφο του δείχνει προσήλωση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κι εκείνος επισήμανε-, τόνισε πως “θα αποφασίσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες με γνώμονά μας το μέλλον των παιδιών και όχι τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γονιών”.

Σε επίπεδο κορυφής, ο νέος φορέας προσανατολίζεται στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, όπως διεφάνη και από τις τοποθετήσεις των εισηγητών ΔΗ.ΣΥ. και Ποταμιού. "Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ελλιπή" χαρακτήρισε το ΚΙΔΗΣΟ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ωστόσο, επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, ενώ το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πάντως, δεδομένης της στάσης του ΠΑΣΟΚ στα τελευταία παραδείγματα νομοσχεδίων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα οποία έχουν βρει απέναντί τους την έντονη αντίθεση της επίσημης Εκκλησίας, δεν μπορεί να προεξοφληθεί η στάση του νέου φορέα ή της επικεφαλής του. Υπενθυμίζεται ότι -παρότι η ΔΗ.ΣΥ. είχε ψηφίσει σύσσωμη το Σύμφωνο Συμβίωσης- η Φ. Γεννηματά είχε απουσιάσει επικαλούμενη προσωπικό κώλυμα. Αντιθέτως, το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει. Αλλά και στην περίπτωση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, η ΔΗ.ΣΥ. δήλωσε “ναι” σε όλα, αλλά “παρών” στο επίμαχο άρθρο 3, με ηχηρή εξαίρεση το “ναι” του Θ. Θεοχαρόπουλου. Παρομοίως, το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει επί της αρχής τα άρθρα και την τροπολογία. Και οι δύο είχαν ψηφίσει την “ιθαγένεια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL