Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Μηνύματα Γιούνκερ από τη Βουλή σε δανειστές και Τουρκία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα Γιούνκερ από τη Βουλή σε δανειστές και Τουρκία (Video)

«Κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής κι υπογραμμίζοντας ότι ο επόμενος Αύγουστος «σηματοδοτεί μια νέα εποχή» για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Παράλληλα, ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ επισήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας παρατηρώντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν», ενώ σχολίασε ότι μια λύση στο Μακεδονικό είναι «επείγουσα».

Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που απευθύνεται στην Βουλή των Ελλήνων, ζήτησε από τους Έλληνες να μην αφήσουν «να πάνε χαμένα όσα καταφέρατε με τόσες θυσίες» καλώντας σε υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων και των στόχων που έχουν αναληφθούν κι επισημαίνοντας την ανάγκη για υγιείς τράπεζες, αλλαγή του ρόλου του κράτους και ξερίζωμα της διαφθοράς. Την ίδια ώρα, ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ τόνισε ότι κι «οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για το χρέος» της Ελλάδας σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «pacta sunt servanda».

https://www.youtube.com/embed/tPzfDna3ac8

Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ σημείωσε ότι προσωπικά δεν υπήρξε ουδέποτε υπέρμαχος «μιας πολιτικής λιτότητας τυφλής κι άκριτης» κι υπογράμμισε την σταθερή στήριξή του από την αρχή της κρίσης στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έναντι των λαϊκιστών και δημαγωγών που ζητούσαν το αντίθετο σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έλαβε γενναία βοήθεια από τους εταίρους, αλλά έδειξε «απερίφραστη προσήλωση» στα προγράμματα και προχώρησε σε «θεαματική αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών».

Υποχρέωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ στηλίτευσε την στάση χωρών που «δεν δείχνουν να νοιάζονται για το πρόβλημα των προσφύγων» υπενθυμίζοντας σε αυτές τις χώρες ότι έχουν «υποχρέωση αλληλεγγύης» και πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού. Μάλιστα, ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ έπλεξε το εγκώμιο του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλου και την συμβολή του στην διαχείριση του ζητήματος.

Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα του μέλλοντος της Ε.Ε. και των αλλαγών που συζητούνται παρατηρώντας ότι «η κοινωνική διάσταση και κοινωνική προστασία είναι τα φτωχά παιδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ σχολίασε ακόμα ότι η Ε.Ε. μπορεί να υπολογίζει στην Ελλάδα για βοήθεια στην ολοκλήρωση της Ευρώπης με ένταξη στην Ε.Ε. των Βαλκανικών χωρών, δεδομένου ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ υπογράμμισε αρκετές φορές τον φιλελληνισμό του παρατηρώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει συμβάλει μόνο με τον αρχαίο πολιτισμό της, αλλά και με τον σύγχρονο κάνοντας μάλιστα αναφορές στον Μ. Θεοδωράκη και την Μ. Μερκούρη. Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ επισήμανε ακόμα την σημασία των Ελλήνων που είπαν «Όχι στο καθεστώς των Συνταγματαρχών», ενώ σχολίασε με συγκίνηση την συμβολή του «μεγάλου δημοκράτη» Κ. Καραμανλή στην ένταξη της Ελλάδα στην ΕΟΚ. Ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας «ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η Ελληνική Ευρώπη» στα Ελληνικά.

Ν. Βούτσης: Μήνυμα υποστήριξης στην Ελληνική κοινωνία

Τον «υψηλό συμβολισμό» της ομιλίας του Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά το τελευταίο στάδιο της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης μιλώντας για «μήνυμα υποστήριξης στην Ελληνική κοινωνία». Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο Ζ.-Κλ. Γιουνκέρ από την αρχή παρέμεινε προσηλωμένος στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε την διαχείριση του προσφυγικού με βάση τις αρχές της Ευρώπης και του ανθρωπισμού. Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στο μέλλον της Ευρώπης τονίζοντας την «προφανή ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και σύγκλιση».

https://www.youtube.com/embed/KmRrQ9etMA8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL