Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Τρίτο "όχι" της Τουρκίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρίτο "όχι" της Τουρκίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

H τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε και το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται επί 55 και πλέον ημέρες στην Αδριανούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους. Προς το παρόν το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο στρατιωτικών δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχει οριστεί και δικάσιμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ο κ. Πάιατ ερωτήθηκε αν ο ίδιος εκτιμά ότι τα πράγματα με τη γείτονα χώρα θα κλιμακωθούν περαιτέρω και απάντησε ότι δεν έχει "μαντικές ικανότητες", ενώ υπογράμμισε:

«Δεν έχω την κρυστάλλινη σφαίρα, όπως απαντώ συχνά. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι υποστηρίζουμε δυνατά την προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθεί να βρει βάσεις για διάλογο. Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ζήτημα με τους δύο στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα και ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους πολύ σύντομα»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η πρωτοβουλία, την οποία υπογράφει σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία (Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Νίνα Κασιμάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τζαβάρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Μαυρωτάς), έχει διακομματικό χαρακτήρα και την υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όλες τις πολιτικές ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL