Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: / Προς καθαρή έξοδο με δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: / Προς καθαρή έξοδο με δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο

Το τέλος της μνημονιακής περιόδου για τη χώρα προανήγγειλε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, όπου τόνισε πως σε σχεδόν τέσσερις μήνες από σήμερα η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, αποκλείοντας παράταση του προγράμματος ή πιστοληπτική γραμμή. Αντίθετα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, επιτυγχάνονται αφενός η ανάκαμψη της οικονομίας και η στήριξη των αποκλεισμένων και αφετέρου η στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, "εκείνων δηλαδή που πραγματικά μας έχουν ανάγκη". Ταυτόχρονα, έστειλε σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον και στο ΔΝΤ, καθώς, όπως είπε, πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα "δεν είναι και το τέλος του κόσμου".

Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης

Αναφερόμενος στα κεντρικά ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, με πρώτο κομβικό σταθμό το ερχόμενο Eurogroup στις 27 Απριλίου, όπου η Αθήνα θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης. Η τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και η συμφωνία για τη μεταπρογραμματική εποπτεία, καθώς επίσης και το ανοιχτό θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα είναι τα βήματα που απομένουν για το τέλος των Μνημονίων.

Ως ρεαλιστικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έθεσε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου "ή το αμέσως επόμενο, στις αρχές του Ιουλίου". Σε κάθε περίπτωση, ο Αύγουστος είναι ο μήνας - ορόσημο που θα σημάνει το τέλος του προγράμματος και την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα.

Πετύχαμε εκεί που απέτυχαν οι άλλοι

"Καταφέρνουμε να πετύχουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν. Να ολοκληρώσουμε δηλαδή με επιτυχία το πρόγραμμα, να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να ανοίξουμε έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια την πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι αυτό συνέβη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινωνικό σώμα.

Τόνισε επίσης ότι η ολοκλήρωση αυτή έγινε πραγματικότητα έπειτα από δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις. "Περνώντας πολλές φορές μέσα από σαράντα κύματα και έχοντας απέναντί μας όχι μόνο μέρος των πιστωτών μας, που πολλές φορές ήταν καχύποπτοι και εχθρικοί απέναντι στη χώρα συνολικά, αλλά, θα έλεγα, και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου".

Δεν τελειώσαμε ακόμα

"Στον βαθμό που θα πετύχουμε τους στόχους μας", υποστήριξε ο πρωθυπουργός, "θα συντελεστεί μια ιστορική τομή για τη χώρα". Επισήμανε ωστόσο πως "δεν τελειώσαμε ακόμα", εξηγώντας ότι είναι μπροστά τα τελευταία κρίσιμα μέτρα της διαδρομής. "Το χειρότερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας τώρα στο τέλος" τόνισε, με τα βλέμματα στραμμένα στους υπουργούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

"Άλλο να συγκυβερνάς με την τρόικα"

Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, σημείωσε. "Όχι ότι δεν θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές στο κοινωνικό σώμα που θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να τις επουλώσουμε. Ή ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος, το δημόσιο χρέος, που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού" είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: "Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό -και αυτό πιστεύω ότι το καταλαβαίνουν και ο τελευταίος Έλληνας και η τελευταία Ελληνίδα- να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και εντελώς άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η "καθαρή έξοδος" δεν σημαίνει ότι "ξαφνικά με μιας θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου, ότι θα επιστρέψουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης, χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται με μιας όλες οι πληγές που κουβαλάμε και που έχουμε χρέος και ευθύνη να συνεχίσουμε την προσπάθεια να τις επουλώσουμε".

Ούτε παράταση, ούτε νέο Μνημόνιο

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα "ούτε η συνέχεια του Μνημονίου, ούτε η παράταση του Μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, δηλαδή η μη καθαρή έξοδος". Κατήγγειλε, μάλιστα, για ακόμη μια φορά ότι δεν ήταν λίγες οι φωνές, πέραν της αντιπολίτευσης και των θεσμικών παραγόντων, που ζητούσαν τη συνέχεια της αυστηρής επιτροπείας και του μηχανισμού καταναγκασμού άσκησης πολιτικής. "Αυτή τη φορά δεν μιλούσαν για ένα τέταρτο Μνημόνιο, αλλά για έναν παρόμοιο του Μνημονίου μηχανισμό καταναγκασμού με διαφορετικό αμπαλάζ" είπε αναφερόμενος στην πιστοληπτική γραμμή.

Όπως υπογράμμισε, το επιχείρημά τους ήταν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο να ορίσει τις πολιτικές που είναι ορθές για τη χώρα, "και άρα πρέπει να έχουμε διαρκώς τους ξένους τεχνοκράτες για να μας επιβάλλουν το σωστό". "Απόψεις σαν αυτές μοιάζουν να αποτελούν μια πιο εκλεπτυσμένη και μια πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού" τόνισε.

Μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι το τέλος του κόσμου

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν και το κλίμα των συζητήσεων με τη Ουάσιγκτον έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, τυχόν μη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα "δεν είναι και το τέλος του κόσμου". "Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα" πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης "ήταν και παραμένει ότι η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει από μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει".

Το δικό μας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης

Αναφέρθηκε ακόμη στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στη Σόφια. Όπως επισήμανε, το αναπτυξιακό σχέδιο εκπονήθηκε εξολοκλήρου από την ελληνική πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη "και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015". "Την ίδια στιγμή", επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, "έχει και ένα σαφές, ευκρινές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών και στόχων".

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου, όπως το ανέλυσε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητες είναι: η οικονομική ανάπτυξη, "που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία", η ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων, η ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, των μεταφορών και των logistics, της ενέργειας, του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας και του τουρισμού "που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης".

Τόνισε ακόμη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας, ανταποδοτικού και αποτελεσματικού.

Μαύρο μέτωπο αποσταθεροποίησης της χώρας

"Εκδοτικά συγκροτήματα, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, και μάλιστα πετυχημένοι, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται για να εμποδίσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από τα Μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν"

Κι ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια η προοπτική του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας έχει αποκτήσει σαφή ορίζοντα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιχείρηση αποσταθεροποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, που στήνει ένα "μαύρο μέτωπο" με στόχο την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. "Και πρέπει να αναρωτηθεί κανείς τους λόγους που την οδηγούν να υιοθετεί μια τέτοια ανεύθυνη και υπονομευτική, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα στάση" σημείωσε. Έκανε λόγο, μάλιστα, για συγκεκριμένους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος που "έχουν αναλάβει εργολαβικά την αυστηρή επιτροπεία και καθοδήγηση του Κ. Μητσοτάκη", αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Α. Σαμαρά και τον Ε. Βενιζέλο, που ζητούν τη συγκρότηση ενός "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου με πρόθυμο εκτελεστή τον Κ. Μητσοτάκη.

"Εξακολουθούν, αν και αφανώς, να καθορίζουν εν πολλοίς την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα αυτής της λεγόμενης επιχείρησης παλινόρθωσης, από τότε που είχαμε την επιχείρηση της παρένθεσης, η οποία ξεχείλωσε ως παρένθεση μέχρι και σήμερα, που βλέπουμε ξανά μπροστά την ίδια λογική της παλινόρθωσης" τόνισε.

"Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, fake news, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, και μάλιστα πετυχημένοι, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται ή προσπαθούν να κινητοποιηθούν στην επιχείρηση να εμποδίσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από τα Μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν" είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφέροντας εκείνους που συγκροτούν το "μαύρο μέτωπο".

Μια στρατηγική που, όπως τόνισε, δεν καθορίζεται μόνο από "το σύνδρομο μιας αδύνατης ιστορικής δικαίωσής τους, αλλά καθορίζεται ταυτόχρονα και από έναν δικαιολογημένο φόβο. Τον φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει". Επιπλέον, αναφέρθηκε σε δυσκολίες και εμπόδια "των διάφορων παραθεσμικών κέντρων και δικτύων εξουσίας που οικοδομήθηκαν στη Μεταπολίτευση και γιγαντώθηκαν την περίοδο της τερατογένεσης του 2012-2015".

Κινητοποίηση του "βαθέως κράτους"

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, "θα καταφέρει να επιτύχει ισχυρά πλήγματα στις κατεστημένες δομές διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών ελίτ", ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τις "μεγάλες και πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος, μέχρι τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης και off shore εταιρειών συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα και τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων". Καθώς και στα "μικρά και μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στα δημόσια έργα και τη σαπίλα που αναδύεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την υπόθεση Novartis και τη υπόθεση του ναρκοπλοίου Νoor 1 που διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε τον Κινέζο σ’ αυτή τη χώρα".

"Δεν μας τρομάζει και αυτή η τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, οι διαρκείς και εξώφθαλμες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η ομερτά των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού της χώρας" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. "Όσους δήθεν δημοσιογράφους κι αν κινητοποιήσουν, όσες off shore κι αν αξιοποιήσουν για να χρηματοδοτούν ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις τους και τις εφημερίδες της παραδημοσιογραφίας και της τερατολογίας, όσα ψέματα κι αν πουν, όσα δικονομικά τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε" κατέληξε ο πρωθυπουργός στέλνοντας σαφή και ξεκάθαρο μήνυμα: "Δεν θα κάνουμε πίσω".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL