Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Οι γεωτεχνικοί την Κυριακή στις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι γεωτεχνικοί την Κυριακή στις κάλπες

Την Κυριακή στις 22 Απριλίου οι Γεωτεχνικοί (Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Δασολόγοι, Κτηνίατροι, Ιχθυολόγοι) ψηφίζουν για την ανάδειξη των οργάνων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις των Γεωτεχνικών συσπειρωμένες στο ψηφοδέλτιο της Γεωτεχνικής Ενωτικής Κίνησης (ΓΕΚ) καλούν όλους τους Γεωτεχνικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και να στηρίξουν με την ψήφο τους την παράταξη ΓΕΚ. Παραθέτουμε την Διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο για το Διοικητικό Συμβούλιο.

"Αγαπητοί συνάδελφοι - συναδέλφισσες, Αλλάζουν οι καιροί περνούν τα χρόνια... Κι όμως ως ΓΕΚ- Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση πάλι εδώ, σε νέες συνθήκες και με νέα καθήκοντα !

Παρ’ ότι από το 2014 είχαμε προδιαγράψει τα μελλούμενα, καθόσον ήταν ορατή η παραγωγική αποδιάρθρωση στην πρωτογενή παραγωγή, ήταν όμως αδύνατο να φανταστούμε το μέγεθός της, όπως το ζούμε σήμερα.

Το σκηνικό γνωστό σε όλους μας:

Ακατάσχετος δανεισμός της χώρας, χρέη του δημοσίου προς πάσα κατεύθυνση, (μειώσεις σε ό,τι ήταν κατακτημένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, πρόστιμα και καταλογισμοί για πράξεις και παραλείψεις), πάρτι των ημετέρων με δημόσιο χρήμα, εθνικοί εργολάβοι, ενισχύσεις και επιδοτήσεις υπό διαρκή προθεσμία και σχεδόν ομηρεία, επιλεκτικές πριμοδοτήσεις, εκποιήσεις παραγωγικών μονάδων, προγράμματα ανάπτυξης υπό απόρριψη, μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον ενδεικτικό της πλήρους αποδιάρθρωσης των πάντων.

Και ως εκ τούτων Μνημόνια.

Μνημόνια που μας επέβαλαν, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως "πειραματόζωο", "εταίροι" και πιστωτές για να διασώσουν τις τράπεζες και τα κεφάλαιά τους, θέτοντάς μας μια νέα κατάσταση πραγμάτων που οδήγησε στη φτωχοποίηση του λαού, την κοινωνική καταβαράθρωση, την εκρηκτική ανεργία, την αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την επιτροπεία και την εκχώρηση της κυριαρχίας της.

Μνημόνια, τα οποία, παρά την κυβερνητική αλλαγή που μεσολάβησε, συνεχίζονται δυστυχώς μέχρι και σήμερα, γιατί όπως ήταν αναμενόμενο, οι κινήσεις των πάσης φύσεως δανειστών και θεσμών αλλά και προηγούμενων εσωτερικών πολιτικών διαχειριστών - κυβερνώντων, όχι μόνο δε σταμάτησαν, αλλά αντίθετα εντάθηκαν μέσα από πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και «μαντείες», προσπαθώντας να επαναφέρουν με κάθε τρόπο τη δική τους, "σωστή" και "φυσιολογική" εκδοχή.

Μνημόνια, όμως, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους, δίνοντάς μας την ελπίδα επανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, επαναφοράς στη δική μας κανονικότητα, επανασύστασης του κοινωνικού κράτους και παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής μας οικονομίας.

Μνημόνια και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Στην εποχή των Μνημονίων τα δημόσια πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και σε κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Είναι σχεδόν παντελής η έλλειψη χρηματοδότησης για αγροτική έρευνα από εθνικούς πόρους. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά, οι γεωτεχνικές σπουδές κινδυνεύουν με συνολική υποβάθμιση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού. Η ΓΕΚ προσανατολισμένη σταθερά στη διαφύλαξη του Δημόσιου και δωρεάν αγαθού της Παιδείας και ιδιαίτερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για τη διατήρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και για τη μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων των κολεγίων και των παραρτημάτων τους.

Στον χώρο των Γεωτεχνικών, έφτασε πλέον ο καιρός να απαιτηθεί τουλάχιστον η επανάκτηση όσων βασικών επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μας συρρικνώθηκαν ή εκχωρήθηκαν προς τρίτους κατά απαίτηση των δανειστών (με το δεύτερο Μνημόνιο), βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία και την υποαπασχόλησή μας με αμοιβές πείνας.

Στις συνθήκες αυτές, οι γεωτεχνικοί καλούμαστε με τη δική μας δράση και συμμετοχή, να επηρεάσουμε προς θετική κατεύθυνση, την εξέλιξη των πραγμάτων.

Εμείς, ως ΓΕΚ, διαβεβαιώνουμε πως οι αρχές και οι αξίες, οι διαπιστώσεις, οι προτάσεις και οι πρακτικές εφαρμογές όλων όσων από συστάσεως της Παράταξης εξαγγέλαμε στα βασικά επιστημονικά και επαγγελματικά γεωτεχνικά αιτούμενα, παραμένουν αναλλοίωτες και διεκδικήσιμες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και η στάση που τήρησαν σε όλη την προηγούμενη θητεία οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, υποστηρίζοντας με τις απόψεις και θέσεις τους, χωρίς ενδοιασμούς, τις διαχρονικά εκφρασμένες θέσεις της Παράταξης επί θεμάτων που προέκυψαν (π.χ. δασικοί χάρτες, δακοκτονία, Γεωργικοί Σύμβουλοι, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και εκλογικού νόμου με καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα κ.ά.). Η στάση μας αυτή αποδεικνύει πως λειτουργήσαμε ως πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη, μακριά από κυβερνητισμούς και κομματισμούς, ίσως και η μοναδική με αυτά τα χαρακτηριστικά. Γιατί ήταν φανερή, σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, η συμπαγής κομματική γραμμή των άλλων παρατάξεων καθώς και η σταθερή συμπόρευση των δύο παρατάξεων που ανήκουν στον συντηρητικό χώρο. Αυτές, άλλωστε, διοικούν το Επιμελητήριο, χρόνια τώρα, ελέω εκλογικού νόμου, φέροντας και τις μεγαλύτερες ευθύνες για την αποσυσπείρωση των μελών του, καθώς και την απαξίωσή του στις συνειδήσεις των γεωτεχνικών.

Για την ΓΕΚ λοιπόν παραμένουν και οφείλουν να διεκδικηθούν με μεγάλες επιστημονικές παρεμβάσεις, συντονισμένο έργο, γενικευμένες πρωτοβουλίες σε κάθε πεδίο, ως βασικά επίδικα για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και τον ρόλο των γεωτεχνικών κεντρικά θέματα που θα αφορούν κυρίως:

* Στον ρόλο του αγροτικού τομέα στις σημερινές συνθήκες και εν όψει της νέας ΚΑΠ 2021-2025.

* Στην ανάπτυξη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα χωρίς εξαρτήσεις από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε.

* Στην παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των παραγωγών, της εθνικής οικονομίας και των ευρύτερων κοινωνικών αναγκών.

* Στην περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης ιδιαίτερα στην πρωτογενή παραγωγή και τα τρόφιμα.

* Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και στο φυσικό και αστικό περιβάλλον.

* Στην ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

* Στην ορθολογική αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους ενέργειας σαν εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

* Στην ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του ΙΓΜΕ ώστε να μπορέσει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

* Στην αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων, με την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης, με στόχο την καλή κατάσταση των υδάτινων σωμάτων (επιφανειακών, μεταβατικών, παράκτιων και υπόγειων).

* Στη δημόσια διαχείριση, προστασία, παραγωγή και διάθεση πόσιμου νερού.

* Τη διαχείριση του αρδευτικού νερού και τη χρήση εναλλακτικών πηγών με στόχο την εξοικονόμηση και την παράλληλη διασφάλιση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

* Στη δημόσια διαχείριση των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων.

* Στην προστασία του εδάφους από την υποβάθμιση και τη ρύπανση.

* Στο ζήτημα του δημόσιου χώρου και δημόσιου πλούτου. Τη συμβολή του δημόσιου τομέα στην πρωτογενή παραγωγή στις σημερινές συνθήκες.

* Στον ρόλο της δημόσιας έρευνας, τη στρατηγική της και τη χρηματοδότησή της.

* Στην αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα: Ποιος δημόσιος - Ποιος ιδιωτικός - Ποιος συνεταιριστικός τομέας.

* Στον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου- Εναλλακτικά δίκτυα παραγωγής και διανομής.

* Στις πηγές χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα.

* Στην ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα των γεωτεχνικών με απώτερο στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, αλλά και της παραγωγής τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης ασφαλών για τη Δημόσια Υγεία.

* Στη διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση των αγροτών αλλά και των γεωτεχνικών.

* Στη στελέχωση διευθύνσεων του Δημοσίου με Γεωτεχνικούς. Άρση περιορισμών υπηρεσιακής εξέλιξης και διακρίσεων (επίδομα 6 τοις χιλίοις) των Γεωτεχνικών που υπηρετούν στις οργανικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δημοσίου. Μείωση της παρακράτησης υπέρ ΓΕΩΤΕΕ από επιπρόσθετο έργο των δημοσίων υπαλλήλων.

* Στην αναβάθμιση της συμμετοχής του γεωτεχνικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενική και επαγγελματική), για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης σχετικά με το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η ΓΕΚ είναι η Παράταξη που εκφράζει τη σύνθεση πολύπλευρων προοδευτικών και αριστερών ιδεών και πρακτικών μέσα στο Γεωτεχνικό κόσμο. Στις εκλογές ΓΕΩΤΕΕ 2014 οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί μας τιμήσατε με την ψήφο σας και λάβαμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό και τη δεύτερη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο. Θεωρούμε ότι είχαμε θετική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ και πολλές φορές αντιταχθήκαμε σε επιδιώξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας του Επιμελητηρίου. Παρ’ όλα αυτά συνάδελφοι δε φέραμε αέρα αλλαγής στη δομή, στη λειτουργία και στις πρακτικές του Επιμελητηρίου.

Ζητάμε την ενίσχυσή σας στις εκλογές του 2018 με σκοπό να λάβει η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση ισχυρό ποσοστό έτσι ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά:

* Στην αναβάθμιση του ρόλου του ΓΕΩΤΕΕ έτσι ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος ως πραγματικός και ουσιαστικός Σύμβουλος της Πολιτείας.

* Στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης των γεωτεχνικών (π.χ. δημιουργία επιτροπών, εκπόνηση προγραμμάτων, επιμόρφωση, σεμινάρια κ.ά.)

* Στη δημοκρατική αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου του ΓΕΩΤΕΕ, με σκοπό τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των κλάδων μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

* Στη στροφή της δράσης του Επιμελητηρίου στις ανάγκες των μελών του - μορφωτικές ή επαγγελματικές.

* Σε πολύπλευρες δραστηριότητες, έτσι ώστε να αναδεικνύεται ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος μαζί με τα υπόλοιπα επιμελητήρια και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις της χώρας

Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 22 Απρίλη, να σηματοδοτηθούν από τη μαζική συμμετοχή των γεωτεχνικών και να αποτελέσουν αφετηρία που θα σταματήσει τον "κατήφορο" της απαξίωσης του ΓΕΩΤΕΕ από την Πολιτεία, τους αγρότες και τους ίδιους τους γεωτεχνικούς και θα βοηθήσει το ΓΕΩΤΕΕ, με αναδιάταξη των δυνάμεων που θα το εκπροσωπούν, να αναβαθμίσει το θεσμικό του ρόλο και να ανακτήσει το κύρος του στις συνειδήσεις των συναδέλφων.

Συνδυασμός Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1. ΒΑΣΤΑΡΔΟΣ - ΧΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

2. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ (ΜΑΝΟΣ) του ΔΑΜΙΑΝΟΥ

3. ΚΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

4. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

5. ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

6. ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

7. ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

8. ΡΙΖΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΗΛΙΑ

9. ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

10. ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

1. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

2. ΚΑΡΑΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

3. ΜΠΕΡΕΤΣΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ

4. ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΖΗΣΗ

5. ΠΑΡΤΟΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

6. ΡΗΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

2. ΓΟΥΛΙΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

3. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

4. ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

5. ΣΙΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

6. ΤΣΟΛΙΟΥ ΗΛΙΑΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1. ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΧΑΡΑ

2. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

3. ΓΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

4. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΑΝΑ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

5. ΠΕΡΛΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

6. ΠΛΕΣΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1. ΒΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ

2. ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL