Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Όταν ο Βενιζέλος χρησιμοποιεί την 21η Απριλίου για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο Βενιζέλος χρησιμοποιεί την 21η Απριλίου για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ!

Το βασικό επιχείρημα της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής του, δηλαδή τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση για υποβάθμιση των θεσμών και της δημοκρατίας, έσπευσε να επαναλάβει τεχνηέντως ο Ευ. Βενιζέλος αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτόν την αφορμή της σημερινής μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου.

Πρόκειται για κεντρική θέση που διατυπώνει προκειμένου να πιέσει τη Φ. Γεννηματά να εγκαταλείψει τη στρατηγική απόφαση του Κινήματος Αλλαγής για ίσες αποστάσεις έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξυπηρετήσει το μετεκλογικό όραμά του για επανάληψη του κυβερνητικού “ευρωπαϊκού μετώπου” Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ του 2012.

Την κατηγορία αυτή προς την κυβέρνηση ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την έχει κλιμακώσει στις 21 Φεβρουαρίου, αρχής γενομένης από την κυβερνητική πρόταση για συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Αυτή χρησιμοποίησε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή και ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Ευ. Βενιζέλος -και ο πρώην πρωθυπουργός- κραδαίνει αυτόν τον “κίνδυνο” ως σημαία υπό την οποία καλεί το Κίνημα Αλλαγής να συσπειρωθεί μαζί με τη Ν.Δ. σε ένα μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μετεκλογικά ως συγκυβέρνηση θα τιμωρήσει τον σημερινό πρωθυπουργό (σ.σ.: μιλούν ευθέως για ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία της “εσχάτης προδοσίας”) και θα “αποκαταστήσει” τη Δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την “εύρυθμη λειτουργία” των θεσμών.

Στο εν λόγω άρθρο του -στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”- υπό τον τίτλο “Υπάρχει ανιστόρητη δημοκρατία;”, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκινά από την αυτονόητη επισήμανση ότι δεν υπάρχει μια “αυτονόητη δημοκρατία” 51 χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας και 44 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, για να καταλήξει:

“Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη δημοκρατία ως θεσμικό και ως αξιακό σύστημα είναι αναγκαίο να αντιλαμβανόμαστε ότι η δημοκρατία είναι ιστορική κατάκτηση και άρα δεν μπορεί να υπάρχει ανιστόρητη δημοκρατία, δηλαδή δημοκρατία με αμνήμονες πολίτες που δεν κατανοούν την αξία αυτού που έχουν γιατί δεν θυμούνται τι είχαν χάσει κάποιες εποχές, όχι πολύ μακρινές”. “Η μαύρη επέτειος της δικτατορίας προσφέρεται ως ευκαιρία για να διεξαχθεί μια άσκηση ιστορικής δημοκρατικής μνήμης” ολοκληρώνει.

Ενδιάμεσα ο Ευ. Βενιζέλος σχολιάζει ότι τα ερωτήματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημοκρατίας “εκκρεμούν πραγματικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς”. Απ' το παράδειγμα της Ιταλίας περνά στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι η δημοκρατία “είναι εξ ορισμού εκτεθειμένη σε διάφορες εκδοχές δημαγωγίας, απλούστευσης, ανευθυνότητας, εθνικισμού και υπερπατριωτισμού, ανέφικτων ή επικίνδυνων υποσχέσεων” -κατηγορίες τις οποίες όμως καθημερινά προσάπτει στη σημερινή κυβέρνηση.

"Διάφορες εκδοχές λαϊκισμού", που "ανταγωνίζονται με ασύμμετρο τρόπο τις εκδοχές του υπευθύνου αλλά μη συμπαθούς πολιτικού λόγου”. Δηλαδή του πολιτικού λόγου εκείνου που με επανειλημμένες αυτοαναφορικές δηλώσεις έχει καταστήσει σαφές ότι αξιώνει για τον εαυτό του.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει επίσης ότι “παρά τις συστηματικές και επίμονες προσπάθειες των κυβερνώντων (όχι απλώς της κυβέρνησης, αλλά και των συνδεδεμένων με αυτήν παραγόντων) να εκβιάσουν, να ευνουχίσουν ή να χειραγωγήσουν θεμελιώδεις θεσμούς με πρώτη τη Δικαιοσύνη, και παρά την πρόθυμη συνεργασία ορισμένων κομβικών προσώπων, οι θεσμοί ανθίστανται". Συμπληρώνει ότι "προκειμένου όμως αυτό να γίνει μέχρι τέλους και με επιτυχία, απαιτείται εγρήγορση και συστράτευση".

Αυτή τη “συστράτευση” έχει ζητήσει από τις 21 Φεβρουαρίου (συζήτηση για τη Novartis), όταν ζήτησε εκλογές και είπε ότι “υπάρχουν πλέον καθαρά πολιτικά μέτωπα, δημοκρατία - αυταρχισμός, κράτος δικαίου - βαθύ κράτος, ευρωπαϊκή προοπτική - τριτοκοσμική περιπέτεια” και πως “ο αγώνας είναι αγώνας για τη δημοκρατία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL