Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και η πρόσληψή της από τη νέα γενιά παραμένουν κομβικές, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος η Ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης ώστε να διατηρηθούν στη συλλογική μνήμη οι μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 διοργανώνει εκδήλωση μνήμης το πρωί του Σαββάτου 21 Απριλίου στον μνημειακό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη αφορούν το καθεστώς της ασφυκτικής λογοκρισίας, προληπτικής και κατασταλτικής, που επέβαλε η δικτατορία του «γύψου» και του κιτς στον Τύπο, την Εκπαίδευση και σε κάθε εκδοχή πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα.

Οι εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την πρόσληψή της από τη νέα γενιά. Απευθύνονται κυρίως στους μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες, που αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών του Χώρου Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση, τον οποίο διαμόρφωσε ο ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - πρώην ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ως χορηγοί επικοινωνίας συμπράττουν η ΕΡΤ3, η TV100 και ο ΟΑΣΘ.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης όλων των πτυχών φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης κατά την περίοδο της επτάχρονης τυραννίας ο ΣΦΕΑ 1967-1974 προγραμμάτισε:

1. Συναυλία (Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 9 μ.μ.) με απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια. Συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς με το συγκρότημά του και οι Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ελισάβετ Παπαθανασίου και Ελένη Μιχαλοπούλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο.

2. Ημερίδα (Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10.45 π.μ.) για τη λογοκρισία την περίοδο της χούντας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με εισηγητές πανεπιστημιακούς - ιστορικούς και ζωντανές μαρτυρίες από συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες των οποίων λογοκρίθηκαν τα έργα τους και αρκετοί υπέστησαν συνέπειες από το καθεστώς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

3. Προβολή ντοκιμαντέρ (Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 7.30 μ.μ.) στον κινηματογράφο Ολύμπιον (αίθουσα "Παύλος Ζάννας") με τίτλο «Στοργή στον λαό» του Βασίλη Δούβλη. Είναι μια παραγωγή της τηλεόρασης της Βουλής με άγνωστα ντοκουμέντα από τη λογοκρισία της χούντας στον κινηματογράφο.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη. Ειδικά για τη συναυλία η είσοδος θα γίνεται με αριθμημένες προσκλήσεις που θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από το ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου από την Τρίτη 17 Απριλίου κατά τις ώρες λειτουργίας του.

«Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί το Σάββατο 21.4 και ώρα 11.00 π.μ. στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού των φυλακών Ωρωπού οδοιπορικό μνήμης στην κλεμμένη άνοιξη του 1967 μέσα από τις φυλακές Ωρωπού με θέμα «Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό». Θα μιλήσουν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, Αριστείδης Μπαλτάς, πρ. υπουργός και βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, και η Μαρία Γιαννακάκη, γεν. γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικές εκπομπές στο Κόκκινο 105,5

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο ο ραδιοσταθμός 105,5 Στο Κόκκινο θα πραγματοποιήσει ειδικές εκπομπές φωτίζοντας πτυχές της Ιστορίας από τη ζοφερή εποχή της «επταετίας». Θα μιλήσει με τους πρωταγωνιστές των ταραγμένων ημερών και θα σταθεί σε γεγονότα και καταστάσεις που οδήγησαν στο να γραφτεί μία από τις μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL