Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Βενιζέλος μαινόμενος καλούσε σε μέτωπο την αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενιζέλος μαινόμενος καλούσε σε μέτωπο την αντιπολίτευση

Στα όρια του τραμπουκισμού έφτασαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κληθεί όχι μόνο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, αλλά, ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, που εμπλέκεται στην πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Τελικά η Επιτροπή αποφάσισε την κλήση του υπουργού. Αρχικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης χτυπούσαν τα χέρια τους στα έδρανα προκαλώντας διαρκή επεισόδια.

Κλήση του Π. Καμμένου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε ότι θα κληθεί ο υπουργός Άμυνας, όχι όμως και ο επιχειρηματίας που είναι πληρεξούσιος της Σ. Αραβίας ή οι στρατιωτικοί. "Εξεταστική εκ του πλαγίου δεν θα γίνει" είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), με τη συνδρομή και της Χρυσής Αυγής, υποστήριζε ότι ζήτησε την κλήση με τα 2/5 των μελών της Επιτροπής και επομένως η πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη να καλέσει όσους ζητήσει.

Απευθυνόμενος στην Τ. Χριστοδουλοπούλου ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι, αν κληθεί μόνο ο Π. Καμμένος, "δεν θα συμπράξω. Θα αντιδράσω, και ελπίζω και τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας, όπως πρέπει".

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Ευ. Βενιζέλος: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, να μην περιλαμβάνετε την ακρόαση και άλλων προσώπων! Είναι κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τελείωσαν! Τελείωσαν, κ. Βενιζέλο! Φύγετε!

Ευ. Βενιζέλος (χτυπώντας το χέρι στο έδρανο): Μη μου λέτε εμένα "φύγετε"!

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Με απειλείτε; Με απειλείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν σε απειλώ! Ζητώ να με σέβεσαι!

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Απειλείτε ότι δεν θα συμπράξετε! Ότι αν κάνουμε οτιδήποτε δεν θα συμπράξετε!

Ευ. Βενιζέλος: Δεν σε απειλώ! Αφήστε το μπλαζέ ύφος!

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Δεν έχω μπλαζέ ύφος. Είμαι εξοργισμένη! Τι θέλετε άλλο; Βγάλατε το διάγγελμα! Τελειώσαμε!

Ευ. Βενιζέλος: Μην χλευάζετε τον ελληνικό λαό!

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Αφήστε ήσυχο τον ελληνικό λαό! Αρκετά τον έχουμε προκαλέσει.

"Δεν συνεργώ"

Παρόμοια ήταν η αντίδραση του Γ. Τραγάκη όταν η Τ. Χριστοδουλοπούλου επεχείρησε να διεξαγάγει ψηφοφορία. "Είναι παρωδία, δεν υπάρχει ψηφοφορία" φώναζε και όταν η πρόεδρος της Επιτροπής του επεσήμανε "κάντε προσφυγή. Εκ πλαγίου εγώ δεν συνεργώ να γίνει Εξεταστική προς χάριν του θεάματος", ο βουλευτής της Ν.Δ. χτύπησε το χέρι στο έδρανο και φώναξε: "Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα". Στο ίδιο κλίμα έντασης ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης φώναζε στην πλειοψηφία: "Ξεμπροστιαστήκατε! Να καλέσετε τον υπουργό στην Κουμουνδούρου, όχι εδώ. Κωμωδία, γελοιότητα, αίσχος".

Ν. Παρασκευόπουλος: Διαρκές μπούλινγκ

Το διαρκές μπούλινγκ εις βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. "Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί" τόνισε, ενώ μαζί του συμφώνησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, Αντώνης Συρίγος και Παναγιώτα Κοζομπόλη.

"Οι έντονες, απαξιωτικές φραστικές και συκοφαντικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα μέλη της μειοψηφίας παραπέμπουν σε μια εικόνα σκόπιμης και προσχηματικής πολιτικής αντιδικίας και όχι σε μια επιστημονική συζήτηση για τη διαφάνεια και τα όρια αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών" σχολίαζαν βουλευτές της πλειοψηφίας.

Δεν καλούνται επιχειρηματίες και στρατιωτικοί

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου ξεκαθάρισε ότι "δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους που δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει, πολύ περισσότερο δεν θα κληθούν στρατιωτικοί! Δεν θα ξεφτιλίσω την Επιτροπή! Ο Β. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει το ερευνά η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, που έχει πραγματογνώμονες". Μάλιστα έθεσε το ερώτημα αν ο Π. Καμμένος πρέπει να έρθει πριν ή μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ωστόσο η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση χωρίς να ψηφίσουν. Βουλευτές της πλειοψηφίας επεσήμαναν ότι επί τέσσερις μήνες η αντιπολίτευση επικέντρωνε το αίτημά της στην κλήση του υπουργού Άμυνας, αλλά, όταν η πλειοψηφία έκανε σαφές ότι η Επιτροπή Θεσμών θα καλέσει τον υπουργό, αλλά όχι τον επιχειρηματία, άρχισε να επιμένει στην κλήση του επιχειρηματία...

Τελικά τα 13 μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν την κλήση του Π. Καμμένου και όχι των μη πολιτικών προσώπων. Την πρόταση ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, δεν συμμετείχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ο Γιώργος Λαζαρίδης ζήτησε αναβολή), η Ένωση Κεντρώων δήλωσε “παρών”, ενώ το ΚΚΕ (διά του Μανώλη Συντυχάκη) πρότεινε να κληθεί ο Π. Καμμένος και να εκτιμηθεί αργότερα αν χρειάζεται κλήση και άλλων προσώπων. Ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) αρνήθηκε να συμμετάσχει "στα παιχνίδια κυβέρνησης - αντιπολίτευσης", ενώ ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι έκανε λόγο για "χαρακτηριστικά αθλιότητας".

Υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή είχε λάβει γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο στην οποία αναφέρεται πως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να ασκείται και από τις Επιτροπές της Βουλής. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου υπενθύμισε ότι το 2008 υπήρχε ακριβώς αντίθετη γνωμοδότηση, καθώς τότε υποστήριζε ότι η μειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ολομέλεια ή σε θερινό τμήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL