Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
607 ευρωβουλευτές ζητούν απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

607 ευρωβουλευτές ζητούν απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Με συντριπτική πλειοψηφία, 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές, εγκρίθηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη έπειτα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Ελλήνων ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος.

Για "ηχηρό ράπισμα στα μάγουλα της ηγεσίας Ερντογάν" έκανε λόγο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημουλης. "Το αποτέλεσμα αυτό το πετύχαμε γιατί όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, δουλέψαμε με ομοψυχία, σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση και κάναμε τη θέση της Ελλάδας θέση ολόκληρης της Ε.Ε." σημείωσε και συμπλήρωσε πως ο αγώνας συνεχίζεται "έως ότου τα δύο παιδιά μας επιστρέψουν στην πατρίδα, στο ελληνικό στράτευμα και στις οικογένειές τους".

Να ολοκληρωθούν ταχέως οι δικαστικές διαδικασίες

Στο κείμενο του ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Σημειώνουν ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου, σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές "να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα". Τις καλεί επίσης να "ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης".

Παράλληλα, ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. "να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα" και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δηλώσεις ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Κωνσταντίνα Κούνεβα

"Το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να βάλει τέλος σε αυτή την αγωνία και να πάψει να παίζει το παιχνίδι της έντασης".

Δημήτρης Παπαδημούλης

"Δεσμεύομαι ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου οι δύο Έλληνες αξιωματικοί επιστρέψουν ελεύθεροι στην πατρίδα μας, στο στράτευμα το ελληνικό και στις οικογένειές τους".

Στέλιος Κούλογλου

"Έχουν καταφέρει να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, κι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο πρέπει να δοθεί στην Τουρκία -ότι όλοι μαζί εδώ, μία από τις σπάνιες φορές- ζητούν την απελευθέρωσή τους - και θα το πετύχουμε".

Οι διεθνείς συνθήκες δεν αμφισβητούνται

"Η καλή γειτονία Ελλάδας - Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία και των δύο χωρών" ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Υποστήριξε πως θα ήταν λάθος να παρασυρθεί η κυβέρνηση από την προκλητικότητα της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν πρέπει να αφήσουμε το περιθώριο να χαθούν ανθρώπινες ζωές". “Η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί ψυχραιμία, ειδικά σε περιόδους έντασης" επισήμανε, συμπληρώνοντας πως "οι διεθνείς συνθήκες δεν αμφισβητούνται και τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ανοιχτοί διπλωματικοί δίαυλοι

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο κάλεσε την Τουρκία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ε. "Η κυβέρνηση", τόνισε, "από τη μία προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, την ίδια στιγμή όμως καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο". "Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και κινητοποιούμε διεθνείς συμμαχίες και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σημείωσε, κάνοντας λόγο για πολύ θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια δικτατορία

Μιλώντας στο Κανάλι Ένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου εξήγησε ότι δεν θα μπορούσαν να αποφασιστούν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόνο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά αυτές θα έπρεπε να αφορούν το σύνολο της αντιδημοκρατικής εκτροπής που έχει πάρει ο Ερντογάν. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η σωστή στρατηγική στην περίπτωση της Τουρκίας είναι αυτή του μαστίγιου και του καρότου.

"Όμως ο Ερντογάν έχει στα χέρια του διάφορα όπλα, όπως το προσφυγικό, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις να μη συζητούνται αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, τίθεται και το δίλημμα πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια δικτατορία" επισήμανε ο ευρωβουλευτής. Εκτίμησε ακόμη ότι η επιβολή κυρώσεων με σκοπό την απομόνωση της γείτονος θα αξιοποιηθούν "από τον δικτάτορα, λέγοντας ότι χτυπούν τη χώρα γιατί είναι ένα ισχυρό έθνος και άλλα παρεμφερή". "Το είδαμε αυτό να συμβαίνει και στην περίπτωση της δικής μας δικτατορίας" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL