Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ρ.Δούρου: Αξιόπιστη αυτοδιοίκηση στο πλευρό των πολιτών με γνήσια αποτύπωση της επιλογής τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ.Δούρου: Αξιόπιστη αυτοδιοίκηση στο πλευρό των πολιτών με γνήσια αποτύπωση της επιλογής τους

«Το συνέδριο μας κινείται σήμερα σε λάθος τροχιά και ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως πολιτικό βήμα και πολιτικολογούν αναίσχυντα, υποσχόμενοι προκλητικά ότι θα ακυρώσουν το έργο που έχει γίνει», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε η περιφερειάρχης απαντώντας εμμέσως στη χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου ΝΔ Μάκη Βορίδη αλλά και αιρετών 'Α και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της απλής αναλογικής.

«Σε ένα αδειανό πουκάμισο», όπως το αποκάλεσε η κ. Δούρου, υπενθυμίζοντας τις διαμάχες επί του θέματος μεταξύ Παπανδρέου - Μητσοτάκη κατά «τις δεκαετίες του ΄50 και ΄60 που οδήγησαν στα Ιουλιανά…». Η ίδια, τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια αυτού του αναχρονισμού προτείνοντας να μην επιτραπεί να αποτελέσει «άλλοθι αδράνειας ή δικαιολογία υπεκφυγής» η απλή αναλογική. «Οφείλουμε να αναλάβουμε επιτέλους τις ιστορικές μας ευθύνες και η απλή αναλογική να καταστεί τομή στη νοοτροπία και στην κουλτούρα των συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, καθώς επιτυγχάνει τη γνήσια αποτύπωση της ψήφου του κάθε πολίτη και του κάθε μέλους, όπως συμβαίνει και στα συνδικάτα».

Η Ρ.Δούρου σημείωσε ότι η γνήσια αντιπροσωπευτικότητα και η εμπέδωση της πραγματικής τοπικής δημοκρατίας είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητούμενο, συμπλήρωσε, που απασχολεί και την Ευρώπη αναφορικά με τον ρόλο της τοπικής Δημοκρατίας στην κοινωνική συνοχή και συνεχώς συζητά για και τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, είτε στην αναζήτηση της ανάπτυξης είτε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «βαρύ τίμημα» που πλήρωσε η Αυτοδιοίκηση από τις παρεμβάσεις των διαδοχικών μνημονίων, όπως του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Γιόαχιμ Φούχτελ, που την έθεσαν υπό επιτροπεία και την αποδυνάμωσαν, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των ΚΑΠ.

«Σήμερα, οι δύο βαθμοί ΤΑ καλούνται να ανταποκριθούν, με λίγα μέσα σε επιτακτικές ανάγκες που συχνά τους υπερβαίνουν, όπως στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, καλύπτοντας βασικές ανάγκες των ξεριζωμένων. Υπάρχουν δήμαρχοι που σήκωσαν στην αγκαλιά τους τα παιδιά που ξέβρασαν οι πολιτικές άλλων», σημείωσε η περιφερειάρχης χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περίσκεψη και εντάσεις.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ανταποκριθεί και να καλύψει επιτακτικές ανάγκες. Πλαίσιο στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και η Περιφέρεια Αττικής, με την πρωτοβουλία της να ιδρύσει σε συνεργασία με την ΓΓ Εμπορίου το Κέντρο Logistics, που αποτελεί πλέον καλή ευρωπαϊκή πρακτική, αναγνωρισμένη από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και πέραν των μεταναστών, σήμερα συνδράμει και άλλες κοινωνικές δομές για συμπολίτες μας που δοκιμάζονται» ανέφερε η ίδια.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε η Ρένα Δούρου «δείξαμε τις τεράστιες δυνατότητες μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν ζητιανεύει αλλά δρα, που αφουγκράζεται την κοινωνία, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Μιας Αυτοδιοίκησης που έχει συνείδηση της αποστολής της - να καταστεί μοχλός ενός νέου παραγωγικού, αποκεντρωμένου μοντέλου για το αύριο του τόπου». Η ίδια έθεσε τον προβληματισμό της, για την συμβολή του συνεδρίου σε αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς όπως φάνηκε από τις χθεσινές εργασίες, ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως πολιτικό βήμα για να ακυρώσουν το έργο που έχει γίνει, όπως τόνισε και εξέφρασε τη διαπίστωση ότι έπρεπε να είχε διεξαχθεί νωρίτερα και ότι σήμερα κινείται «σε λάθος τροχιά».

Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη προετοιμασίας επί των προτάσεων για την μεταρρύθμιση και για «στείρα αντιπολίτευση». Κάλεσε τους αιρετούς να υπερβούν τις όποιες «τεχνητές εντάσεις και συγκρούσεις», είτε μεταξύ τους, είτε προς την κυβέρνηση, προχωρώντας σε μια «σύγχρονη συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, τους κάλεσε να αναρωτηθούν αν μετά τα κατακριθέντα από όλους ζητήματα της «επικάλυψης, του συγκεντρωτισμού και ασφυχτικού εναγκαλισμού της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία» αισθάνονται καλά με την εναλλαγή των ρόλων στην εξουσία που πρεσβεύει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι θα «αποκαταστήσει» τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χώρο, σαν να μην έγινε τίποτα.

Κάλεσε όλους να σταθούν στο ύψος της περίστασης και όπως τόνισε «να βάλουν τέλος στις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες που μας οδήγησαν στην κρίση της δημοκρατίας. Να κερδίσουν την αξιοπιστία στα μάτια των πολιτών και των νέων προχωρώντας στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος». Η περιφερειάρχης αναφερόμενη στη δράση της Περιφέρειας Αττικής, σε σχέση με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ότι «μη ακολουθώντας την πεπατημένη, στους τέσσερις πρώτους μήνες της θητείας μας, διαπιστώσαμε τις αγκυλώσεις τις οποίες καταγράψαμε και παραδώσαμε στην ΕΝΠΕ και στην Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, συγκεκριμένες προτάσεις.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την τότε αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την έλλειψη συμμετοχής εκπροσώπων του Α΄βαθμού Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή αλλά και τις λοιδορίες που εκφράστηκαν για την συμμετοχή των εκπροσώπων από τον Β΄ βαθμό (Ρ. Δούρου, Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Αγοραστός), στην Επιτροπή αυτή, σημειώνοντας ότι αυτοί ήταν οι πλησιέστεροι στις τοπικές κοινωνίες, από ότι οι τομεάρχες της ΝΔ ή οι υπουργοί της κυβέρνησης. Έκλεισε δε, καλώντας τις δύο Ενώσεις να καταθέσουν στην Επιτροπή και τις δικές τους προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που «θα δώσουν νόημα στην επερχόμενη μεταρρύθμιση», όπως ανέφερε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL