Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ

Από 21 έως 23 Απριλίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Στο «μότο» της χούντας των συνταγματαρχών «Απαγορεύομεν και διατάσσομεν» θα είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 -1974, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με δημόσιους και κοινωνικούς φορείς, από τις 21 έως τις 23 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, υπό τον γενικό τίτλο «Η λογοκρισία στη δικτατορία» και με στόχο να αναδειχθεί η αξία του συνθήματος «Ποτέ φασισμός»

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα που πριν από 51 χρόνια με τα τανκς επιβλήθηκε η επτάχρονη χούντα, και στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και κυρίως στην πρόσληψή της από τη νέα γενιά, που πρέπει να εμπεδώσει μέσα της το σύνθημα «Ποτέ φασισμός». Οι νέοι και οι νέες που θα τις παρακολουθήσουν είναι βέβαιο ότι θα πάρουν μια «γεύση» για το πώς η χώρα μπήκε στον «γύψο» για επτά ολόκληρα χρόνια και πώς το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έσπερνε καθημερινά τον φόβο και καθόριζε την καθημερινή ζωή των πολιτών, επιβάλλοντας παράλογα πράγματα. Θα μάθουν επίσης για το πώς, παρά την ασφυκτική λογοκρισία, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των τεχνών προσπαθούσαν να περάσουν κάποια μηνύματα στον κόσμο.

Η αρχή θα γίνει με μια συναυλία, στο Βασιλικό Θέατρο, στις 9 το βράδυ, στην οποία ο Μανώλης Μητσιάς μαζί με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη, Ελένη Μιχαλοπούλοιυ και Ελισάβετ Παπαθανασίου θα ερμηνεύσουν απαγορευμένα και λογοκριμένα τραγούδια. Την Κυριακή (22.4) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η λογοκρισία στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας». Σε αυτή θα συμμετέχουν ιστορικοί, ερευνητές και μάρτυρες της μαύρης εκείνης περιόδου της χούντας. Στην πρώτη ενότητα θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος ΑΣΚΙ Ηλίας Νικολακόπουλος, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτρης Μαυροσκούφης και η φιλόλογος - εκπαιδευτικός Φρειδερίκη Φαντίδου - Σιδηροπούλου. Στη δεύτερη ενότητα, που θα επικεντρωθεί στη λογοκρισία στις τέχνες, θα μιλήσουν ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης, ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς, ο ερευνητής και ραδιοφωνικός παραγωγός Θανάσης Γιώγλου, ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκος Νικονάνος, η ιστορικός Μαρία Καβάλα και υπεύθυνος αρχείων ΚΙΘ Ανέστης Στεφανίδης, ενώ ο ηθοποιός Κώστας Γακίδης θα αναφερθεί στις διώξεις στο θέατρο από το χουντικό καθεστώς.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με την προβολή της ταινίας «Στοργή στον λαό» του Βασίλη Δουβλή, που θα προβληθεί τη Δευτέρα (23.4) στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιου. Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των δύο πανεπιστημίων (ΑΠΘ και Μακεδονίας) της πόλης, του ΚΘΒΕ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ στην Αθήνα

Στην Αθήνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης για την 51η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, σας καλεί στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 10.30 π.μ., στον μνημιακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και ξενάγηση στους χώρους του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης. Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο