Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στις 24 το τελικό πόρισμα της Προκαταρκτικής / Πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από τη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 24 το τελικό πόρισμα της Προκαταρκτικής / Πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από τη Δικαιοσύνη

Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis από τη Δικαιοσύνη μετά τη χθεσινή απόφαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής ότι η Βουλή δεν είναι αρμόδια για να διώξει πράξεις δωροληψίας / δωροδοκίας και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που φέρεται ότι τελέστηκαν από τα δέκα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 24 Απριλίου προκειμένου να εγκρίνει το τελικό πόρισμά της, που στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά τις εισηγήσεις του Ν. Παρασκευόπουλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Λαζαρίδη εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ., η Προκαταρκτική Επιτροπή αναγνώρισε την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis και να προχωρήσει σε διώξεις για τα αδικήματα της δωροληψίας / δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Θ. Δρίτσας υπογράμμισε τη νομική αρτιότητα των δύο εισηγήσεων που αναμένεται να περιληφθούν στο πόρισμα της Επιτροπής.

Ο Θ. Δρίτσας επισήμανε ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα όλον αυτόν τον καιρό, η απόφαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής «ανοίγει τον δρόμο για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης», αλλά και για «τη δίκαιη αντιμετώπιση» του κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου. Ο Θ. Δρίτσας σημείωσε ότι μέσω της δικαστικής οδού θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διερεύνησης της υπόθεσης και όσοι από τους εμπλεκόμενους είναι αθώοι θα δικαιωθούν και θα αποδοθούν στην κοινωνία «χωρίς ψεγάδι», ενώ οι ένοχοι θα δικαστούν.

Ο Θ. Δρίτσας επισήμανε ακόμα την κρισιμότητα αυτής της διαδικασίας ώστε το πολιτικό σύστημα να κάνει «ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του» και επισήμανε ότι οι βουλευτές των κομμάτων που έχουν δηλώσει την αποχώρησή τους από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 10 το πρωί της 24ης Απριλίου να αποστείλουν τις πορισματικές τους θέσεις για την υπόθεση.

«Η νομολογία δεν είναι νόμος»

Σχολιάζοντας το ζήτημα της νομολογίας από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου σχετικά με το αδίκημα της δωροληψίας / δωροδοκίας, ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι «η νομολογία, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν είναι νόμος». Πέρα από την επισήμανση ότι η νομολογία αλλάζει, ο Θ. Δρίτσας υπογράμμισε επίσης ότι ούτε δικαιοδοτικά όργανα, όπως η Προκαταρκτική Επιτροπή, αλλά ούτε και τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να δεχτούν τη νομολογία. Ο Θ. Δρίτσας σχολίασε ότι ο νομικός πολιτισμός της χώρας μας ορίζει ότι τα δικαστήρια αποφασίζουν ελεύθερα και δεν δεσμεύονται «ιεραρχικά» από τη νομολογία ανώτερων δικαστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL