Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Οριστική, αμετάκλητη και καθαρή η έξοδος από τα μνημόνια

ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Μετά από κόπους τα δύσκολα τελειώνουν. Με αγώνες, κόπους και θυσίες η Ελλάδα στέκεται όρθια και ξεπερνά τις δυσκολίες»

Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος της δύσκολης περιόδου για τη χώρα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Έκανε λόγο για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, παραλληλίζοντας την καθαρότητα της εξόδου με εκείνη του νησιωτικού ουρανού. Δεσμεύτηκε επίσης πως τον Αύγουστο θα επισκεφτεί εκ νέου το Καστελόριζο για να ανακοινώσει και την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία έτσι ώστε να βγει, όπως είπε, το μελανό χρώμα από το νησί, από το οποίο αναγγέλθηκε η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του στο Καστελόριζο που μπορεί, όπως είπε, «να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως διαπίστωσα εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Σε ένα τόπο ιδιαίτερο. Ιστορικό από κάθε άποψη» υπογράμμισε.

«Σήμερα σχεδόν 8 χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, έτσι και σήμερα φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Πλέον αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο μας, για την καθαρή έξοδο, όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελόριζου από την επιτροπεία, από τα προγράμματα» είπε και πρόσθεσε ότι βγαίνουμε από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ, στην οικονομία και την κοινωνία.

«Τώρα που βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε αληθινό και ασφαλές απάγκιο, μπορούμε να σχεδιάσουμε το επόμενο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του τόπου και κυρίως των νέων ανθρώπων αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα της νέας εποχής, οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη ανάπτυξη αφορά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας οι οποίες ταυτίζονται απολύτως με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η στήριξη της κυβέρνησης στο εθνικό συμφέρον είναι έμπρακτη και όχι κούφια λόγια και αναμασημένες πατριωτικές κορώνες, και περνάει από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές είπε ακόμη, εστιάζοντας στις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης.

«Δεν έχω έρθει εδώ για να βγάλω κάποιο διάγγελμα, ούτε για επικοινωνιακούς λόγους, δεν ήρθα για να κλέψω κάτι από την ομορφιά του τόπου σας και να φτιασίδωσω σχέδια κακόμορφα όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά έχω έρθει με τους συνεργάτες μου για να δώσω κάτι σημαντικό», είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφερθείς στα έργα υποδομής του νησιού.

«Εγκαινιάζουμε τις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης συνολικής χωρητικότητας 400 κυβικών μέτρων ανά ημέρα. Οι οποίες αντικαθιστούν την μία και μοναδική, η οποία είχε όταν φτιάχτηκε πριν από τριάντα χρόνια, τη μισή χωρητικότητα και με τα χρόνια έφτασε λόγω παλαιότητας, σχεδόν στο ένα τρίτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το έργο υποχρέωση της Πολιτείας.

«Από το 2012 μέχρι και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, σε ιδιώτη για τη μεταφορά νερού, ενώ τώρα, δαπανώντας σχεδόν το ένα τρίτο σχεδόν του ποσού που δαπανήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, φτιάξαμε τις μονάδες, εξασφαλίζεται η υδροδότηση του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενώ συμπλήρωσε πως ένα ακόμα έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου, των έργων που αφορούν την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης καθώς και τα βελτιωτικά έργα της περιφερειακής οδού του λιμανιού στο Καστελόριζο, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο πρωθυπουργός είπε πως επιδοτήθηκαν στο Καστελόριζο 246 νοικοκυριά μέσω του Προγράμματος «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μονίμους κατοίκους των απομακρυσμένων Νησιών της χώρας», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του ανέλαβε τη δέσμευση να επισκεφθεί εκ νέου το νησί τον Αύγουστο όποτε και η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο. «Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στη συγκίνηση και στην υπερηφάνεια που νιώθουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όπου γης, για αυτή την ξακουστή ιστορική γωνιά της πατρίδας μας, τη Μεγίστη. Εδώ, στα μέρη που βρίσκεται η Στρογγυλή, το ανατολικότερο σημείο της χώρας μας. Εδώ, στα μέρη που βρίσκεται η Ρω, το σπίτι της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της περήφανης Κυράς της Ρω. Εδώ λοιπόν, στο Καστελόριζο, σας δίνω μια υπόσχεση, δεν θα αφήσουμε αυτή την κακή πινελιά, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων» είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί το νησί τον Αύγουστο όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από τα μνημόνια.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο