Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Παρουσίαση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) / Προσκλητήριο Τσίπρα για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσίαση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) / Προσκλητήριο Τσίπρα για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Προσκλητήριο επενδύσεων προς υποψηφίους απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την παρουσίαση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund).

«Τώρα είναι η στιγμή να πάρουν το ρίσκο. Αν όχι τώρα που σηκώνεται η χώρα μας στα πόδια της, πότε; Αν όχι εκείνοι, ποιοι;» ήταν ένα απόσπασμα από το πρωθυπουργικό μήνυμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε εκπροσώπους fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι εκείνη θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Παρά τις δυσκολίες ο λαός στάθηκε όρθιος» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι «Η Ελλάδα σηκώνεται ξανά και προσπαθεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει στρατηγικό σχέδιο, θέλουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι επενδύοντας στην καινοτομία μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ειδικά γι’ αυτό το κομμάτι των εξειδικευμένων νέων με δύο και τρία πτυχία.

Επαφές με νέους επιχειρηματίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους εννέα fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund. Ο ίδιος ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία κυρίως γίνεται από ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και τη διασύνδεση πολλών από αυτές με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα με στόχο να μπει φρένο στο brain drain.

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τους νέους επιχειρηματίες που επενδύουν στην καινοτομία, στα logistics, ενώ ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενοποίηση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να σημειώνει τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτόν τον τομέα.

Α. Χαρίτσης: Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «δημιουργούμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας» προσθέτοντας ότι ήδη είναι έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις δυνατότητες που προσφέρει το ταμείο και πρόσθεσε ότι για να δοθεί ώθηση στη χώρα και να βγει από την κρίση αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία.

Η χρηματοδότηση είναι μεν πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά, όπως είπε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν διέξοδο συνεργασίας με ξένες επιχειρήσεις. Πρόκειται, συνέχισε ο ίδιος, για ένα ολιστικό εργαλείο, σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας, που βοηθάει στην επίτευξη του στόχου της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Ο ίδιος τόνισε ότι αξιοποιούνται οι διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση στηρίζει τη δημιουργία ενός εύρωστου οικοσυστήματος start-ups για να συμπληρώσει ότι υπάρχει πλέγμα παρεμβάσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να συνδυαστεί η έρευνα με την παραγωγή, για συνέργειες των μικρομεσαίων κ.λπ.

«Το EquiFund είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε να συμπληρώσει το κενό και να ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Έχει τύχει ευρείας αποδοχής πριν καν ξεκινήσει και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Π.Λ. Ζιλμπέρ: Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Η ενεργοποίηση του EIF στην Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας και μέσω αυτού του ταμείου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ στην τοποθέτησή του.

Αντ. Παπαδημητρίου: Κατάλληλος ο χρόνος για επενδύσεις

Θέλουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο οικοσύστημα για την Ελλάδα με επιχειρηματικούς αγγέλους, με μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, με προγράμματα συμβουλευτικής κ.λπ., όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, που τόνισε ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στη χώρας μας υπάρχει ένα επενδυτικό περιβάλλον που δεν αφορά μόνο τις ευκαιρίες στον αγροτουρισμό, καθώς υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους.

Τι είναι το EquiFund

Τo EquiFund, το καινούργιο υπερταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, αποσκοπεί στο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος του είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλα τα επενδυτικά στάδια της επιχειρηματικότητας, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μέχρι και τις ώριμες προς επέκταση επιχειρήσεις. To EquiFund αναμένεται να έχει θεμελιώδη ρόλο στο να απελευθερωθεί η δυναμική των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και να μετασχηματίσει το τοπικό οικοσύστημα.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στο Ταμείο συμμετέχουν το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.

Υπογραφές με την Εθνική Τράπεζα

Στην υπογραφή τριών συμβάσεων εγγυήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), ύψους 640 εκατ. ευρώ, που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, υπέγραψε χθες η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Βάσει αυτής η ΕΤΕ θα παρέχει χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους σε καινοτόμες ΜμΕ και επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης για περίοδο δύο ετών, κατά δεύτερον θα κατευθύνει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.900 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε διάστημα τριών ετών και τρίτον θα παράσχει στήριξη με 40 εκατ. ευρώ σε 3.400 μικροδανειολήπτες -πολύ μικρές επιχειρήσεις- που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL