Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νεκτ. Σαντορινιός: Δίνουμε τη μάχη για τα νησιά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο και την υδατική επάρκεια

"Δεν θα την πατήσουμε όπως οι προηγούμενοι που έβαλαν έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και τέλος, είχαν ξεχάσει τα νησιά. Θα ασκήσουμε νησιωτική πολιτική σε κάθε επίπεδο και το μεταφορικό ισοδύναμο θα βοηθήσει. Αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές"

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου που αφορά τη νησιωτική πολιτική «είναι σε εξέλιξη, μιλήσαμε ήδη με τα Επιμελητήρια, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και προχωράμε. Τις επόμενες ώρες είναι πιθανό να "ανέβει" το νομοσχέδιο-πλαίσιο για να γίνει η διαβούλευση και διαδικτυακά. Είναι μία μεγάλη τομή για ένα αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, όλοι οι πολίτες στα νησιά θέλουν επιτέλους να αισθανθούν πολίτες ισότιμοι με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας», είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο, υπογράμμισε ότι «το γεγονός πως δεν μπορούν να μετακινηθούν όποτε και όπως θέλουν, αλλά μετακινούνται πολύ πιο ακριβά και αυτοί και τα εμπορεύματα από και προς τα νησιά, πραγματικά συνιστά μία αδικία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη συχνότητα. Αν δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό και τις φουρτούνες, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη ώστε η μετακίνηση των νησιωτών και η μετακίνηση των εμπορευμάτων να είναι στο ίδιο κόστος με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος των νησιών το έχει υποδεχθεί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Το αν θα αφορά και τους επισκέπτες θα πρέπει να το δούμε σε δεύτερη φάση».

Ο Νεκτ. Σαντορινιός υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει τα περισσότερα νησιά σε όλη την Ευρώπη και όπως είπε «δώσαμε μάχη και το έχουν καταλάβει στην Ευρώπη. Το μεταφορικό ισοδύναμο έχει και την παράμετρο της ενδονησιωτικής ισορροπίας, γιατί έχουν πολλές "ταχύτητες". Σε ένα νησί με λιγότερες υγειονομικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες μετακίνησης, άρα θα δώσουμε περισσότερες δυνατότητες μετακίνησης».

«Δεν θα την πατήσουμε όπως οι προηγούμενοι που έβαλαν έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και τέλος, είχαν ξεχάσει τα νησιά. Θα ασκήσουμε νησιωτική πολιτική σε κάθε επίπεδο και το μεταφορικό ισοδύναμο θα βοηθήσει. Αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές. Αν π.χ. δεν έχεις λύσει το θέμα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων, για ποια ανάπτυξη μιλάς; Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και σε αυτά. Και το συνέδριο ελπίζω ότι θα δώσει απαντήσεις σε νησιά, απομονωμένα από τη Φύση, να έχουν όλες τις υπηρεσίες ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται ισότιμοι με αυτούς της ηπειρωτικής Ευρώπης», όπως είπε.

Ειδικά για την υδατική αυτονομία των νησιών, είπε ότι «είναι ένα σημαντικό στοίχημα» και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε νησί στο οποίο την Τρίτη θα εγκαινιαστεί αφαλάτωση, «γι΄ αυτό το νησί δίναμε περίπου 600.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μεταφέρουμε νερό. Φέτος, το κόστος από μία αφαλάτωση στην πενταετία είναι 200.000 ευρώ. Και στο τέλος της πενταετίας θα μείνει στο Δημόσιο και στο Δήμο, να τη διαχειριστεί όπως θέλει. Φτιάχνουμε ένα έργο υποδομής, ώστε να μην εξαρτάται το νησί από το πότε θα πάει το καραβάκι».

Τέλος, αναφέρθηκε στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και στα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτά, «περίπου 100 εκατ. ευρώ έργα». Προκειμένου να υλοποιηθούν, «έχει γίνει ένας μηχανισμός τεσσάρων υπουργείων που συνεργάζονται και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται».

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο