Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γιώργος Βαρεμένος, αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρναρνίας του ΣΥΡΙΖΑ: / "Απαντάμε ψύχραιμα και σταθερά σε ένα αυταρχικό καθεστώς διεθνούς παρανομίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Βαρεμένος, αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρναρνίας του ΣΥΡΙΖΑ: / "Απαντάμε ψύχραιμα και σταθερά σε ένα αυταρχικό καθεστώς διεθνούς παρανομίας"

"Η καθημερινή ένταση στο Αιγαίο οδηγεί σε ατελείωτη καταπόνηση ανθρώπων και υλικών. Ο μέχρι την υπέρτατη θυσία καθημερινός αγώνας των Ελλήνων πιλότων δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος" τονίζει στην "Αυγή" ο Γ. Βαρεμένος αναφερόμενος στην ένταση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "απαντάμε ψύχραιμα και σταθερά σε ένα αυταρχικό καθεστώς διεθνούς παρανομίας", σχολιάζοντας ότι "δεν χρειάζεται να μπαίνει κάποιος στο φρενοκομείο και να κατανέμει ρόλους βοηθώντας τον Ερντογάν να δημιουργεί την εντύπωση ενός γενικού τσακωμού".

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το "Μακεδονικό", ο Γ. Βαρεμένος μιλά για την "αδήριτη ανάγκη" μιας λύσης "χωρίς αλυτρωτισμούς και προσπάθειες ταπείνωσης οποιουδήποτε!", παρατηρώντας με νόημα ότι η λύση του "Μακεδονικού" είναι "κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει τη δεκαετία του ’90, από θέση ισχύος της χώρας, αλλά δεν το επέτρεψαν εκείνοι που προσπάθησαν να στήσουν καριέρες πάνω στο θέμα. Και τώρα, σαν να μην συνέβη τίποτα αυτά τα τριάντα χρόνια, επιχειρούν να αναστήσουν καριέρες".

Ο Γ. Βαρεμένος τονίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι "ανάγκη" ώστε η έξοδος από τα Μνημόνια να συνδυαστεί με "γενναίες αλλαγές που θα διορθώσουν κάποιες από τις αναπηρίες που συνέβαλαν στην πορεία προς την κρίση", ενώ χαρακτηρίζει τη στάση της Ν.Δ. "θλιβερή", επισημαίνοντας ότι "αντιθέτως, έχει αξία η θετική στάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής". Ο Γ. Βαρεμένος μας μιλά εκτενώς για τις αναγκαίες για την Αιτωλοακαρνανία παρεμβάσεις, επικρίνοντας ιδιαίτερα τη γραφειοκρατία, ενώ προσθέτει ότι "για την κυβέρνηση, η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων αποτελεί κεντρικό άξονα του αναπτυξιακού προγράμματος".

* Πώς βλέπετε το ζήτημα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Πώς συνδέεται αυτή η όξυνση με τη συνολικότερη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο;

Η Τουρκία παίζει τον ρόλο του απρόβλεπτου νταή, ο οποίος θέλει να επωφεληθεί από τη ρευστότητα και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που εγκυμονεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την παγκόσμια ειρήνη. Ο κ. Ερντογάν ερωτοτροπεί με έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό, μιλώντας για τα «σύνορα της ψυχής του», και εναγκαλίζεται τους Γκρίζους Λύκους για να εξυπηρετήσει εκλογικές στοχεύσεις. Πρόκειται για μια κρίση μεγαλείου και το πιο επικίνδυνο είναι ότι, στο εθνικιστικό αυτό παραλήρημα, ανταγωνίζεται με την κεμαλική αντιπολίτευση θέλοντας να διεκδικήσει τον ιστορικό ρόλο εκείνου που θα κάνει όσα δεν έκανε ο Κεμάλ.

Η χώρα μας, την οποία θέλει να δείξει ότι πιέζει και στρατιωτικά, με τον πιο έγκυρο και σοβαρό τρόπο τού απαντά ότι δεν φοβάται τις απειλές του, χωρίς να μπαίνει στον χορό που θέλει εκείνος να σύρει και χωρίς να μπαίνει στο κάδρο της αποσταθεροποίησης. Απαντάμε ψύχραιμα και σταθερά σε ένα αυταρχικό καθεστώς διεθνούς παρανομίας. Δεν χρειάζεται, όμως, να μπαίνει κάποιος στο φρενοκομείο και να κατανέμει ρόλους βοηθώντας τον Ερντογάν να δημιουργεί την εντύπωση ενός γενικού τσακωμού και συγκαλύπτοντας μια εμπρηστική παραβατικότητα. Τα προβλήματα είναι σύνθετα. Για παράδειγμα, ο τουρισμός μας βρίσκεται στα καλύτερά του, ενώ η Τουρκία σ’ αυτόν τον τομέα κινείται με το δόγμα «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Η καθημερινή ένταση στο Αιγαίο οδηγεί σε ατελείωτη καταπόνηση ανθρώπων και υλικών. Ο μέχρι την υπέρτατη θυσία καθημερινός αγώνας των Ελλήνων πιλότων δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος.

Λύση στο "Μακεδονικό" χωρίς αλυτρωτισμούς και προσπάθειες ταπείνωσης οποιουδήποτε

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις διαπραγματεύσεις για το "Μακεδονικό"; Αισθάνεστε ότι είμαστε κοντά σε λύση; Τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο;

Αυτό που νιώθω είναι η αδήριτη ανάγκη να διευθετηθεί μια ιστορική εκκρεμότητα και να υπάρξει δίκαιη λύση. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει τη δεκαετία του ’90, από θέση ισχύος της χώρας, αλλά δεν το επέτρεψαν εκείνοι που προσπάθησαν να στήσουν καριέρες πάνω στο θέμα. Και τώρα, σαν να μην συνέβη τίποτα αυτά τα τριάντα χρόνια, επιχειρούν να αναστήσουν καριέρες. Γνωρίζω καλά πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα εκείνης της εποχής και έχω διαμορφωμένη άποψη.

Τέλος πάντων, όσοι έχουν διαφορετική άποψη να απαντήσουν ποιο τόξο, μουσουλμανικό ή άλλο, θέλουν να δουν διαμορφωμένο στα βόρεια σύνορά μας. Η ανοιχτή προτροπή του κ. Ερντογάν προς τα Σκόπια να μην κάνουν πίσω στο θέμα του ονόματος, τι ακριβώς τους λέει; Θέλουν μια Ελλάδα πανταχόθεν πολιορκημένη και αυτάρκη στους μύθους της ή ανοιχτή σε μια διαρκή επικοινωνία με τους άλλους και με ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια;

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί άλλα να πιστεύει για το θέμα και άλλα να πράττει, κινούμενη από το δόγμα "δεν συναινούμε σε τίποτε μέχρι τις εκλογές". Τη μία να αποπειράται μια θετική ανταπόκριση και αμέσως μετά να στήνει καραούλι για να δει πόσοι θα μαζευτούν στα συλλαλητήρια και αναλόγως να πράξει.

Ό,τι το ’90 ήταν λάθος, σήμερα είναι έγκλημα. Και είναι προκλητικό κάποιοι να αναζητούν εθνικούς μειοδότες πέρα από τον καθρέφτη που δείχνει την εκμετάλλευση ενός ιστορικού θέματος για το κυνήγι κάποιων ψήφων πολιτικής επιβίωσης. Λύση χωρίς αλυτρωτισμούς και προσπάθειες ταπείνωσης οποιουδήποτε! Διότι οι πληγωμένοι εθνικοί εγωισμοί οδηγούν, αργά ή γρήγορα, σε δράματα. Δεν ξέρω τι τελικά θα γίνει. Αυτό που ξέρω είναι τι πρέπει να γίνει: το κρυφτούλι πρέπει να σταματήσει και, αν φυσικά υπάρξει συμφωνία, να κληθούν όλοι, έμπρακτα, να πάρουν θέση στη Βουλή.

* Γιατί είναι σημαντικό να μη χαθεί η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης; Ποιες είναι οι απαραίτητες αλλαγές; Πώς κρίνετε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης;

Ακριβώς για να μη χαθεί μια ευκαιρία. Στις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί. Αν χαθεί, λοιπόν, αυτή η ευκαιρία, η διαδικασία δεν μπορεί να εκκινήσει πάλι αν δεν περάσουν πέντε, τουλάχιστον, χρόνια. Όμως δεν πρόκειται μόνο για ευκαιρία, πρόκειται κυρίως για ανάγκη. Η εκπνοή της δανειακής σύμβασης και η έξοδος από την πολυετή ύφεση -από αυτή την κρίση που με ακραίο τρόπο βίωσε η χώρα- πρέπει να συνδυαστούν με μια θεσμική τομή, με γενναίες αλλαγές που θα δημιουργήσουν το νέο περιβάλλον της μεταμνημονιακής εποχής και θα διορθώσουν κάποιες από τις "αναπηρίες" που συνέβαλαν στην πορεία προς την κρίση. Που θα μετατρέψουν, έστω εκ των υστέρων, την κρίση σε ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, για ένα σύστημα -ας μου επιτραπεί η έκφραση- θεσμικής νοημοσύνης και για να μεταφραστούν όλα αυτά σε αλλαγή κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς. Διεύρυνση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων παρέμβασης των πολιτών με νέους θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής, αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων που δοκιμάστηκαν σκληρά στα χρόνια της κρίσης, ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών, ρύθμιση των μεγάλων εκκρεμοτήτων της βουλευτικής ασυλίας και της ευθύνης υπουργών, των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία, είναι ορισμένες από τις απαραίτητες αλλαγές. Απέναντι σε αυτή την ανάγκη, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θλιβερή.

Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι απλώς υποστήριζε την ιδέα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και διεκδικούσε την πατρότητα της σχετικής πρωτοβουλίας. Άλλαι όμως αι βουλαί της άκρας δεξιάς του πτέρυγας και η συνταγματική αναθεώρηση προστέθηκε κι αυτή στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων η αντιμετώπιση των οποίων «δεν είναι του παρόντος». Αντιθέτως, έχει αξία η θετική στάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, πολύ περισσότερο που η επιλογή της αυτή συναντά την αντίδραση ορισμένων ακραίων αντιΣΥΡΙΖΑ και φιλοΝ.Δ. στελεχών της.

* Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης, τι έχει γίνει ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία; Ποιες άλλες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες κατά τη γνώμη σας;

Η αποπεράτωση της Ιόνιας Οδού και η έξοδος από το τέλμα του άξονα Ακτίου - Βόνιτσας, που είχε καταντήσει γεφύρι της Άρτας, καταβροχθίζοντας ασκόπως 110 εκατομμύρια ευρώ, συνιστούν ένα άλμα. Η ένταξη της ελιάς Μεσολογγίου στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νομού με βάση τις παραγωγικές του ανάγκες, η χορήγηση της ενίσχυσης σε όλους τους αιτούντες νέους αγρότες και η συνέπεια που επιδείχθηκε στη μη υλοποίηση της φαραωνικής εκτροπής του Αχελώου ήταν πολύ σημαντικά για την περιοχή μας.

Παραπλεύρως των οδικών αξόνων, όμως, πρέπει να γίνουν ένα σωρό πράγματα για να τους μετατρέψουν σε μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης. Τι θα γίνει με τη δυνητική επένδυση στρατηγικής σημασίας στο Πλατυγιάλι Αστακού; Υπερβαίνοντας τον ρόλο μου, προσπάθησα να βγάλω άκρη με τις δύο τράπεζες στις οποίες ανήκει και δεν έβγαλα. Ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Παπαδημητρίου είχε πει ότι ενδιαφέρθηκαν Αμερικανοί επενδυτές. Μακάρι! Συχνά προσκρούουμε σε αλληλένδετες αρμοδιότητες, κυρίως με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Προσπάθησα να πείσω τον περιφερειάρχη να εντάξει στην αναθεώρηση των περιφερειακών προγραμμάτων μια πολιτιστική διαδρομή που θα συνδέει τα αρχαία θέατρα με τις περιοχές φυσικού κάλλους της περιοχής, αλλά μέχρι τώρα δεν μπόρεσα. Πάσα βοήθεια δεκτή! Έχω ζητήσει από την αντιπεριφερειάρχη εδώ και καιρό κατάλογο των γαιών του Δημοσίου για να διατεθούν σε νέους αγρότες με συμβολικό τίμημα προς καλλιέργεια ή βόσκηση και δεν μου έχει δοθεί ακόμη. Αν έχετε τον Θεό σας, το κράτος δεν ξέρει ποιες γαίες του είναι δασικές ή καταπατημένες! Να υπερβούμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, την ασυνεννοησία με την Αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουμε στη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων και να ελέγξουμε εκείνους που είναι η αιτία που δεν λύνεται το ζωτικό για την ανάπτυξη θέμα της μαρίνας του Μεσολογγίου. Να πειστούν οι αυτοδιοικητικοί για την ανάγκη δημιουργίας ενός πρότυπου αγροτικού και κτηνοτροφικού πάρκου που θα συμβάλει στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του πρωτογενούς τομέα.

* Μια σημαντική παράμετρος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση; Τι πρέπει να προσεχτεί;

Είναι αναμφίβολα σημαντικό θέμα, χωρίς όμως να αποτελεί και το ιστορικό «τζόκερ» για την Ελλάδα. Για την κυβέρνηση, η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων αποτελεί κεντρικό άξονα του αναπτυξιακού προγράμματος που διαμορφώνει, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρο έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε διεθνή κόμβο στα δίκτυα μεταφοράς τους. Για δύο λόγους κυρίως, οικονομικούς και γεωπολιτικούς. Για τη σημασία των δεύτερων μιλούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην αποσταθεροποιημένη περιοχή μας. Πολλά απ’ όσα συμβαίνουν εδώ συνδέονται με τα υπάρχοντα ή προσδοκώμενα αποθέματα ορυκτών καυσίμων. Η στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, όμως, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Καλείται να συνδυάσει πολλές και διαφορετικές επιδιώξεις: την κερδοφόρο εξόρυξη και μεταφορά ορυκτών καυσίμων με ένα μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα επενδύει την πρωτογενή παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Με τη στροφή, επίσης, προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τις ευθύνες που αναλογούν στη χώρα για την κλιματική αλλαγή και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ στο Παρίσι. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που ολοκληρώνει το αρμόδιο υπουργείο και, ούτως ή άλλως, πρέπει να υποβάλει στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL