Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η πολιτική σύγχυση Μητσοτάκη και η μάχη χαρακωμάτων στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πολιτική σύγχυση Μητσοτάκη και η μάχη χαρακωμάτων στη Ν.Δ.

Οι κραυγαλέες αντιφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εικόνα πολιτικής σύγχυσης που προβάλλει τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα με αφορμή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τη συνταγματική αναθεώρηση, έδειξαν με έμφαση ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ. έχουν προχωρήσει σε έναν νέο κρίσιμο κύκλο.

Η αμήχανη συμπεριφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με εξωτερίκευση της αγωνιώδους προσπάθειάς του να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα σε ένα κόμμα με ισχυρούς "ομαδάρχες" που δεν κρύβουν ότι ο καθένας από αυτούς δεν αρκείται σε τιμητικούς ρόλους μέσα στην παράταξη, αλλά επιδιώκει τη μέγιστη επιρροή στην τελική "γραμμή" της Ν.Δ.

Μετά την απάντηση του Αλ. Τσίπρα στην επιστολή της Φ. Γεννηματά σχετικά με το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, κατέστη σαφές ότι η απόλυτη άρνηση διαλόγου που έχει υιοθετήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης ως βασική στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση τον έχει οδηγήσει σε πολιτική αυτοπεριθωριοποίηση. Δηλώνει πλέον ότι ισχύει η πρότασή του για ευρεία συνεννόηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε αυτή τη Βουλή και με αυτή την κυβέρνηση. Ομοίως, η μηδενιστική στάση του απέναντι στις προσπάθειες της Αθήνας για επίλυση του "Μακεδονικού" -στάση που αποτυπώνει και τη μεγαλύτερη αντίφασή του δεδομένης της θέσης που εξέφραζε στο παρελθόν αλλά και δεδομένης της πολιτικής ιστορίας των σχέσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά - τον περιθωριοποίησε στη σχετική δημόσια συζήτηση, σε μια περίοδο που Ελλάδα και ΠΓΔΜ προχωρούν σε σημαντικά βήματα τις συνομιλίες τους.

Μέσα σε αυτό το "κουβάρι" εσωκομματικών συσχετισμών, περιπλέκουν ακόμα περισσότερα τα πολυπαραμετρικά προβλήματα της οδού Πειραιώς οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, αφενός με την ποινική δίωξη στον Β. Μαρινάκη για την υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών με το Noor1, αφετέρου με την εισαγγελική παραγγελία για άνοιγμα λογαριασμών των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis. Στο μεν πρώτο ζήτημα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., που δέχεται την ισχυρή μιντιακή στήριξη από τα ΜΜΕ του επιχειρηματία, αναμενόμενα θα απέφευγε οποιοδήποτε σχόλιο. Άλλωστε ο ίδιος έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να διαψεύσει στενότερους κοινωνικούς δεσμούς που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς. Από την άλλη όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εντός της Ν.Δ. παρακολουθούν χωρίς προβληματισμό τα τεκταινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω την εικόνα της παράταξης. Αυτό διότι ήταν η Ν.Δ. που το καλοκαίρι στη Βουλή είχε ούτε λίγο - ούτε πολύ αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού υπερασπιστή του εφοπλιστή, μέσα από την κόντρα με την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Γιαννουσάκη. Ίσως αποτελεί προμήνυμα αναταράξεων το γεγονός ότι ιστοσελίδες φίλα προσκείμενες στον Αντ. Σαμαρά και τις απόψεις του "πυροβολούν" τον πρόεδρο της Ν.Δ. επ’ αυτού. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε "βλέπει" τη νεοεμφανιζόμενη "διαλλακτικότητα" Μητσοτάκη στο θέμα της επίλυσης του "Σκοπιανού" να απειλεί την επικράτηση της σκληρής γραμμής που ο ίδιος χάραξε πριν από 27 χρόνια. Και ενώ σε αυτό το θέμα η σιωπή της ηγεσίας ήταν αναμενόμενη, προκαλεί εντύπωση η πλήρης αφωνία στελεχών της Ν.Δ., όπως των Αντ. Σαμαρά και Άδ. Γεωργιάδη, μετά την εξέλιξη του ανοίγματος των λογαριασμών.

"Η Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία", "δεν ξέρω αν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων", "πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αλλά αποδίδονται με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και όχι Προανακριτικής", ήταν ορισμένες από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη, αλλάζοντας αισθητά τον τόνο απέναντι σε μια υπόθεση που, τελικά, δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μέσα από τη συνεχιζόμενη έρευνα.

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει να λύσει κανένα λογαριασμό με τη διαπλοκή", δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Σπυράκη την Παρασκευή.

Αγωνιώδης προσπάθεια να βγει απ’ το αδιέξοδο

Μέσα από την ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε ένα "restart" για να ανοίξει ορισμένα "παράθυρα" ευελιξίας στη "γραμμή" του, στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι προετοιμάζει υπαναχώρηση από την στρατηγική της απόλυτα μηδενιστικής αντιπολίτευσης. Πλέον θέλει να εμφανίζεται με διάθεση για διαλλακτικότητα πάνω σε ορισμένα ζητήματα. Δήλωσε "μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός" που έστρεψε τη Ν.Δ. προς τον μεσαίο χώρο, ενώ απέρριψε την κριτική περί δεξιάς στροφής του υπό τις πιέσεις Σαμαρά - Γεωργιάδη. Είπε ότι μιλά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Σαμαρά και Καραμανλή, οι οποίοι τον συμβουλεύουν, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές του.

Ήξεις αφίξεις και για το ονοματολογικό

Η προσπάθεια Μητσοτάκη για "επανεκκίνηση" είχε ως κεντρικό άξονα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση", τόνισε και δήλωσε ότι εφόσον ο πρωθυπουργός του ζητήσει ενημερωτική συνάντηση, θα αποδεχθεί, όπως και ότι θα συμμετείχε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., μετά από την ενημέρωση που του παρείχε ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο των επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση, ενημέρωση, διαρροή, σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση. Την επομένη ωστόσο ο Γ. Κουμουτσάκος προχώρησε σε δήλωση για να αποστασιοποιήσει εκ νέου τη Ν.Δ. απ’ το θέμα: "Από την ενημέρωση που έγινε στην αξιωματική αντιπολίτευση για το Σκοπιανό ζήτημα από τον κ. Κοτζιά, οι ανησυχίες μας εντείνονται". Φρόντισε δε να επαναφέρει την παράμετρο των "εύλογων ευαισθησιών των Ελλήνων", αναφέροντας ότι μια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές.

Το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών προχώρησε σε διάψευση των λεγομένων του, επικαλούμενο μάλιστα τα πρακτικά που τηρήθηκαν κατά την ενημέρωση Κουμουτσάκου από τον Ν. Κοτζιά, ενώ απέδωσε τις δηλώσεις σε προσπάθεια "εξυπηρέτησης εσωκομματικών σκοπιμοτήτων". "Η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά την δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια", ανέφερε, καλώντας τη Ν.Δ. "να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων".

Μπέρδεψε όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και... τη Ν.Δ.

Με αυτή τη στροφή του όμως κατάφερε ακόμα και να προσφέρει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ για σκωπτικά σχόλια εις βάρος του. Έτσι, η Χαρ. Τρικούπη δήλωσε ότι παρακολούθησε με "εύλογη έκπληξη τη νέα αλλαγή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης" και του έθεσε το ερώτημα αν τελικά "ήταν του παρόντος ή 'λάθος η στιγμή γι’ αυτή τη συζήτηση;' όπως μέχρι χθες μας λέγατε;".

Το δεύτερο σχόλιο ήρθε με αφορμή δήλωση της Μ. Σπυράκη ότι "αν συμφωνήσουμε στη μικρή αναθεώρηση που προτείνει η κ. Γεννηματά, θα στείλουμε στις καλένδες το θέμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια". Δεδομένου ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι βασική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "ανενημέρωτη" την εκπρόσωπο της Ν.Δ., προσθέτοντας πως κατανοούν βέβαια "ότι οι συνεχείς περιστροφές και αλλαγές στη στάση του κ. Μητσοτάκη για το θέμα μπερδεύουν και τα στελέχη της Ν.Δ.".

"Καραμανλική"... συνιστώσα

Η προαναγγελία "νέων πολιτικών πρωτοβουλιών στον κοινωνικά ευαίσθητο κεντρώο πολιτικό χώρο" εκ μέρους του Ευ. Αντώναρου, που διαγράφηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη λόγω δριμείας κριτικής του στον Άδ. Γεωργιάδη, φούντωσε σενάρια περί πρωτοβουλιών του "καραμανλικού" στρατοπέδου. Το δε σχόλιο του ότι "Είμαστε εδώ. Είμαστε παντού. Είμαστε πολλοί. Είμαστε όλο και πιο πολλοί" έριξε λάδι στη φωτιά της φημολογίας των τελευταίων εικοσιτετραώρων, που κάνει λόγο για προσπάθειες συγκρότησης συνιστώσας "καραμανλικού" χρώματος στο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL