Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Επίφαση διαλλακτικότητας στα εθνικά, επιθετικός στα υπόλοιπα / Προσπάθεια Μητσοτάκη να μην μείνει μόνος στα μείζονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίφαση διαλλακτικότητας στα εθνικά, επιθετικός στα υπόλοιπα / Προσπάθεια Μητσοτάκη να μην μείνει μόνος στα μείζονα

Κλειστά χαρτιά συνεχίζει να κρατά ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ, όπως και σε αυτό το θέμα που την Παρασκευή έκλεινε με επίσημες κομματικές δηλώσεις, έτσι και μπροστά σε ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, προσπαθεί τώρα να εμφανιστεί διαλλακτικός.

Η θολή εικόνα που προκαλεί αυτή η στάση του έρχεται να συνοδευτεί (και να ενισχυθεί έτσι) από σειρά αλληλοαντικρουόμενων θέσεων πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Ενδεχομένως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί -μέσα από αυτή την επίφαση διαλλακτικότητας που έσπευσε χθες να επιδείξει- να μην μείνει εκτός της ευρύτερης πολιτικής συζήτησης που έχει ανοίξει με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση (αλλά και ενδεχόμενη επίλυση του ονοματολογικού) που έως τώρα φαίνεται ότι τον έχει προσπεράσει, περιθωριοποιώντας τον.

“Ακούω Σαμαρά, Καραμανλή αλλά αποφασίζω εγώ”

Σε χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (ρ/σ Real), ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την επιρροή που ασκείται στη διαμόρφωση της τελικής γραμμής του κόμματος και, τελικά, στη φυσιογνωμία του, από τους Αντ. Σαμαρά και Άδ. Γεωργιάδη, δηλώνοντας ότι οι κριτικές για δεξιά στροφή υπό την πίεση εκείνων είναι “ανάξιες λόγου”. Είπε ότι μιλά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Σαμαρά και Καραμανλή, “αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου”, και εμφάνισε το κόμμα συμπαγές, αναφέροντας πως “η Ν.Δ. είναι απολύτως ενωμένη και στρατευμένη”.

Όχι σε προσχώρηση Βενιζέλου - Λοβέρδου

Απέρριψε μονολεκτικά ενδεχόμενο προσχώρησης των Ευ. Βενιζέλου και Ανδρ. Λοβέρδου στη Ν.Δ. και απηύθυνε ξανά πρόσκληση προς το Κίνημα Αλλαγής για μετεκλογική συνεργασία, λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. “Ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος και δεν θα γίνουν καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική”, είπε, συμπληρώνοντας ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα καταργήσει την απλή αναλογική.

Θετικός σε σύσκεψη αρχηγών

Αναφορικά με τα εθνικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να είναι πειστικός όταν δήλωνε: “Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση”, ενώ θέλησε να εμφανιστεί ανοικτός για το τι θα κάνει αν έλθει συμφωνία στη Βουλή για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. “Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση”, είπε. Παράλληλα, δήλωσε θετικός για συμμετοχή σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός “δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναίνεση” και ότι “δεν επιδίωξε να ενημερώσει την αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα αξιοποίησε το παράθυρο ευκαιρίας για να τη διχάσει και έκανε μυστική διπλωματία”. Αν κληθεί να ενημερωθεί από εκείνον, θα ανταποκριθεί, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. που έως τώρα απορρίπτει κάθε περίπτωση διαλόγου. Εμφάνισε δε την κυβέρνηση ως εάν να προσήλθε στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της ονομασίας.

Επίθεση σε Καμμένο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε έντονα και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον “ανίκανο αλλά και επικίνδυνο”, ενώ για το θέμα των δύο αξιωματικών είπε ότι ο ίδιος “δεν θα είχα υποτιμήσει το περιστατικό και θα είχα κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες”.

Συνταγματικές (αν)ισορροπίες

Σε μια αναφορά του που προκάλεσε ακόμα και το σκωπτικό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ “μεγάλης αναθεώρησης του συντάγματος” από την παρούσα Βουλή. Είπε ειδικότερα ότι ισχύει ακόμα η πρότασή του προς τον πρωθυπουργό “να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει προς αναθεώρηση η Ν.Δ. και η Ν.Δ. να δεχθεί όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν”. Είπε ότι μια μικρή αναθεώρηση είναι καλύτερη από το να μην έχουμε καθόλου αναθεώρηση, αλλά μπλοκάρει την αναθεώρηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με τους δανειστές, μετά...

Σε σχέση με την έξοδο από τα Μνημόνια που επιτυγχάνει η κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης έμεινε πιστός στον μηδενιστικό αντιπολιτευτικό οίστρο του, δηλώνοντας ότι “καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, είναι το νέο βρόμικο ψέμα του κ. Τσίπρα”. Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός “δεν έχει σχέδιο, γιατί το μόνο του μέλημα είναι πώς θα παραμείνει λίγο περισσότερο στην εξουσία”.

Είπε ότι εάν γίνει εκείνος πρωθυπουργός, το σχέδιό του είναι να πείσει τους πιστωτές για την αξιοπιστία του διότι έτσι “θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα”. “Ξεδιπλώνοντας” τον σχεδιασμό του πρόσθεσε μάλιστα ότι θα επιχειρήσει να συζητήσει με εκείνους τις δεσμεύσεις της χώρας, ωστόσο “όχι αμέσως αλλά αφού πρώτα πείσω για την αξιοπιστία μας”.

"Θα απολύσω τους γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ"

Επιμένοντας να διασκεδάζει τις εντυπώσεις, δήλωσε ότι θα μειώσει τη φορολογία και θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, “αλλά ζητώ από τους επιχειρηματίες απόλυτο σεβασμό στο εργασιακό περιβάλλον και συνέπεια στις υποχρεώσεις τους”. Επανέλαβε ότι “υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης δαπανών ενός δισ. ευρώ μέσω της μείωσης της σπατάλης του κράτους” και “διαβεβαίωσε” ότι “δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων, υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης του Δημοσίου με μείωση των προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις”. Απέφυγε να επαναλάβει με την ίδια σαφήνεια την προ πέντε ημερών δήλωσή του ότι “θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ" και αντ’ αυτού είπε ότι “θα απολυθούν οι γενικοί γραμματείς που διορίζει τώρα η κυβέρνηση” ώστε να μην επιτρέψει στον Αλ. Τσίπρα “να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου”.

"Novartis: Και σκάνδαλο και σκευωρία"!

“Η Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει αν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων”. “Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν”, είπε ερωτηθείς σχετικά, “αλλά αποδίδονται με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και όχι Προανακριτικής”. Πρόσθεσε ότι “αφού η κυβέρνηση επέλεξε την Προανακριτική, θα έπρεπε να την αφήσει να κάνει την δουλειά της” και ότι εν τω μεταξύ σπιλώθηκαν δέκα αντίπαλοί της.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη πολιτική σύγχυση, με κραυγαλέες αντιφάσεις

"Πλήρη πολιτική σύγχυση" καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς, "σε όλα τα θέματα υπέπεσε σε κραυγαλέες αντιφάσεις".

Αναφέρει ειδικότερα, ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

* Θέλει και δεν θέλει λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

* Θέλει και δεν θέλει συνταγματική αναθεώρηση.

* Θέλει και δεν θέλει επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές.

* Θέλει οι εργοδότες να τηρούν την εργατική νομοθεσία, αλλά έχει καταψηφίσει όποιον νόμο ενισχύει τους εργαζόμενους που έχει έρθει στη Βουλή.

Θεωρεί πως η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία. Διακηρύττει πως πρέπει να έρθουν όλα στο φως, ενώ είχε καταψηφίσει τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής και, αφού συστάθηκε, αποχώρησε η Ν.Δ.

Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “εκεί που δεν έχει καμία σύγχυση, είναι στην εμμονή του σε αντικοινωνικές πολιτικές απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και στη διάλυση του κοινωνικού κράτους".

ΠΑΣΟΚ: Νέα αλλαγή στάσης

Με "εύλογη έκπληξη" παρακολούθησε το ΠΑΣΟΚ "τη νέα αλλαγή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης". Σχολίασε συγκεκριμένα: "Μας είπε ότι ‘Θέλω να επιδιώξω τη συναίνεση για το μεγάλο και δεν συμβιβάζομαι στο μικρό’. Μας είπε επίσης ότι η πρότασή του για ευρεία συνεννόηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε αυτή τη Βουλή και με αυτή την κυβέρνηση, ισχύει στο ακέραιο. Το ερώτημα είναι: Ήταν λοιπόν του παρόντος ή ‘λάθος η στιγμή γι’ αυτή την συζήτηση;’ όπως μέχρι χθες μας λέγατε, κύριε Μητσοτάκη;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL