Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Τηλεφωνικό "όχι" στη Γεννηματά / Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρύβεται και στην αναθεώρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεφωνικό "όχι" στη Γεννηματά / Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρύβεται και στην αναθεώρηση

Στη “γραμμή Βενιζέλου” για την... “ακαταλληλότητα” της πολιτικής συγκυρίας σε σχέση με την έναρξη της συζήτησης περί τη συνταγματική αναθεώρηση προσχώρησε, με καθυστέρηση, η Ν.Δ., καθώς χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά, διά τηλεφώνου, στη Φ. Γεννηματά, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορήσει πως φοβάται να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του.

"Δεν είναι του παρόντος"

Η Μαρ. Σπυράκη, ανακοινώνοντας χθες το τηλεφώνημα με το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στην επιστολή - πρόταση της Φ. Γεννηματά, παρέπεμψε την αναθεώρηση του συντάγματος στις ελληνικές καλένδες: “Για τη Ν.Δ. δεν είναι του παρόντος” είπε χαρακτηριστικά η “γαλάζια” εκπρόσωπος, για να προσθέσει: “Οι αλλαγές στο σύνταγμα απαιτούν ευρείες συναινέσεις, που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η πρόταση της Ν.Δ. για ευρεία αναθεώρηση του συντάγματος πηγαίνει πολύ πέρα από τα σωστά σημεία που θίγει η κυρία Γεννηματά” συνέχισε η κ. Σπυράκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλα έλεγε από το 2016

Η επίσημη προσχώρηση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη σε “γραμμή Βενιζέλου” προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, ανέδειξε τις αντιφάσεις του προέδρου της Ν.Δ. απαριθμώντας πόσες φορές έως τώρα ο ίδιος είχε "είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας”: «Στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα 'Καθημερινή', ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως 'ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος'".

Στις 2 Ιουνίου 2016 ο αρμόδιος βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της Ν.Δ. Ακολούθως, μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι 'αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία'.

Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό είχε τονίσει ότι 'η Ν.Δ. θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (...)'».

“Είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας” κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλα λόγια από τη Ν.Δ.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. πέταξε με... επιδεξιότητα την μπάλα στην εξέδρα. Αφού ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. “πρώτος απ’ όλους μίλησε για την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη”, στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν κατανοεί πως “ενώ οι προτάσεις της Ν.Δ. στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν -ακόμη- να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών”.

"Νόμιζε ότι ήταν πρωθυπουργός το 2016;"

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε με σκωπτικό τρόπο: “Σύμφωνα με τη Ν.Δ., συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνεται μόνο όταν η ίδια βρίσκεται στην κυβέρνηση. Πολύ πειστική ως δικαιολογία για την άτακτη οπισθοχώρηση του κ. Μητσοτάκη και σε αυτό το, μείζονος σημασίας, ζήτημα. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι το 2016, όταν παρουσίαζε τις προτάσεις του κόμματός του, νόμιζε ότι ήταν πρωθυπουργός...”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL